Nem tudom fizetni a lakást, de a főbérlővel nem lehet egyezkedni. Tudok bármit tenni? A többi lent.
Albérletben lakom Budapesten, a szerződésem 07.01-ig szól. Két havi kauciót fizettem.
A járvány miatt a munkahelyem ugyan nem vesztettem el, de szerződést módosított velem a munkaadóm, így csak a fizetésem 50%-át fogom kapni és egyelőre 4 órában kell dolgozzak. Jeleztem a főbérlőnek, hogy nem fogom tudni rendesen fizetni a lakást. Azt mondta, akkor költözzek ki, de a 2 hónap kauciót nem adja vissza. A szerződés szerint ezt meg is teheti, az más kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben ez mennyire etikus. Viszont nem szeretném elbukni az összes kauciót. Nem lép érvénybe ilyenkor bármilyen Vis Maior a járvány miatt? Tehát, hogy támadható a szerződés?
Azt meg tudom tenni, hogy 1 hónapot még kifizetek, az utolsó 2 hónapot pedig úgymond “lelakom”, de az is veszteséggel jár már és az is nehéz lenne.
Köszönöm, ha tudtok segíteni!
Vis maior-ra nem hivatkozhatsz, kivéve ha az állásod elvesztése konkrétan említve van a szerződésedben, ugyanis ami történt az mindössze annyi, hogy elveszítetted a munkád az pedig vírus nélkül is előfordulhatott volna. Ezt a rizikót te az elején bevállaltad az 1 éves szerződéssel illetve a kaucióval.
Azt, hogy etikus-e vagy sem nem lehet megmondani hiszen valószínűleg neki is szüksége van a pénzre és hát végülis te szeged meg a szerződést.
Amivel te próbálkozhatsz az az, hogy befenyíted, hogy felnyomod a NAV-nál, de ezzel csak akkor érdemes próbálkozni ha biztosra mész, mert könnyen lehet, hogy teljesen tisztán nyomja a dolgot és leadózta a bérleti díjat. Szóval ez csak és kizárólag valamiféle végső megoldás lehet.
Azt elhiszem, hogy ez neked nagyon fáj (teljesen érthető), de tenni túl sokmindent nem tehetsz.
Te szegsz szerződést azzal hogy felmondasz, a kaució ilyenkor bukó.
Ő is nehéz helyzetben van, mert most nagyon nyomott áron és nehezen lehet kiadni lakást.
Miért gondolja azt mindenki hogy egy albérleti szerződés csak egy vicc, ami bármikor felrugható?
A bíróság csak azt nézi hogy mi áll a szerződésben.
Ha felnyomod a nav-nál, az rosszul járhatsz, mivel a bérleti szerződésben benne van az állandó lakcímed...
"Talán úgy járok jól, ha 1 havi lakbért még kifizetek, az utolsó 2 havira meg azt mondom, menjen a szerződésből, mert akkorra lejár az 1 év"
Azt mindenképpen kérdezd meg, hogy ő ebbe belemegy-e. Ugyanis a kaució hivatalosan csak a kiköltözés után jár vissza, miután minden számla be van fizetve és minden esetleges kár megállapításra kerül. Vagyis a tulajnak az elég nagy kockázat ha az utolsó két hónapot a kaució terhére lakod le.
Persze ha amúgy jó a viszonyotok akkor lehet hogy ebbe simán belemegy, de nem köteles ilyen engedményt adni.
Kérdés, hogy vihet-e lakótársat?
Amúgy jó ötlet.
"Nekem rendes jogasz írta a szerződést az albérlethez, bele is volt irva hogy a kaucio független attól, hogy ki mondja fel az albérletet"
Az lehet ha a szerződés határozatlan időre szól. De itt a kérdező Július 1-ig van szerződve.
Először is köszönöm mindenkinek a válaszát.
Sajnos a szerződésemben benne van, hogy nem lakhat itt más életvitel szerűen, de sajnos nem is alkalmas ra a lakás, egy nappali-konyha és egy kis hálószoba van összesen. Hat, nem maradt más, mint megpróbálni egyezkedni vele. Sajnos jól kijönni nem tudok, azt kell megnézni, hogyan jövök ki a legkevésbé rosszul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!