Valaki vállalt munkát a roma telepen,mint szociális munkás, segítő?
1-es, egyrészt igazad van, másrészt ez a szociális munkás dolga.
Igen, hajléktalanokkal, alkoholistákkal, romákkal, lecsúszott emberekkel foglalkozik. Egy szociális munkásnak semmi dolga jól szituált, jó illatú, jól öltözött, normális lakásban lakó emberekkel.
Pont az a bicskanyitogató, ha valaki elvégzi ezeket a képzéseket, miközben idegenkedik az ilyen helyzetektől. Aztán ott áll diplomával a kezében és nyavalyog, hogy állambácsi nem ad neki kedvére való munkát.
De egyébként mi a végzettséged? Hogyhogy egy ilyen állás jött képbe?
Mik lennének a lehetőségeid, ha ilyet nem akarsz csinálni?
Meglevő állásodat ne add föl ezért!
Ha munkanélküli vagy, akkor ülj le velük beszélgetni, hogy mivel jár ez a munka. Milyen veszélyeknek leszel kitéve, hogyan lehet ezt csökkenteni. Pl. gondolom nem egyedül járnak a dolgozók ki a romák közé. Mik a feltétlenül betartandó óvatossági rendszabályok: pl. telefonszámod, e-mail címed nem adod ki nekik, FB-profilodra is kérdezz rá, hogy veszélyt jelent-e stb. Kérdezz rá, mennyire fertőzésveszélyes közéjük menni, ez ellen hogyan célszerű védekezni. Ha konstruktív társaságnak tűnnek, akik komolyan veszik a dolgozóik biztonságát, akkor van értelme. Ha kb. "ahogy esik úgy puffan" a hozzáállásuk, akkor ne kísérletezz velük, mert az állástól megszabadulhatsz, de a romák lehet, hogy utána is menni fognak utánad. És természetesen legyen próbaidő, ami számodra még fontosabb lesz, mint nekik.
Egyébként, bár bízom benne, hogy ezzel nem lesz gond, az egyesületek sokszor fizetési nehézségekkel küzdenek, szóval lehet még olyan problémád is, hogy a munkával minden OK, csak éppen folyton csúszik a munkahely a fizetéssel, netán végképp nem is tud fizetni egy idő után.
Én dolgoztam gyermekvédelmisként, szociális munkás diplomával.
Az egyetemi képzés alatt rengeteg technikát, módszertant, pszichológiát tanultunk, ami segít, hogy akár a roma családokkal szót értsünk. Meglepően együttműködőek.
Te, mint segítő nem fogsz ilyen dolgozni, max kíséred a szakembert, és jegyzeteled, amit diktál. Érdemi munkát nem fogsz végezni, hiszen nem tanultál ilyet, mit is gondolsz?
Amúgy de, a szociális munkás egyedül jár dolgozni, a családokat gondozni. Tévhit, hogy rendőr, stb kíséegeti őket... Szép is lenne...
8-as, akkor eszerint ő biztos nem egyedül fog menni, hisz egyedül nem tudna dolgozni, nincs erre vonatkozó szakképesítése. A szakképzett szoc.munkás mellé meg talán pont azért keresnek ilyen embert, hogy ő se egyedül menjen. Ezzel meg is válaszoltuk a kérdést. :-)
Én se arra gondoltam, hogy rendőr kíséri őket, hanem, hogy ők, mint dolgozók, nem egyesével járnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!