Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért agyalok mindig? Túlaggód...

Miért agyalok mindig? Túlaggódós vagyok és fáj a fejem a gondolataimtól.

Figyelt kérdés

23 éves vagyok és a gondom az hogy mindent túlgondolok, túlreagálok és félek az újtól.

Például megkapom a fizetésem és előre gondolkozom hogy mire költsem, mit főzzek egy hétre stb vagy például a párom megy éjszakázni akkor egész éjjel azon agyalok hogy nem e esett baja? Van e elég kajája pedig én csomagolok neki. Mindig aggódalmaskodok valamin és úgy érzem nem élek így igazán. A fejem fáj a gondolataimtól.

Minden reggel úgy kelek fel jaj most mi lesz velem? Pedig semmi sem, élek és virulok.

Apósom a szomszédban lakik és néha azon kattogok ugye nincs baja ? Sokszor átmegyek hozzá volt mikor már megkérdezte nincs e valami bajom. Szívbeteg és féltem hogy nehogy úgy találjak rá hogy már nem tudok rajta segíteni.

Vagy mondjuk ha boltba megyek megnézem 2x is hogy nálam van e pénztárcám, ha pénzt kell ATMből levennem izgulok hogy nehogy a gép elnyelje a kártyámat.

Hogy tudnám ezeket legyőzni? Ez már paranoid

2020. okt. 5. 09:13
 1/5 anonim ***** válasza:
44%
Megfelelési kényszered van(mert nem szereted magadat, ezért másoktól akarod ezt megkapni). Önbizalomhiányod van, ezért félsz új dolgokba kezdeni, azért gyártasz kifogásokat(túlgondolás), hogy találj magadnak indokot arra, hogy miért ne kezdj bele.
2020. okt. 5. 09:33
 2/5 anonim ***** válasza:
58%

Ez tényleg durva. Első körben próbáld meg tudatosítani magadban a dolgokat. Az már jó jel, hogy felismerted, hogy ez nem normális. Ne egyszerre akarj megváltozni, hanem fokozatosan. Gondold végig a dolgokat, és hogy mi lehet a legrosszabb forgatókönyv, aztán rájössz, hogy csomó mindenen kár aggódni.

1. lépés: ATM

A többivel addig ne is foglalkozz, amíg ezt nem engedted el. Ha odamész, és aggódsz a kártya miatt, gondold végig. Elnyelte már valaha? Valószínűleg nem. Ha elnyeli, akkor is mi történhet? Felhívod a bankod, elmondják, mit tegyél, megoldod, visszakerül hozzád a kártyád. De ATM-ek nem szoktak csak úgy benyelni kártyákat. De itt legrosszabb opció is olyan, hogy valaki ügyfélszolgálatos azonnal tud segíteni neked.

2. Nálad van-e a pénztárcád?

Én induláskor mindig végigfuttatok egy listát magamban, és ellenőrzöm. Pénz, kulcs, telefon. 3 dolog, amit nem szeretnék otthon hagyni. Végigmegyek ezeken, ha csak 2 tétel van meg, akkor végiggondolom, hogy mi van még, ami nincs meg. Ez 2 másodperc, de utána tudod, hogy megvan minden. De ha kétszer megnézed, akkor sincs semmi, ezt sokan csinálják.

3. Apósod. Volt már, hogy elájult, és pont jó, hogy épp átmentél? Ha igen, hányszor? Ez alapján mennyi esélye van, hogy épp ma lesz valami, ami miatt sürgősen rá kell nézni? Beszéljétek meg, hogy ha nem érzi jól magát, hívjon fel, és akkor tudod majd, hogy tényleg át kell menni.

4. Aggódsz a párod miatt. Történt olyan dolog az elmúlt 1 évben, ami miatt tényleg aggódni kellett volna? Hányszor érte baleset az elmúlt 1 évben? Ez alapján mennyi esély van rá, hogy épp ma történne vele valami? Természetesen bárkivel bármikor történhet valami, de erre alapozni tényleg nem jó dolog, hiszen úgy nem élet az élet. Ezt nagyon jól látod. Tudatosítsd, hogy bár történnek balesetek minden nap valakivel, még így is kb 1 a millióhoz az esély, hogy pont a barátoddal történik valami súlyosabb. A kisebb súlyú dolgok meg elmúlnak, megoldódnak.

5. Mit főzzél? Beszéljétek meg. Vagy ha már kialakult, hogy nagyjából miket szerettek, mi szokott lenni, akkor improvizálj. Néha ne főzzél, hanem menjetek el vacsorázni, rendelj pizzát, akármi. Nem kell mindig előre tervezni. Nekem például fogalmam sincs, mit fogok enni holnap.

6. Van-e elég kajája a párodnak?

Volt már, hogy nem volt elég neki? Tegyél neki egy csokit, kekszet, vagy valamit, vésztartaléknak, amit újra magával vihet másnap is, ha nem enné meg. De ha el is fogy a kajája, szerinted éhen halna? Nem valószínű.

És így tovább a többi problémával is... Ha nem megy, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, ami egyáltalán nem szégyen. Nincs ember, akinek ne tenne jót. :)

2020. okt. 5. 09:45
 3/5 anonim ***** válasza:

A van-e elég kajája a párodnak, ehhez annyit fuznék hozzá, hogy a párod nem egy háziállat, amennyiben éhes, jó eséllyel tud magáról gondoskodni, ez már anyáskodás, ha a párod nem bízik annyira magában, hogy amennyiben éhes, abban az esetben majd megoldja a problémáját, ha mégsem... ennyire életképtelen volna valaki egy nő nélkül?

1# voltam

2020. okt. 5. 09:53
 4/5 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy túl sok negatív, vagy számodra kellemetlen szituáció történt veled a múltban és esetleg azt gondolod: ha "aggódsz a jövő miatt" azzal elkerülheted a negatív szituációkat, vagy hogy felkészültebben várhatod őket.

Mindfulness-t kipróbálhatod például, vagy autogén tréninget.

2020. okt. 5. 10:07
 5/5 anonim ***** válasza:

Én ugyan ez vagyok , bár te túl teszel rajtam is...:( Bocsi.

Teljesen tönkre teszed magadat a sok felesleges gondolatokkal :(

Ne aggódj ennyit, ha v mi megtörténik az akkor is meg fog ha sokat aggódsz. :( sajnos ez ilyen és ez az élet rendje. En is a tökéletes életvitelt tartom szem előtt.

Pl. ATM nel vagy , mond magadban , pénzt , kártyát el tettem:) kulcsom meg van, ajtó zárva....stb

Én a hét minden napján inget vasalok magamnak kb 8-10/ hét, a vasalo miatt aggódom.

Mindig elmondom magamban, hogy ki van húzva és minden rendben van otthon is.

Pénztárcám nincs csak credit kártya tartó, eléggé lapos de mindig ratapintok hogy nálam van-e. Telefon , kulcs, bank kártya ha bárhonnan kijövök megnézem hogy minden oké e.

Soha nem sietek , időben indulok el, inkább hamarabb, nem vezetek gyorsan, fő a biztonság Relax es nyugodtsag ez a fő szempont.

Kb 2-3 éve így csinálom és ez bevált. :) kevesebbet faj a fejem is.

2020. okt. 5. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!