Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jogos, hogy ez engem aggaszt...

Jogos, hogy ez engem aggaszt vagy túlaggódom?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Már nagyjából egy hónapja felvételt nyertem egy állásra és bár szóba jött a szerződés, azóta sem írtuk alá és bár már elkezdtem dolgozni, még nem kaptam fizetést és nem is tudok mindent 100%-ban.

A szerződéssel kapcsolatban az elején csak említés szintjén beszéltünk, meg kellett érdeklődnöm 1-2 dolgot a hivatalnál, így kicsit csúszott, aztán mikor én megérdeklődtem és megtudtam, akkor meg a munkaadó mondta, hogy utánakérdez a könyvelőnél (konkrétan a szerződés fajtája és menete kapcsán). Múlt hétfőn abban maradtunk, hogy pénteken megbeszéljük, de pénteken nem lett ebből semmi, mert nem maradt rá idő.

Pontosabban, nyelvtanári munkára vettek fel egy nyelviskolába. A főnököm egyébként segítőkész, segít nekem az elején, hogy belerázódjak, de pénteken miután egyebeket megbeszéltünk, nem tudtunk többet beszélni, mert neki menni kellett. Ő maga is tanít meg egyéb dolgai is vannak és tele van munkával. A fizetésemet megbeszéltük már, bár még azt se intéztük el.

A másik, ami kicsit zavar, az az, hogy például mondott valamit, hogy lehet lenne új óra, amit tartanom kellene majd, ami amúgy nem baj, nekem jó lenne, viszont ezt is egy hete mondta és azóta nem mondta, hogy akkor lenne-e ez vagy nem és kivel és mikor. Kicsit zavar, hogy egy hétig várnom kell, hogy megtudjak dolgokat.

A másik meg, hogy volt, amikor elmaradt órám miatta vagy késett 45 percet egy megbeszélésünkről, igaz, szólt róla és én nem akadtam ki, persze előfordul az ilyen, de igazából azért ha már x órát beszéltünk meg, hogy megtartsak, akkor csak jó lenne ha megtartanám vagy pótolva lenne. Nekem ez gyakorlat is meg pénz is ha több órát tartok.

Egyébként egyetem mellett csinálnám ezt, ami nem lenne hatalmas probléma, de így azért szeretném még viszonylag a szorgalmi időszak elején elintézni ezeket és tényleg tudni, hogy most mennyi teendőm is lenne, hogy tudjam, mennyi időt vesz el az egyetem és mennyit a munka.

Jogos, hogy engem ezek a dolgok kicsit zavarnak? Én szeretnék mindent megtudni és megbeszélni max egy hét alatt, hogy ne az egyetem mellett és a sűrűbb időszakokban zúduljon minden rám. Ráadásul amúgy is van még bajom ezen kívül is. Meg végül is már egy pár hete fel lettem véve.

2021. jan. 30. 12:10
 1/4 anonim ***** válasza:
Nyilván nem normális ez így. De miket kellett megérdeklődnöd a hivatalnál? Milyen hívatlanál? Egyáltalán alkalmazott leszel, nem egyéni vállalkozóként adsz órákat?
2021. jan. 30. 12:25
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Illetve még egy, ha pár hete dolgozol még csak ott, tegyük fel, alkalmazottként, milyen fizetést szerettél volna eddig kapni? A legtöbb helyen q januári fizuk február elején jönnek.
2021. jan. 30. 12:27
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy egy hétig várnod kell hogy megtudj dolgokat, vagy hogy késik valaki, vagy el kell mennie mert más dolga van, teljesen normálisak. Az is normális, hogy még nem kaptál fizetést, ha kevesebb mint egy hónapja dolgozol. Mindig következő hónap elején kapod az első fizudat.

Viszont az, hogy nincs aláírva szerződésed és úgy kezdtél el dolgozni, TELJESEN ILLEGÁLIS! Gyakorlatilag szerződés nélkül csak szívességből dolgozol. A munkáltatód kedve szerint eldöntheti, hogy fizet neked, vagy sem. Azonnal írj alá egy szerződést, ha ott akarsz dolgozni. Anélkül nem létezik a munkaviszonyod.

2021. jan. 30. 13:21
 4/4 anonim ***** válasza:

"Anélkül nem létezik a munkaviszonyod."

De igen. Szóban kötött megállapodás is megállapodás. A munkaszerződés írásba fektetését a munkáltatónak írja elő a törvény munkaviszony esetén.

Ha a dolgozó nem kap írott munkaszerződést, akkor a munkába állását követő 30 napon belül mindenféle jogkövetkezmény nélkül felmondhatja a munkaviszonyát olyan indokkal, hogy a munkáltató nem foglalta írásba a megállapodásukat.

A ledolgozott időre bérezés jár még akkor is, ha nincs aláírva szerződés!

Ez a munkaviszonyra vonatkozik. Ugye még azt sem tudjuk, hogy milyen jogviszonyban áll a kérdező a foglalkoztatójával.

2021. jan. 31. 05:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!