Hogy van ez a 30 napos felmondási idő?
Át szeretnék menni egy másik munkahelyre amire egy hetem van vagy valaki más tölti be az állást.
A főnököm kitalálta hogy 30 napos felmondási időm van de, semmi féle szerződést nem írtam alá és nem is kaptam amióta a cégnél vagyok.
Rámtudja erőszakolni a 30 napos felmondási időt jogilag vagy nem? Elvileg 8 órába be is vagyok jelentve.
A válaszokat előre is köszönöm.
Ha be vagy jelentve, akkor kell, hogy legyen munkaszerződésed.
Esetleg kérd meg, hogy tekintsen el a 30 napos felmondási időtől.
Ismétlem nincsen semmi amit alá írtam! Ha van akkor az okirat hamisítás!
Szóval akkor nem kötelezhet gondolom... Köszönöm a segítséget
A szóban kötött megállapodás is megállapodás, tehát létrejön vele a munkaviszony. A munkáltatónak teszi kötelezővé a megállapodás írásba foglalását a törvény, tehát adott esetben ennek hiányáért a munkáltatót bírságolják.
A törvény lehetőséget biztosít a dolgozónak arra, ha nem kapott írott munkaszerződést, hogy a munkába állását követő 30 napon belül erre hivatkozva a munkaviszonyát felmondja mindféle következmény nélkül.
Megtetted? Ha be vagy jelentve, akkor hiába nincs nálad írott szerződés, a munkaviszonyod fennáll. Ha ezt felmondod, ahhoz kötődik 30 nap felmondási idő. Ez még akkor is lenne, ha egyébként a munkaszerződésed erre nem térne ki, mivel ez nem megállapodás kérdése alapból, hanem a törvény írja elő, hogy VAN.
"Szóval akkor nem kötelezhet gondolom..."
Munkajogilag - én pedig úgy gondolom -, hogy kötelezhet.
"Elvileg 8 órába be is vagyok jelentve."
Felhívtam egy jogi tanács adót. Mivel nincs írásos szerződés ezért azonnali hatállyal bármikor felmondhatok."
Inkább ne mondott volna semmit a jogi tanácsadó. :)
- Ha nincs szerződés, akkor mit is kéne felmondani?
- Azonnali hatályú felmondást nem akármikor léphetsz meg. A törvény elég keményen szabályozza.
Be vagy jelentve a NAV-hoz vagy sem? Hogyan vagy bejelentve oda? Milyen kóddal? Munkaviszonnyal (kód 20), vagy egyszerűsített foglalkoztatottként (EFO).
Jó lenne, ha megnéznéd, mert sokat segítene a pontos válaszért!
Ha munkaviszonyban, akkor szinte biztos, hogy van jogilag felmondási időd.
Ha EFO-ként, akkor nincs.
Továbbá mióta dolgozol a munkáltatónál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!