Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ez mennyire korrekt szerződés?...

Ez mennyire korrekt szerződés? Ilyet aláírnátok?

Figyelt kérdés

Szobát keresek a járvány utánra, és találtam is egy jó helyet, de a következőket látom a szerződésben, amit most kaptam az egyébként szimpatikus tulajtól:

- nem fizetés esetén zálogosíthatja a cuccaimat

- a 6 hónapra szóló szerződést ha bármikor felmondom, akkor a hátralévő többi hónapot ki kell, hogy fizessem

Az elsőt inkább csak furcsának érzem, de nem fenyeget, hiszen nem tervezek fizetés nélkül lelépni. Viszont nem erre van az egyhavi kaució? Miért kell ilyet beleírni?

A második viszont jobban aggaszt, hiszen elég abszurd, hogy ha netán úgy alakul, hogy csak egy hónapot tudok ott lenni, akkor fizessem ki a maradék 5-öt? Ez mennyire általános? Minden szerződést így írnak meg? Nem ütközik valami etikai szabályba?

2020. ápr. 11. 16:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
#9 Nem kell pereskedni, bőven elég, ha közjegyzői okiratba van foglalva a szerződés.
2020. ápr. 12. 19:21
 12/16 anonim ***** válasza:

"#9 Nem kell pereskedni, bőven elég, ha közjegyzői okiratba van foglalva a szerződés."

Aha, ha abba van foglalva. Aztán ez mennyire gyakori? Mennyibe kerül egy közjegyző és mennyit lehet ezen nyerni a jelen példánál? Megér ez az egész ennyit?

Ráadásul ez jogilag csak úgy állna meg, hogy ha ő felmondja 1 hónap után, és te bevasalod rajta a maradék 5 hónapot (amit kétlek, hogy sikerülne), akkor utána nem adhatod ki, hiszen jogilag ő bérli továbbra is. Ezzel meg nem tudom mit nyersz, azon kívül, hogy szerzel egy ellenséget.

2020. ápr. 12. 19:53
 13/16 anonim ***** válasza:

#12 "Aztán ez mennyire gyakori?" Nálam általános, másnál nem tudom, mennyire gyakori. Hiába kétled, sikerül "bevasalni", bár én a szerződésben foglaltak teljesítésére nem úgy tekintek, hogy én valami összeget "bevasalok".

"Ráadásul ez jogilag csak úgy állna meg, hogy ha ő felmondja 1 hónap után, és te bevasalod rajta a maradék 5 hónapot (amit kétlek, hogy sikerülne), akkor utána nem adhatod ki, hiszen jogilag ő bérli továbbra is." Így van, ha ehhez a módszerhez kell folyamodni, akkor ez a helyzet.

"Ezzel meg nem tudom mit nyersz, azon kívül, hogy szerzel egy ellenséget." Azt nyerem vele, hogy addig nem kell új bérlőt keresnem, ha nem érek rá ezzel foglalkozni. De egyébként ennek a célja nem nyerészkedés, meg "bevasalás", ahogy te fogalmazol, hanem a szerződésben foglaltak betartása. A bérlőnek persze nem muszáj ilyen szerződést aláírnia, akkor én kereshetek másik bérlőt ő meg másik kiadó lakást. Nem is kell egyébként ehhez a "bevasalós" módszerhez folyamodni, ha a bérbeadó és a bérlő is korrekt és normális (lásd a #10 válaszomat).

2020. ápr. 12. 20:16
 14/16 anonim ***** válasza:
Ez így korrekt. Csak próbáltam kihangsúlyozni, hogy az esetek 99%-ában megéri inkább józan megegyezésre törekedni, azzal jár jobban mindenki.
2020. ápr. 12. 20:31
 15/16 anonim ***** válasza:
45%

A felmondható határozott idejű szerződés fából vaskarika. Különösen a bérbeadó felmondási jogát visszás kikötni: ezzel elvész a határozott idejű szerződés egyetlen előnye a bérlő számára, nevezetesen hogy legalább arra az időre biztos a lakhatása. Visszás, de sajnos jogszerű.

Ha viszont felmondható a szerződés, akkor annak megszűnése után nem lehet bérleti díjat szedni; az ilyen kikötés érvénytelen és semmis.

Jobb lenne ehelyett egy kötbérben megállapodni az idő előtti felmondás esetére (ez a "bukod a kauciót, ha hamarabb elmész" szokás, természetesen a bérbeadóra is érvényesnek kellene lennie, tehát ha ő mond fel, duplán fizeti vissza a kauciót). De legjobb egy határozatlan idejű szerződést kötni, ahol a felek a felmondás jogát korlátozzák (például az első évben nem felmondható, vagy csak kötbér fizetése mellett felmondható).

2020. ápr. 13. 15:29
 16/16 anonim ***** válasza:
68%

"ha netán úgy alakul, hogy csak egy hónapot tudok ott lenni"

Nem kötelező fél évre szerződni. De ha csak egy hónapra szerződsz, akkor

- nem lehetsz biztos benne, hogy tovább is lakhatsz majd ugyanott

- minél rövidebb időre szól a szerződés, annál drágább a bérleti díj egy hónapra számolva.

Ha neked lenne egy lakásod és nem akarnál havonta újabb és újabb bérlőt keresni, stb., te is így csinálnád.

2020. ápr. 14. 08:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!