Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Hogyan tárgyaljam ezt le a...

Hogyan tárgyaljam ezt le a főbérlővel? Félig működő tűzhely helyett új vásárlása. Vagy vegyek egy Sencor indukciós sütőt?

Figyelt kérdés

Van egy albérletem, ahol nagyon jó áron lakom, távoli ismerősi alapon. A budapesti albérleti díjak kb. felét fizetem.

A tulajdonos egy szigorú, idős hölgy, aki érthető módon nem szeretne erre a lakásra sokat költeni (tényleg megértem, hiszen ajándék áron kapom a lakást, valóban nincs sok bevétele belőle, és még azt is leadózza!).

Én nagyon szeretek főzni, az előző albérletemben mindig sokat főztem gáztűzhelyen. Itt az egész társasház gáz nélküli, mindenhol elektromos eszközök vannak, az én tűzhelyem is egy régi, még a nagyon vastag vaslappal ellátott villanytűzhely kb. a hatvanas évekből.

Egy 2 literes fazéknyi vizet felforralni rajta kb. 30 perc, mert a vastag vaslap ennyi idő alatt melegszik át, cserébe lekapcsolás után sokáig forró. :)

A következő megoldásokon töröm a fejem:

1. Egy új villanytűzhely a MediMarktban kb. 70.000 Forint, amelyet megvehetnék én, de levonhatnánk lassan a bérleti díjból, mondjuk 10.000 Forintonként.

2. Megveszem én az új tűzhelyet, az én tulajdonom lesz, de ha elköltözöm, akkor a lakás tűzhely nélkül marad, hiszen a régi nem férne el sehol a lakásban félredobva.

3. Vegye meg ő az új tűzhelyet, bár ez jó eséllyel kivitelezhetetlen, mert nem keres szemmel szabadon látható összeget ezzel a lakáskiadással.

4. Vehetnék magamnak egy Sencor indukciós sütőt, Youtubeon nagyon szuper ételeket készítenek vele. :)

Én személy szerint örülnék, ha a konyhát díszíthetné egy új tűzhely, mert a régi kb. az egész lakás hangulatát megöli. A külön álló indukciós sütőt egy használható, de nagyon tájidegen megoldásnak tartanám.

Ti keveset kérő főbérlőként melyik megoldást tudnátok elfogadni az első három közül?

2019. aug. 3. 20:02
 1/8 A kérdező kommentje:
Ezt kifelejtettem: A meglévő régi villanytűzhely 4 lapjából már csak kettő működik, ezért írtam a címben, hogy félig működő.
2019. aug. 3. 20:03
 2/8 anonim ***** válasza:
75%

10 ezerért lehet venni indukciós rezsót

Új tűzhellyel az a gond, hogy nem biztos, hogy elbírja a hálózat

2019. aug. 3. 20:11
 3/8 A kérdező kommentje:

Szerintem ezeknek a régi, vasmagos tűzhelyeknek rosszabb a hatékonysága, mint az új, indukciósoknak. Így a régi ugyanannyit, vagy többet fogyaszt.

Amúgy ténylegesen ellenőriztem, a közvetlenül a villanyórától jövő kábel nagyon vastag, egyébként 32 Amperes megkért hálózatom van (plusz szintén 3 x 16 Amper éjszakai a villanyfűtés miatt).

2019. aug. 3. 21:26
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Én a mosógéppel voltam így, volt egy őskori forgótárcsás, én meg nyilván automatát akartam. Első körben úgy oldottam meg, hogy vettem magamnak egy automatát, és megkértem, hogy helyhiány miatt vigye el a lakásból a saját mosógépét. Ezzel nem volt semmi gond, szó nélkül megtette. Aztán amikor 7 évvel később költöztem, ő ajánlotta fel, hogy mi lenne, ha megvenné tőlem az automata gépet, mert akkor nekem sem kellene elcipelnem, meg ő is könnyebben ki tudja adni a lakást, mint egy muzeális jellegű mosógéppel.
2019. aug. 3. 22:32
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Egy villanyrezsó nem elég?

Azt használtan lehet kapni 2-3, újonnan 5-7 000-ért.

Az edénytől is függ a hőhasznosulás, 2-3 000 Ft-ért már lehet egy új jó fazekat kapni.

Próbáld ki!

2019. aug. 3. 22:44
 6/8 anonim ***** válasza:
88%

Most olvasom, az elrendezés is lehet gond és sütő is kellene.

Ha a tulaj belemegy abba, hogy eladd a sütőjét- mondd meg neki, hogy max. 5000 Ft-ot ér - és az övé a bevétel, és te szerzel egy másik használt sütőt 35-ért, akkor levonathatnád a bérleti díjból. De a munkád akkor ingyen van - ami cserébe az olcsó bérleti díjért talán vállalható.

2019. aug. 3. 22:47
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Különben jó állapotú komplett konyhát is kehet kapni mostanában 40 körül gépekkel együtt használtan.

Megállapodhattok úgy, hogy egy évig 10E-rel kevesebb lakbérért ilyen módon megújítod a konyhát - a többit nem kell neki tudnia, ő is jól jár így.

2019. aug. 3. 22:49
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, a használt, újszerű tűzhely szerintem jó ötlet, szét is nézek jófogáson. :)
2019. aug. 4. 13:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!