Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek ez így korrekt,...

Szerintetek ez így korrekt, szerződés nélküli munka?

Figyelt kérdés

Voltam egy megbeszélésen, ahol munka iránt érdeklődtem, és tudtak is ajánlani egyet.

Nemrég végeztem, így tapasztalatom igazából nincs.

A munkaadó azt az ajánlatot tette, hogy menjek be, 2 hétig megnézem, hogy tetszik-e a munka, utána 3 hónap próbaidő, és majd aztán vesz fel rendesen.

Kérdezem én, hogy ez így nem inkorrekt kicsit?

2 hétig úgymond “ingyen” dolgozni?

Ez normális, vagy csak én nem értek ezekhez?

És közben kaptam egy fülest, hogy mással is ugyanúgy eljátszották ezt, pár hét után elküldték tapasztalat hiánya miatt, és nem fizették ki.

Mit csináljak? Nagy bunkóság, ha be sem megyek, hanem írok egy e-mailt, hogy én ezt az inkorrekt megoldást nem vállalom?

2021. jún. 5. 00:21
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is bűzlik ez az egész. Ráadásul elvileg ez még illegális is, így nem dolgoztathat senki (szerződés, fizetés nélkül). Amúgy se akar az ember sokszor dolgozni, hát még ingyen 2 hétig. Az rohadt sok pénz már. Szóval igen, én is inkorrektnek tartom.

Csak annyit írj nekik, hogy köszönöd a lehetőséget, de nem élsz vele, ennyi. Ne írj okokat, mert egy cég azzal úgyse fog foglalkozni. Lehet, hogy előtted több embert beetettek már ezzel a 2 hét ingyenmunkával, nem miattad fognak megváltozni. Kész, ők ilyenek, van valami bibi a fejükben, vagy nem tudom, hagyd őket a francba.

2021. jún. 5. 00:33
 2/14 A kérdező kommentje:

Szóval akkor ne is próbáljam megbeszélni személyesen?

Elvileg az “elődömet” is csak hitegették, hogy lesz szerződés, egy hónap után sem volt, és el is küldték, a fizetést ígérték, ami azóta sem érkezett meg.

Ugyanaz a szakma, ugyanúgy nulla tapasztalattal volt ő is, mint én.

2021. jún. 5. 00:44
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ milyen szakma. Sok szellemi munkakörben a cégnek nem éri meg egy kezdőt 2 hétre felvenni ingyen sem, mert több idő elmagyarázni mindent neki. Nyilván ha mondjuk talicskába kell homokot lapátolni egy építkezésen az más.

Ettől függetlenül egyáltalán nem korrekt, az indoklásuk is érdekes, mert a próbaidőnek pont ez a lényege, hogy megnézed tetszik-e a munka, ők meg megnézik el tudod-e végezni. Ha nem lenne rendes próbaidő akkor azt mondanám talán hogy érdemes kockáztatni, de így hogy gyakorlatilag a próbaidő előtt is próbapróbaidőt akarnak, én sarkonfordulnék egyből.

2021. jún. 5. 01:33
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

"A munkaadó azt az ajánlatot tette, hogy menjek be, 2 hétig megnézem, hogy tetszik-e a munka, utána 3 hónap próbaidő, és majd aztán vesz fel rendesen."

Ez jogszabállyal szembe megy.

Munkaviszony esetén munkaszerződést kell kötni. A munkaszerződésben lehet próbaidőt kikötni, ami arra szolgál, hogy a szerződött felek eldöntik az alatt, megfelel nekik a dolog vagy sem. A próbaidőt már a szerződésben kell kikötni, ha ebben megállapodik a két fél, ugyanis a próbaidő nem egy kötelező eleme a munkaszerződésnek, csak egy lehetőség.

Próbaidő előtti próbaidő nem létező dolog. Olyan sincs, hogy próbaidőt kötnek ki és majd utána szerződnek le.

Próbaidő a szerződésben van!

Az előfodult már, hogy az illetőt egyszerűsített foglalkoztatottként kezelték (próbaidőként funkcionált), és ha megfelelt, akkor kötöttek vele munkaviszonyra szóló munkaszerződést. Ez egy kiskapu, valójában nem jogellenes, hiszen fizetnek rá bért és mindkét esetben bejelentési kötelezettsége van a NAV felé a munkáltatónak. Tehát hivatalosan foglalkoztat ilyenkor.

De olyan, hogy próbaidős munkaszerződés megkötése előtt Te még ingyen dolgozzál nekik valamennyit, amit szintén próbaidőnek neveznek, na az már törvénytelen.

Az ilyen munkahelyet kerülni!!!! Aki így gondolkodik, az nem is korrekt!

Hozzáteszem, az az időszak, amikor munkaszerződés nélkül "ingyen" dolgoztat, azon kívül, hogy jogellenes, még feketefoglalkoztatásnak is minősül még akkor is, ha nem fizet rá bért (ez nem bizonyítható!). Mert akkor meg azért jogellenes, mert ledolgozott időre bérezés jár a törvény szerint!

Tehát sehogy nem szabályos!

2021. jún. 5. 06:08
 5/14 anonim ***** válasza:
75%
Ezt el ne vállald! A fiatalokat használják ki a legjobban a tapasztalatlanságukat, meg a tudatlanságukat. Csak olyan munkát vállalj, ahol adnak szerződést és a benne van szerződésben a ledolgozott órák száma havi szinten, a béred, a próbaidőd hónapok száma! A nélkül ígéretekre támaszkodva nem szabad munkába állni, ha 1 évig nincs e miatt munkád akkor sem!
2021. jún. 5. 06:39
 6/14 anonim ***** válasza:
13%

Akkor tisztázzuk ezt:

Ha teljesen palyakezdo vagy és felajanlja egy cég, hogy labatlankodhatsz náluk 2 hétig, hogy meglasd milyen ott dolgozni az sztem jofejseg.

Én elmennék, aztán ha tetszik a hely, akkor 2-3 nap után mondanám, hogy vegyenek fel rendesen próbaidőre.

Ha nem akarnak, akkor nem mennék többet.

2021. jún. 5. 07:11
 7/14 anonim ***** válasza:
23%

Nagyon korrekt a munkáltató meg meg is nézheted

, Azonban ha nem tetszik nem kötelező ezt sem elfogadni, felesleges puffogni.

2021. jún. 5. 07:44
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Melyik ez a cég?
2021. jún. 5. 07:44
 9/14 anonim ***** válasza:
30%
Mondd meg, hogy mész, ha egyszerűsített foglalkoztatással bejelent. Nem fog úgyse.
2021. jún. 5. 08:14
 10/14 anonim ***** válasza:
16%
Alapítványi iskola?
2021. jún. 5. 08:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!