Ez mennyire korrekt szerződés? Ilyet aláírnátok?
Szobát keresek a járvány utánra, és találtam is egy jó helyet, de a következőket látom a szerződésben, amit most kaptam az egyébként szimpatikus tulajtól:
- nem fizetés esetén zálogosíthatja a cuccaimat
- a 6 hónapra szóló szerződést ha bármikor felmondom, akkor a hátralévő többi hónapot ki kell, hogy fizessem
Az elsőt inkább csak furcsának érzem, de nem fenyeget, hiszen nem tervezek fizetés nélkül lelépni. Viszont nem erre van az egyhavi kaució? Miért kell ilyet beleírni?
A második viszont jobban aggaszt, hiszen elég abszurd, hogy ha netán úgy alakul, hogy csak egy hónapot tudok ott lenni, akkor fizessem ki a maradék 5-öt? Ez mennyire általános? Minden szerződést így írnak meg? Nem ütközik valami etikai szabályba?
Eszedbe ne jusson ilyet aláírni!
Ha határozott idejű a szerződés és idő előtt bontod fel, akkor a legelterjedtebb szankció a kaució "bánatpénzként"való visszatartása.
Mondd meg, hogy a szerződés erre vonatkozó részét módosítsa, valamint nem látod sehol a feléd szóló biztosítékot, így a szerződés egyoldalú és részrehajló.
Kérd, hogy legyen benne, hogyha ő mond fel - neked fel nem róható ok miatt - akkor a kauciód dupláját fizesse ki neked. Így igazságos!
A szerződés teljesen rendben van.
Nyilván nem véletlenül lett beleírva.
Köszönd a sok link előző albérlőtársadnak!
3: A kauciónak más a funkciója, a joghatása.
Lehet azonban az első hónap bérleti díja foglaló, és annak a duplája természetesen jár.
7-es
Én tisztában vagyok a foglaló és a kaució funkciójával, csak azt tartom furcsának, hogy egy szerződés kizárólag a bérbeadó oldaláról van megtámogatva.
Ha a határozott idejű szerződés szankcionálja a bérlőt időnap előtti felmondás esetén, akkor hol az a rész, ami a bérbeadót szankcionálja, ha mondjuk eladja a lakást, esetleg ő vagy a gyereke, barátja akar beköltözni?
Ezek ugyanis nem róhatóak fel a bérlőnek.
Nem vagyok bérlő, csak fejlett az igazságérzetem.
Beszélj erről a tulajjal. Mondd azt, hogy ugyan nem akarsz 6 hónapnál előbb költözni, de ezt te egyoldalúnak tartod. Írjátok át úgy a szerződést, hogy ilyen esetben megtarthatja a befizetett kauciódat.
Egyébként azért is érzem fölöslegesnek ilyenek beleírását, mert oké, felmondod 5 hónap múlva. Erre ő mit tud tenni? Visszatartja a kauciódat (ami jogos) és azt mondja, hogy fizesd ki a maradék 5 hónapot, ami valójában a kaució lefoglalása miatt inkább 4-2 hónap lesz, attól függően hogy hány havi lakbér volt a kaució. Erre te azt mondod, hogy a paci péniszét fizeted ki... no, és innen hogyan tovább? Valóban nekiállna szerinted pereskedni 1-2 évig azért, hogy kapjon a "lefoglalt" kauciód mellé még 150-200 ezer forintot? Dehogy fog. Értem én, hogy a papír mindent elbír, de ha nem életszerű, akkor minek erőltetni?
A zálogosítós pont nettó baromság, ilyet ne írj alá.
A másik viszont határozott idejű szerződésben teljesen normális. Hogy minden kérdésedre válaszoljak ezzel kapcsolatban: eléggé általános, de nem minden szerződést így írnak meg. Teljesen jogos elvárás a bérbeadó részéről, hogy ha vállalod (a szerződés aláírásával), hogy egy évig ott laksz, akkor ki is fizeted az egy évet. (Illetve a te esetedben 6 hónapot, de ez általában inkább egy év szokott lenni.) Nyilván nem szeretné egy bérbeadó sem, hogy mondjuk két hónap múlva lelépj, ő meg kereshessen másik bérlőt. Persze létezik erre ilyen esetben megoldás: mikor én voltam ilyen helyzetben (mint bérbeadó), akkor a bérlő felajánlotta, hogy keres maga helyett másik bérlőt, aki azonnal beköltözik, mikor ő kiköltözik. Ez nekem teljesen elfogadható volt (főleg, hogy normális új bérlőt talált), így a kiköltöző bérlőnek nem kellett kifizetnie a hátralévő hónapokat (pedig benne volt ez a kitétel a szerződésben), hiszen az új bérlő fizetett.
"Nem ütközik valami etikai szabályba?" A lakás bérbeadás/bérlés nem egy baráti kapcsolat, hanem üzleti. Nem etikai szabályoknak, hanem jogszabályi előírásoknak kell megfelelni. Remélem, tudtam segíteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!