Érdemes jelentkezni a mostanában meghirdetett MÁV-os mozdonyvezető képzésekre?
persze hogy nem fogadják el a magyar jogsit! Ez nem olyan mint az autózá! Teljesen más minden országban a jelzési, forgalmi rendszer és szabályzat.
Nekem van néhány ismerősöm aki minimális nyelvtudással indult neki az osztrák tanfolyamnak és sikerült nekik. Nem lehetetlen.
Régebben a mozdonyvezetőket a mávnál mindenre kiképezték, volt sok mozdonytípusra és vonalra vizsgájuk. Ma már csak azt csináltatják meg ami feltétlen kell. Egy Déli pályaudvaros mv-nek van Győrbig, Fehérvárig meg Pusztaszabolcsig vonalismerete és kész. A magántársaságoknál pedig Hegyestől Kürtösig és Záhonytól Hodosig járnak. Namost ha te átmész egy ilyen társasághoz csupasz papírokkal akkor adott esetben hónapokig csak a pénzt veszed ki a zsebjükből, mert ki kell képezniük minden olyan vonalra és mozdonytípusra amerre neked járni kell.
Igaz, nem fogalmaztam pontosan. Az anyanyelvi szinthez képet minimális. Tehát nem kell mondjuk felsőfokú ahhoz hogy nekiindulj.
Az egyik srác mesélte, hogy a tanfolyam elején az 5 szavas mondatból 3-at szótáraznia kellett :D De levizsgázott és már hosszú évek óta dolgozik a MEV-nél. Telefonál, rádiózik németül gond nélkül.
"vajon a magánvállalatok elfogadják-e"
Az biztos, hogy elfogadják, mert egy mozdonyvezető jogsi van Magyarországon, nem a vasúttársaságok adják ki, hanem a hatóság. Mint a gumikerekes jogsi.
A gond a képzésekkel van.
Ha érdekel érdemes megpróbálnod. Régen persze minden jobb volt, de azért most sem rossz a helyzet. Mindig azok a leghangosabbak akik nem akarnak dolgozni, sírnak az éjszaka miatt, túlóra miatt (idősebbektől érthető de, fiatalok is...).
Aki meg azt mondja, hogy a magánvasút nem vesz át embereket... Én úgy hallottam a forgalom után nem 1x próbálják magukhoz átcsábítani a gyakornokokat. Sokkal jobban megéri nekik már kész/majdnem kész embereket felvenni, mint újakat képzeni. És ott nincsen olyan "aranyélet" mint a Startnál.
Külföldön a forgalmat kell újra megtanulod, mert eltérőek a szabályok.
Sok sikert ha jelentkezel, a forgalmat rendesen meg kell tanulni, mert ha hozzám kerülsz utazni és nem tudod... :).
Ha tudsz németül akkor inkább kint csináld meg, ugyanúgy indítanak x időközönként tanfolyamokat, covid előtt láttam jó pár ilyen hirdetést.
Pls ne tőlem kérdezgessetek, google a barátotok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!