Az a tévhit honnan ered hogy a gazdag emberek lopnak, csalnak, hazudnak?
Én azt tapasztalom hogy az átlagember alapvető fogalmakkal sincsen tisztában.
Pl. Adó optimalizálás.
Ezt sokan tévesen adócsalásnak titulálják, pedig nem erről van szó.
Miért baj ha valaki okos, képben van és kihasznál jogi kiskapukat, törvény adta lehetőségeket?
Nyilván Ő ezért gazdag, mert értelmes vagy ha nem ért hozza, megfizet olyan szakembereket akik értenek hozza.
Az átlagember is ugyanezt csinálná ha tehetné, csak hülye hozzá és azzal nyugtatja magát hogy aki gazdag vagy jobban él az lop, csal, hazudik.
Szerintem pedig meg lehet gazdagodni, bár kérdés, hogy kit nevezünk gazdagnak. Lassan, ésszel építkezve simán meg lehet gazdagodni, vagy minimum tehetőssé válni. Ha valaki olyan tudásra tesz szert, ami ritka és nagy munkaerőpiaci keresettsége van, akkor kereshet jól. Ha a pénzét jól költi el, jól fektet be, akkor fel lehet építeni egy szép vagyont. Például egy légiforgalom irányító vagy pilóta havonta több millió forint nettót keres. Ez nem tisztességes munka? Esetleg egy fejlesztő, aki készít egy applikációt, ami bőségesen hoz a konyhára? Vagy egy agysebész nemzetközi tapasztalattal? Ők mind csalnak, lopnak, hazudnak?
Ha havonta 2 millió forintot keresnek, akkor 10 év alatt 240 milliót kerestek, 40 év alatt 960 millió, majdnem 1 milliárd. (Nem számoltam inflációval, béremeléssel stb.) Ha egy csöppet is okosan mozgatja a pénzét, akkor elég jól tud gazdagodni egy ilyen ember. Persze, ha elszórja, akkor a külvilágfelé lesz igazán gazdag, de a bankszámla üres marad.
Az adóoptimalizálás szóban benne van minden. Az tud adót optimalizálni aki adót fizet, az tud ezzel sokat megtakarítani aki egyébként sok adót fizetne be, és még ez mellett is rengeteg adót fog befizetni egy minimálbéreshez képest.
Azt azért ismerjük el hogy az ilyen emberek az adó optimalizálása vagy divatos szóval élve, adócsalás mellett is többet fizetnek be a közösbe mint a nagy többségnek az éves jövedelme.
Kedves kérdező!
Nem tudom h mennyire vagy szakértő az adó optimalizálásban, de azért megkérdem.
Annak aki alkalmazottként dolgozik, és egészséges milyen optimalizálási lehetőségei vannak?
Tényleg kíváncsi vagyok rá
Akár privát üzenetben is szívesen meghallgatlak
Alkalmazottként nagyon nehezen lehet meggazdagodni. Egész egyszerűen a (vélt) biztonságért cserébe a töredékét kapja minden alkalmazott annak, amit megtermel a cégnek.
Adóoptimalizálni sem tud, mert már azelőtt levonják a bevételéből az adót, hogy abból bármennyit látott volna.
15-ös adóoptimalizálni nem tud egy alkalmazott, csak ha van saját vállalkozása is. Azonban van más lehetőség, amit igénybe tud venni, például a 20%-os SZJA visszatérítés, amit egészség és önsegélyező pénztárral, vagy önkéntes nyugdíjpénztárral tud igénybe venni. Kíváncsi lennék, hogy a munkavállalók hány százaléka hallott erről egyáltalán és hány százaléka veszi igénybe.
Plusz mindig vannak legális trükkök, amit sokan igénybe vehetnének. Régen ilyen volt a lakástakarék-pénztár állami támogatással. Most a babaváró hitel, amivel vállalja a pár, hogy 5 év múlva baba születik. Úgy is felvehető, hogy a baba már úton van. Ez egy szabad felhasználású hitel, magyarán arra költöd, amire akarod. Ésszel beteszed állampapírba, ami 4-5%-ot kamatozik. Ha megszületik a baba elengedik a babaváró kamatját. Gyakorlatilag ingyen használod más pénzét és neked kamatozik. Van még pár ilyen trükk, nem fogom mindet leírni. Ez mind legális. Így csinálják a gazdagok is, mármint logikailag.
"Van még pár ilyen trükk, nem fogom mindet leírni"
Mire gondolsz még? Mert amit leirtal azok elég köztudottak voltak eddig is annak aki kicsit is olvas a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!