Ha egy munkahely levonja a munkaidőből az alapvető szükségletek kielégítésével töltött időt, az nem jogsértő?Törvényes ez?
Szerencsére nem én dolgozom ezen a helyen,hanem egy barátom.
A cég nevét nem akarok leírni.
Modern, csilli-villi irodájuk van Budapesten.
Az iroda úgy működik,hogy az a terem, ahol maga a munkavégzés történik számítógépekkel,annak az ajtaja kártyás beléptetővel van ellátva.
Viszont, olyan "okosan" van megcsinálva, hogyha valaki kimegy WC-re, vagy a teakonyhába feltölteni a vizes flakonját, akkor azt levonja a munkaidőből.
Természetesen, a WC és a teakonyha is a céghez tartozik.
Azt hittem, csak nálunk mérik a szünet időt, meg csak nálunk működik ez a mágneskártyás kiléptetés.
Ezek szerint több helyen is.
Egyébként világ szerte ismert multi vagyunk.
1.
Nálunk is kártyás a beléptetés, ami beenged a cég területére, csak akkor vonja le, ha kimész a városba, elhagyod a cég területét.
Viszont, magán a területen belül szabadon lehet mászkálni.
Tehát, nincs csekkolás, ha kimész az irodádból a wc-re.
Ez nem is szünetidő.
Számítógép előtt történő munkavégzés esetén óránként 10 perc szünet jár. A munkáltató, megteheti, hogy méri ezt. Dolgoztam call centerben, ott pl a telefon mérte, hogy mennyit vagyok elérhető.
Ha az óránkénti 10 percnél többet van valaki a teakonyhában, akkor azt szankcionálhatja.
Solgoztam ilyen helyen, ITs ceg volt, maradjunk abba hogy eleg hamar felmondtam :)
Van az a penz amiert vallalnam, de az ilyen fillerbszok annyit nem fognak fizetni :))
Kérdező:
Igen, ez teljesen legális. A munkaközi szünet nem a munkaidő része. A legtöbb cég nem szerencsétlenkedik és invesztál ilyen mérésbe, hanem egyszerűen azt mondja, hogy 8 és fél vagy 9 óra a munkaidő és van 30-60 perc szünet, oszd be. De úgy látszik ilyen is van.
Ezt félreéted úgy gondolom. NEM jár 10 perc szünet számítógépes munkavégzés esetén óránként. Hanem azt kell biztosítani, hogy 50 perc után 10 perc EGYÉB, nem számítógépes munkát végezhessen a kolléga (pl. papír alapon, stb...). Egész pontosan ez a kiskapu a törvényben:
"....szünetekkel szakítsák meg, vagy más tevékenységgel cseréljék fel.... "
Dolgoztam én is olyan helyen, ahol a telefon mérte a munkaközi szünetet, csak az 3 perc volt óránként. Vagyis 8 órában az ebédszüneten felül 24 perced volt vízért vagy wc-re menni.
Viszont ezt fizették. Biztos, hogy a havernál nem csak mérik az időt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!