Manapság ki megy el tanárnak?
Nálunk az angoltanár 3500Ft-ot kér 40 perc különóráért (számla nélkül). Csoportos óra és nem egyéni, 8 fő kb mindig van nála. Azaz 8*3500 = 28000 Ft ezt megteszi heti 2x.. azaz heti 56e, havi 224e forint adózatlan extra keresete van a fizetésen felül.
Kit érdekel ezek után, hogy megbecsült szakma e vagy sem?
Nem minden szakkal lehet magánórát adni.
De általában azok mennek el tanárnak, akik szeretik azt a tantárgyat, vagy tényleg szeretnének tanítani, gyerekekkel foglalkozni. És nincs realitásérzékük, hogy mennyi most a pénz értéke. A lányom most ott tart, hogy imádja a biológiát. És kérdezte, hogy milyen szakmák vannak, amihez ez kell. Mondtam, hogy orvos, vegyész, laboráns, leginkább a kémiával párban. Hát ez nem tetszik neki, úgyhogy most azt mondja tanár lesz. Nem örülök, de mondtam neki, hogy akkor válasszon mellé egy értelmes szakpárt, mert úgyis párban kell elvégezni. Egy matekkal vagy angollal tud magánórákat adni. Hozzáteszem, én is tanár voltam, de otthagytam. Nem mondom, hogy rosszul kerestem, mert 2 iskolában voltam állásban, meg még voltak magántanítványaim. De szanaszét volt a napom, meg este meg hétvégén is dolgoztam. Egy idő után sok volt. Napi 8 órában szeretnék normális bért kapni. Úgyhogy inkább elmentem egy irodába dolgozni, ahol kétszer annyit kaptam, mint a tanári alapbérem, aztán délután 4-kor otthon vagyok. Nem készítenek ki az idióták a munkahelyemen, és nem kell még este is dolgozatokat javítani.
Meg azért egy tanárszakra relatíve könnyű bekerülni. Még mindig ott a tévhit, hogy mindegy milyen diploma, csak legyen egy diplomád, aztán majd vezérigazgató lehetsz egy cégnél.
Vagy nem jók a jegyei, de még nem akar dolgozni, oda meg felveszik.
Állítólag kb. a negyedük lemorzsolódik, és a többi sem ott helyezkedik el, vagy az első 4-5 évben lelép a pályáról.
Akik szeretnének tanárok lenni.
És azok, akik nem tudják mit lehet még csinálni azzal, amit szeretnek. Biológiával sem csak orvos lehet az ember.
"Még mindig ott a tévhit, hogy mindegy milyen diploma, csak legyen egy diplomád, aztán majd vezérigazgató lehetsz egy cégnél."
Azért ez nem teljesen tévhit, sok cégnél (főleg multiknál) elvárás a diploma bizonyos pozíciókra, mindegy milyen csak legyen valami alapon. Természetesen önmagában nem elég a diploma és a tudás mégfontosabb, de sokszor szükséges feltétel a diploma megléte is.
Én kisiskoláskánt döntöttem el, hogy tanító leszek, mert nagy hatással volt rám a saját tanítónőm.
Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Ennek ellenére ez lesz az utolsó tanévem, mert ennyi pénzből nem tudok egyről a kettőre lépni. Nekem nem opció a magánóra.
Az sem segít, hogy a legtöbb osztályban már legalább a gyerekek negyede problémás, és így kemény 30 gyereket egyszerre lekötni. De persze tanárhiány van, így egyre nőnek az osztálylétszámok, pedig bebizonyított tény, hogy kisebb csoportban könnyebb az elsajátítás.
27/N
Aki tényleg tanárnak megy, nem csak elvégzi a tanárszakot, az manapság kétféle ember lehet.
Az egyikben megvan a hivatástudat és tényleg tanítani szeretne. Ezt tudja csak elképzelni, ezt szeretné, ez a mindene és ezért vállal minden nehézséget. Tanítani akar tűzön-vízen át, de mint az előző válaszoló példája is mutatja, ezt sokszor nem lehet a végtelenségig csinálni. Az életét kezdő huszonévesnek nem 140 ezres kezdőfizetés kell, abból nem lesz önálló egzisztencia soha a büdös életben. Szerencsés az, aki ki tud tartani a tanári pályán, mert kap olyan anyagi támogatást, hogy megéljen, a többi meg úgy jár, mint ő: elmegy olyan munkakörbe, amiben nem alamizsnát keres - és lehet, hogy egy életre meghasonlik.
A másik, aki tanárnak áll és ott is marad, az, akinek ez is jó. Nagy eséllyel sosem akart tanár lenni, de itt legalább nem kell több műszakban dolgozni, nem lesz koszos a munkaidő végére és van nyári szünet, a fizetéséből elvan (például úgy, hogy a férje jól keres), a munkáját nagyjából elvégzi, de kirúgni úgysem fogják, mert bizonyos szakok esetén már elég súlyos tanárhiány van (az 50 évesnél fiatalabb fizika és kémia szakosok válogathatnak az elitnek tartott nagyvárosi gimnáziumok között). Az ilyenek óriási károkat okoznak az ifjúságnak, de ez senkit sem érdekel, mert pillanatnyilag a kormánynak nem érdeke, hogy az oktatás működjön. Olcsó biodroid kell a nímett gazda gyártósora mellé, nem pedig értelmes, gondolkodó ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!