Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Régen jobb volt a diplomások...

Régen jobb volt a diplomások relatív anyagi helyzete a társadalomban?

Figyelt kérdés

Ma a jobban kereső diplomások (gazdasági, műszaki, informatikai végzettségűek) nettó 250-400 ezer forintos fizetéssel kezdenek. Az interneten sok tapasztalatot olvastam már, ami alapján úgy látom, hogy az idősebbek, tapasztaltabbak túlnyomó része is nettó 500 alatt keres. Viszonylag kevesen, sok esetben csak vezető beosztásban keresnek 500 felett. Persze vannak, akik akár millió felett, de relatíve kevesen. (És ezek a jól fizető diplomás szakmák.)

Ezzel szemben sok szakmával sokkal jobban lehet ennél keresni. Pl. nagyon sok vendéglátós hirdetést látok mostanában, hogy kezdenek nyitni a helyek. Pincérként nettó 350 simán elérhető. Szakácsként sok helyen nettó 500-1M közt hirdetnek. Kamionsofőrként is könnye lehet 700-1M körül keresni. Építőipari munkások is találhatnak nettó 300-800 ezres állásokat. Ezek mind alkalmazottak. De vállalkozóként pl. egy építőipari szakmunkás ennél is többet tud keresni. Pl. egy víz-gáz-fűtés szerelő simán meg tud keresni 1-2 M közt.

Persze tudom, hogy ezekbe a tartományokba nem esik bele mindenki, ezek a legjobb lehetőségek, de mind megalapozottak. Konkrét példát láttam, hallottam rájuk.

Ezek alapján azt lehet látni, hogy egy jó képességű fiatal sokkal jobb eséllyel tud jobb anyagi helyzetet elérni valamilyen jó szakmával, mint egy jó diplomával.

(Ráadásul szakmával akár már 18 évesen tud kezdeni, diplomával meg akár csak 24-25 évesen.)

Ezek szakmák voltak, de ha akár egy gyárat veszünk, és összehasonlítjuk egy operátor és egy mérnök vagy gazdasági szakember fizetését, akkor itt persze többet keresnek a szellemi dolgozók, de az arányok nem igazán kedvezőek az ő szempontjukból, ha figyelembe vesszük az elvárásokat, kvalitásokat.

(De láttam már olyan hirdetést is, ahol nettó 400-600-ért kerestek csomagológép-kezelőt.)

Ezzel szemben a klasszikus felfogás az, hogy megéri tanulni, a tanulás befektetés, minél képzettebb valaki, annál többet ér a munkaerőpiacon. A legtöbb iskolában is ezt a világképet kapják a diákok. Ezért merült fel bennem a kérdés, hogy ez régen vajon így is volt, csak mostanában megváltozott, vagy régen se jelentett jobb anyagi helyzetet a diplomás, értelmiségi munka a szakmunkákhoz képest és nem volt jelentősebb a jövedelemkülönbség mértéke a képzetlene(bbe)kkel (nem szakmunkások vagy diplomások) szemben? Tehát régebben (10-20-30-50 éve) anyagilag jobban megérte a továbbtanulás?

2021. máj. 5. 11:45
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
81%
10. A nők attól függetlenül hogy diplomások vagy nem, nagyobb eséllyel vállalják el a biztonságosabb, nem piaci alapokon működő, egyszerűbb, viszont cserébe kevesebbet is fizető munkákat a férfiakhoz képest. Tehát ennek nincs köze a diplomához/nem diplomához.
2021. máj. 5. 14:02
 12/41 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, ne, már megint te...

Legalábbis feltételezem te ugyanaz vagy, akinek van már 500 ilyen kérdése és minden kérdésben bizonygatja, hogy az összes diplomás éhezik és a legszarabb írástudatlan szakmunkás is 5 milliót keres minimum...

Nem, a tények nem téged igazolnak. ÁTLAGBAN az átlatad említett diplomások jobban keresnek, mint a szakmával rendelkezők.

Nyilván van a kisebbség, aki kivétel, de hosszútávon nekik se éri meg jobban a szakma vállalkozóként.

2021. máj. 5. 14:12
 13/41 anonim ***** válasza:
79%
11-es: programozó vagyok egy piaci alapon működő cégnél, a munkát egyáltalán nem mondanám egyszerűnek, és a 11 fős csapatban 5 nő van (bocsánat, fiatal hölgy). Nem tudom ki mennyit keres, de nagyon meg lennék lepődve, ha itt a nők kevesebbet keresnének mint a férfiak. Nem hiszem, hogy a cég meg merné kockáztatni - ha kiderülne, ahogy én ezeket a csajokat ismerem felmondana az összes abban a pillanatban (nagyon helyesen), vagy felnyomnák a céget valami hatóságnál (nagyon helyesen).
2021. máj. 5. 14:30
 14/41 anonim ***** válasza:
100%

Hm, értem én, hogy mit mondasz, de a 11-es válaszolóhoz ennek semmi köze.

Nem arról beszélt, hogy piaci alapon mennyit keresnek, hanem arról, hogy a nők hogyan választanak munkahelyet, és pont azt mondta, hogy a nem piaci alapon működő helyeken kevesebbet lehet keresni, viszont biztonságosabb.

2021. máj. 5. 14:46
 15/41 anonim ***** válasza:

11.

Egy: Nem azt mondtam MINDEN nő. Csak vannak tendenciák. Én is tudnék a saját életemből ellenpéldákat állítani nyilván.

Kettő: Piaci körülmények között ugyanannyi munkával nem feltétlenül ugyanannyit keresnek az emberek. (Ez talán oda igaz, ahol bértáblázat vagy órabér van.) Nálatok is gondolom van bértárgyalás, lehet alkudozni felvételkor és ebben is a férfiak agresszívebbek szoktak lenni, jobban kiharcolják a magasabb bért maguknak.

2021. máj. 5. 14:48
 16/41 anonim ***** válasza:
100%

Hjajj, megint ez az agymenes.

Cserebe a tenyek:

[link]

2021. máj. 5. 18:32
 17/41 anonim ***** válasza:
0%

16-os: tények?

A KSH egyetlen forrásból tudhatja a korcsoport szerinti bérek átlagát: a NAV-tól. A NAV-nak viszont fogalma sincs arról, kinek milyen az iskolai végzettsége, és arról sem sok, hogy milyen a "háztartástagok korösszetétele".

Magyarul ezek az adatok bemondásból származnak.

2021. máj. 5. 18:50
 18/41 anonim ***** válasza:
100%
Hazugság minden szaki milliardos
2021. máj. 5. 18:57
 19/41 anonim ***** válasza:
100%
17+20., azt ugy tudod hogy mar evek ota nem csak a legmagasabb iskolai vegzettseget kell bekuldeni a NAV-nak (ezt megregebb ota, tobbek kozott amiatt, mert ez alapjan is ment a vegzettseghez kotott minimalberek ellenorzese), amikor egy ceg bejelent teged, hanem a konkret diploma/erettsegi szamat is, hogy visszaellenorizheto legyen az okirat valodisaga es a munkavallalo kepzettsege.
2021. máj. 5. 19:13
 20/41 anonim ***** válasza:
100%
Amugymeg a KSH fele leadando cegeknek kotelezo adatszolgaltatas is kulon tartalmazza. Tehat nem, nem a munkavallalokat kerdezik, hogy mondjanak valamit.
2021. máj. 5. 19:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!