Manapság megéri egyáltalán egyetemre menni?
Egy jó szakmával is kereshet annyit az ember -vagy még többet is-, mint egy diplomával. Meg szakmával könnyebb vállalkozni is.
Meg tulajdonképpen a műszaki, infós szakokon kívül egyik diplomával sem lehet jól keresni.
Nem feltétlenül a fizetés miatt éri meg.
Én világéletemben jó/kitűnő tanuló voltam, jól sikerült az érettségim, jövőre végzek orvosin. Nyilván ha érettségi után/helyett szakmát tanultam volna és az (eddig) 5 év egyetem dolgoztam volna, akkor már a jelenlegi nullánál sokkal jobban állnék anyagilag. Viszont pusztán amiatt a tény miatt, hogy érdekel ez a szakma, szívesen csinálom, az egész életemet el tudom képzelni benne, nekem megéri. Varrónőként, eladóként vagy burkolóként halálra unnám magam és az undortól gyomorgörccsel mennék dolgozni minden nap, amiért az esetleges jó fizetés sem kompenzálna, mert alapvetően nem igazán boldogítanak az anyagiak.
Ez nem így van, kérdező. Szakmát az tanul ki, akinek van hozza ügyessége és az érdekli.
Nekem is mondhatták volna, hogy legyek vízvezeték szerelő, de tuti többet ártanék mint segítenék. :D
Engem az irodalom érdekelt és így mentem egyetemre.
Szerintem, aki szeretne egyetemre menni, menjen, ha nagyjából tudja, hogy mivel szeretne majd foglalkozni, akkor szuper, ha nem, akkor kitalálja.
engem lebsztak volt barátaim, hogy miért szakmám lesz diploma helyett, igazán tudhatnám, hogy a képzett szakmunkások soha nem viszik semmire, bezzeg az értelmiség már egy bölcsész alapdiplomával is két nap alatt talál állást, és milliókat rak félre évente a kezdő fizetéséből is...
diploma két esetben jó valamire: ha gyakorlatban hasznosítható tudást ad (orvosi, mérnöki, jogi diplomák), vagy ottmaradsz utána az egyetemen kutatni, és akkor sose kell kitenned a lábad a való világba. mondjuk akkor anyuék házát se fogod egyhamar hátrahagyni.
13-nál a pont, ahhoz, hogy a szakmaból megélj, nem lesz sok szabadidőd. Gondolj bele, ha azt mondod a kliensnek, hogy te nem érsz most rá, akkor hívja a következő szakembert és elestél a pénztől.
És itt a násik, mi a garancia, hogy pont TÉGED bíznak meg munkaval?
Egyszer a Balatonon hívtam egy taxit, útban a célállomás felé mesélte, hogy ő asztalos, de több más dolgot is kell vállalnia, pl a taxizást, hogy megéljen.
Milyen szakma vs. milyen diploma
Nagyon nem mindegy. Manapság egy burkoló jobban keres, mint egy könyvtáros.
De egy jó mérnök karrierjét soha nem fogja überelni egy gipszkartonos. És nem csak anyagilag, hanem minden más téren sem.
Szerintem 30 év múlva megtudjuk.
Az biztos, hogyha valaki kitalálja, hogy hogyan lehet kiváltani az embereket és jön hozzá egy recesszió, akkor a szakmát tanulók nehezebben képzik át magukat, mint az egyetemet végzettek.
Viszont szerintem az egyetemet végzettek munkájât a virtuális tér miatt könnyebb lesz - általánosságban - kiváltani, mert valaki utólag rá tud nézni és javítani, ha nem jó. A fizikai térben ez nehezebb lesz (mondjuk kiderült, hogy a robot fordítva rakta fel a gerendát), ezért a tesztelés elnyúlhat.
Viszont az is szívás, ha az egész egeytemi társadalomnak 5 évente új szakmát kell tanulnia. Az informatikában jelenleg is ezt teszik, de a többség intelligens (mindig is gyorsan tanult valôszínűleg és ráadásul reál irány, úgyhogy főképp csak megérteni kell) és férfi (tud túlórázni, tervezhető a napja, nem megy el 3-9 évre gyesre).
Nem hiszem, hogy társadalmi szinten kibírnánk, ha a hat órában is alig dolgozó anyuka, aki két hetekre otthon marad a gyerekkel és az iskolákat alig végigbukdácsoló embereknek kellene munka mellett kb. még egy iskolányi anyagot megtanulni.
Én is sokat gondolkodtam ezen. Sokáig azt sem tudtam, hogy mit akarok. Fősulit elsz@rtam, már közben tudtam, hogy nem azt akarom. Van ilyen, néha az ember közben jön rá, hogy ez bizony nem az ő világa. És hiába vannak lehetőségek benne, de ha nem passzol hozzád, akkor tök mindegy, nem?
Amit érzel, arra menj! Persze előfordulhat, hogy nem jó irányba mentél, de ezt előre nem tudhatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!