Hol helyezkedik el a rengetek diplomás?
Én másfél éve végeztem gazdasági alapszakon. Azt nem tudom megmondani, hogy a teljes évfolyamra vonatkozó statisztikák milyenek (a DPR talán többet segít e téren), de a szűkebb baráti körömben a továbbtanulók kivételével mindenki el tudott helyezkedni a végzés után 2 hónapon belül, nagy részük maradt helyben. És ez egy vidéki egyetem, vidéki város, nem Pest, ahol két utcánként van egy multi, ahol tárt karokkal várják a friss diplomás közgazdászokat. Van, aki KKV-hoz ment, van, aki állami/önkormányzati helyre, van, aki multizni, és van, aki vállalkozni kezdett.
Ha reálisan látod a pályakezdők helyzetét, és nem nettó 400-at vársz el kezdő fizetésnek, akkor gyorsan találni fogsz munkát nagyobb városokban.
Mérnökként én azt látom a saját szakmámban, hogy még mindig hatalmas az utánpótlás hiány a nyugdíjba vonuló szakemberek számához képest és azokból akik vannak is egyre silányabb sajnos a felhozatal.
Nem az egyetemen tanulja meg az ember a szakmát, de a totális érdektelenség számomra elkeserítő. Mégis felszippant mindenkit a szakma, mert ember kell... Hát ennyi. Mondhatnám, hogy ez nekem kedvez, hiszen most is 2 helyen dolgozom egyszerre és jól is keresek, ahogy minden egykori szaktársam, de azért mégis elkeserítő.
Gazdasági diplomával el lehet helyezkedni (előbb utóbb) bármely cég bármely pozíciójában, nyilván a mérnöki szaktudást igénylők kivételével. Egy cégnek van logisztikai, pénzügyi, szállítmányozási, marketing, stb osztálya több száz vagy ezer pozícióval és ezekből a cégekből van több ezer. Számold ki hogy hány állás ez.
Szóval az hogy gazdasági diplomával valaki ne tudna elhelyezkedni.. hat ott meglehetősen az egyénnel van a baj.
Hidd el,hogy elhelyezkednek.
A gazdasági diplomások többnyire az ellátási lánc valamelyik területén helyezkednek el, leggyakrabban beszerzők lesznek vagy logisztikai területre kerülnek.De, a terméstervezés sem ritka.
Vagy, menedzserképző programba teszik őket.Ilyet is kínálnak a német eredetű multicégek, mint BOSCH,Aldi,LIDL,Penny.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!