Sok fiatal pályaválasztó miért hoz irracionális döntéseket, utána meg problémázik,hogy kevés a pénz?
Több ilyet ismerek, köztük a húgomat is.
3-an vagyunk testvérek,a szüleink szabad kezet adtak pályaválasztásnál.Egy feltétel volt, legyen diploma.Én és a bátyám esetében nem volt gond, ő IT irányba ment, én pedig műszaki irányba.
A húgom viszont más irányt talált magának.Olyan szakot választott, amivel csak közszférában lehet elhelyezkedni.
A bátyámmal hiába mondtuk,hogy ne legyen hülye, meg ezzel nem fog rendesen keresni, nincs karrierlehetőség...stb.Azt mondta, őt nem érdekli, meg amúgy se szóljunk bele.
Most meg panaszkodik, hogy mesterfokozatú diplomával a szekrényben alig bír fenntartani egy garzonlakást Budapesten, meg mondja,hogy milyen rossz a munkahely.
Meg, nézi a szakirányú továbbképzéseket, amikkel átképezheti magát mássá.
Nagyon sok az ilyen fiatal pályaválasztó.Nem tudnak racionális döntést hozni.
Én sem szerettem a választott szakomat, sőt kínlódtam a matekokkal, de megcsináltam, mert tudtam,hogy normális bért fogok kapni.
Pályaválasztási orientáció kereteiben munkaerőpiaci oktatást kellene bevezetni az iskolákban.
"Én sem szerettem a választott szakomat, sőt kínlódtam a matekokkal, de megcsináltam, mert tudtam,hogy normális bért fogok kapni."
Annyira ne légy büszke, mert kiégsz hamarosan te is, mert rájössz hogy hosszútávon a pénz már nem kárpótol a szenvedésért.
1#
De, kárpótol és motivál.
Ha nincs pénzed, a hobbilehetőségek száma is leszűkül.
De például annyi gyümölcsöt, zöldséget sem tudsz venni.
A munkámat nem utálom, megcsinálom, elvégzem legjobb tudásom szerint.Viszont nem fogok örömtáncot lejteni érte.
Felteszem a húgod azért választotta azt, mert azt szerette volna csinálni. Így van?
Pl. tanárnak is sokan azért mennek, mert oktatni akarnak gyerekeket, csak aztán találkoznak a fizetés valóságával.
Szóval romantikus hozzáállásuk van.
3.
Igen, mert az tetszett neki.
Én nem romantikusnak nevezném,hanem jövőkép nélkülinek.
Akik ilyenek, vagy észbe kapnak és átképzik magukat valami jobban fizetőre, vagy keresnek egy pénzesebb partnert.
A legtöbben a könnyebb utat választják,vagyis az utóbbit.
5.
A közszféra működtetése az állam dolga.Oldják meg.
van olyan ember, aki nem a pénzért dolgozik, nem ez motiválja, hanem ami érdekli, amit szeret. a pénz csak plusz emellé.
az meg hogy Magyarországon csomó munkából nem lehet megélni, az nem az egyén szégyene hanem az országé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!