Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Közös megegyezés, rendkívüli...

Közös megegyezés, rendkívüli munkaviszony megszüntetése. Mikor kell letölteni a felmondási időt?

Figyelt kérdés
Nemrég írtam a munkahelyemen egy felmondó levelet. A főnökkel előtte egy nappal meg is beszéltem, hogy már nem akarok ott dolgozni, mert suliba megyek. Azt mondta, hogy írjak felmondó levelet és majd megbeszéljük. Írtam. Nem fogadta el, mert már nem tudtam volna menni a kövi nap. Csak az volt a baj, hogy neki meg mondtam előzőleg, hogy még úgy 2 hetet tudok menni. Csakhogy közbe jött egy új meló, amit már kezdhetnék is, de ez olyan fekete munka, papírok nem kellenek, aztán kövi hét után a suli is elkezdődik. Elmondtam ezt is neki, ami szerintem utólag nagy hülyeség volt. Aztán fenyegetőzött, hogy perelni fog a cég, meg kell fizetnem a kieső részt (itt úgy 900-an dolgoznak). Addig nem engedett el, amíg meg nem írtam egy olyan papírt, ami igazából egy közös megegyezésnek minősül. Abban az áll, hogy még úgy 2 hétig ott kell dolgoznom. Gondoltam ez idő alatt elmegyek táppénzre. A felmondási napom előtt is tápon voltam, mert amióta ott vagyok a stressztől fekélyem lett. Orvos/ok tudja bizonyítani, hogy beteg lettem ez idő alatt. Most azért vagyok kiakadva, mert úgy állítja be a dolgot, mintha senki nem tudna helyettesíteni, pedig ez nem igaz. Még úgy 2 ember tudná végezni ezt a munkát. Kérdésem az, hogyha én betegállományba helyeztetem ez idő alatt magam - ami jogos is, mert az vagyok -, akkor követelhet bármit is a cég a részemről? Mások is csinálnak ilyen kerülő utat, de még ilyen helyzetbe nem hozott egy főnököm se. A határozott idejű szerződésem (amiben benne volt a próbaidő is) most januárban írtam alá, szóval kötelezhetnek felmondási idő letöltésére. Tudom, hogy nagy hülyeséget csináltam, amikor megírtam azt a nyilatkozatot, és "beleegyeztem" a felmondási idő letöltésének időpontjába, azonban kézzel fogható dokumentumokkal nem tudom bizonyítani, hogy önszántamból írtam volna meg, amit igazából követeltek, hogy teljesítsem, amit mondanak. Ez fair? Mivel, KÖZÖS MEGEGYEZÉS, ezért attól tartok emiatt nagy gond lesz belőle később, és nincs mivel bizonyítsam, hogy igazat mondtam, csak az orvosi igazolások lennének, meg a felmondó levél, amit előzőleg írtam, de az a köcsög még figyelemre sem méltatta, nemhogy még aláírta volna, szóval az nem ér semmit ilyen esetben. Talán már szét is tépte.
2010. aug. 18. 18:33
 1/3 anonim ***** válasza:
Ha te mondasz fel a 30 nap felmondási időt ki kell tölteni. Valóban van lehetősége ebben az esetben a kieső időre kártérítést kérni a munkáltatónak, ha nem töltöd le. Közös megegyezésnél meg lehetett volna állapodni abban, hogy azonnal megszűnik a munkaviszonyod. Az, hogy beteg lettél itt a munkahelyen, feljelentést tehetsz a Munkaügyi bíróságon, de légy tisztába azzal, hogy ezt azért bizonyítanod is kell. Az én javaslatom, ha nem akarsz egészségileg és idegileg még jobban tönkre menni töltsd le a 2 hetet, egyébként, ha a cég mondott volna fel akkor is ennyit kell letöltened.
2010. aug. 29. 14:06
 2/3 anonim ***** válasza:

munkavállalói felmondás

A munkavállaló jogosult rendes felmondással munkaviszonyát megszüntetni. A munkavállaló ezt a felmondást nem köteles indokolni. A felmondási idő a munkavállaló felmondása esetén az általános szabályok szerint alakul, így alapesetben harminc nap, amely a munkáltatónál munkaviszonyban töltött évek számától függően hosszabbodhat meg. A munkáltató a törvény elfogadott értelmezése szerint nem köteles a munkavállalót a rendes munkavállalói felmondás esetén a munkavégzés alól felmondani. A munkavállalói felmondás akkor megfelelő, ha azt a munkáltatói jogok gyakorlójával közlik, írásban adják át neki. Amennyiben a munkaszerződés eltérően nem rendelkezik, úgy végkielégítés nem jár munkavállalói felmondás esetén a munkavállalónak.

A munkavállaló jogellenes munkaviszony-megszüntetésének jogkövetkezményei

Átlagkereset megtérítése

A munkavállaló, ha munkaviszonyát nem a Munka Törvénykönyvének a rendelkezései szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a rá irányadó felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonyának a megszüntetése kizárólag azért jogellenes, mert a felmondási idő egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége a le nem töltött idővel arányos.

Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a munkavállaló a határozott időtartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen. Ha azonban a határozott időből még hátralévő időtartam rövidebb, mint a munkavállalóra irányadó felmondási idő (és itt határozott időtartamú jogviszony lévén nyilvánvalóan csak a Munka Törvénykönyve alapján számítandó felmondási idő jöhet szóba), úgy a munkáltató csak a hátralévő időre járó átlagkereset megfizetését követelheti.

Kártérítés

A munkáltató jogosult továbbá a fenti összeget meghaladó kárának érvényesítésére is. A munkáltató a munkavállalóval szembeni kárigényét munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti. A munkáltató bírósági út igénybevétele nélkül akkor fordulhat közvetlenül az igényével a munkavállalóhoz, ha ennek eljárási szabályait és az ily módon követelhető összeg mértékét kollektív szerződés határozza meg. Kollektív szerződéses szabályozás hiányában a munkavállalóval szembeni közvetlen igényérvényesítésre nincs lehetőség.

2010. aug. 29. 16:21
 3/3 A kérdező kommentje:
Nemrég küldtek egy felszólítást, hogy miért nem jelentem meg a munkahelyen. Bementem és odanyújtottam a táppénzes papírt. A betegállomány még nem telt le, mert az orvosom nem írt rá dátumot. Beszéltem egy ügyintézővel, aki szerint ez szerencsés dolog. Ha letelik elküldöm a céghez az igazolást. Állítása szerint, ha 3 napon belül nem megyek be azután sem, akkor rendkívüli munkaviszony megszüntetés lesz a dologból, és nem kell kártérítést sem fizetnem a cégnek. A vicc az benne, hogy nem találják azt a papírt, amin rajta áll a felmondási idő dátuma :/ Azért köszönöm a válaszokat!
2010. aug. 30. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!