Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Milyen irányba érné meg...

Milyen irányba érné meg továbbképezni magam?

Figyelt kérdés
30 éves vagyok, 4 éve diplomáztam szociológia mesterszakon. Ezután 1 évig adminisztratív területen dolgoztam, majd 2 évig tanítottam. Jelenleg pedig már 1 éve itthon vagyok a kislányommal GYED-en. Azt már biztosan tudom, hogy a mostani munkahelyemre semmiképpen sem szeretnék visszamenni dolgozni. Arra gondoltam, hogy amíg még itthon vagyok, tanulnék valamit levelezőn. Ugyanakkor ennyi idősen kisgyerek mellett egy teljesen új képzést már nem tudnék bevállalni, tehát olyasmiket keresek, ami alapvetően a meglévő diplomáimra és szaktudásomra épül. Így elsősorban posztgraduális szakirányú továbbképzésekben gondolkozom, ahová bemeneti feltételként a szociológiát elfogadják. Elég tanácstalan vagyok, így az alábbi szakokkal kapcsolatban bármilyen tanácsot szívesen fogadok. Akár mást is javasolhattok, de fontos, hogy 1-2 évnél ne legyen hosszabb a képzés, mert munka és család mellé nekem már nem férne bele a tanulás, tehát még a GYES végéig szeretném befejezni. Még egy plusz infó: angolul és németül is felsőfokon beszélek, de NEM akarok SSC munkakörben dolgozni. (Máshol pedig eddig sajnos nem tapasztaltam, hogy előny lenne a nyelvtudás.)

2021. jan. 20. 17:09
A kérdező szavazást indított:
SOE-LKK: Hivatalos statisztikai tanácsadó
ELTE-BTK: Gazdasági és jogi szakfordító és lektor (német)
SE-ETK: Addiktológiai konzultáns
KRE-BTK: Gazdaságpszichológia, szervezeti önismeret
KRE-BTK: Két idegen nyelvű szakfordító és műfordító (német és angol)
Egy 3. idegen nyelv elsajátítása legalább B2-es szinten
11 szavazat
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem ártana tudni, hogy mi érdekel?

A nyelvi képzések nem rosszak, de alapjában véve jó munkát ezekkel sem fogsz kapni feltétlen

2021. jan. 20. 17:17
 2/23 anonim ***** válasza:

Egyébként igen, pont ez a baj, hogy kb az SSC-k akik rögtön rákattannak arra, ha magas szintű nyelvtudásod van, de nincs igazán releváns szakmai tapasztalatod.

A mindenféle fordítói állásokkal is ez a gond, hogy vagy sikerül valahova bedolgozni magad (leginkább vállalkozóként), vagy ugyanúgy maradnak az SSC-k, amiket nem akarsz.

20-25 éve, ha tudtál egy nyelvet profi szinten, akkor tied volt a világ, a cégek vadászták a nyelvet beszélő embereket. Mára ez megfordult, legyél jó a szakmádban, és kommunikálj idegen nyelven megfelelő szinten (nem kell szakfordító szinten, de tudj beszélni, levelezni). Ez kb az elvárás, a nyelvtudás önmagában egyre kevésbé előny, ha nincs mellé valami jó szakmád is.

Az addiktológiai konzuláns meg a statisztikai tanácsadó is olyan, hogyha sikerül valami állami szervhez, önkormányzathoz bekerülni, ahol éppen valami miatt ilyen végzettségű embert kell felvenniük, akkor jó, de egyébként őszíntén, láttál valaha olyat, hogy kifejezetten ilyen embert keresnek?

Ezek mind ritka, és nem piacképes szakmák, ugyanúgy fogsz járni vele, mint a szociológiával, hogy egy páran el tudnak helyezkedni éhbérért, nagyon kevesen megcsípnek valami jó kutató/tanácsadó állást, a többiek meg szenvednek

2021. jan. 20. 17:22
 3/23 A kérdező kommentje:
Ami számomra vonzó lenne az a tanítás, fordítás, tanácsadás. Főként ezalapján válogattam össze a "listámat". A lényeg, hogy nem vágyom monoton, adminisztratív munkakörre, amiben nincs semmi kreativitás vagy motiváció. (Mint írtam 1 évig ilyen területen is dolgoztam, az borzalmas volt.) A mostani munkámat, az oktatást nagyon szeretem, de arra a helyre, ahol a GYED előtt dolgoztam már nem nagyon tudnék/akarnék visszamenni (ez hosszú sztori).
2021. jan. 20. 17:26
 4/23 A kérdező kommentje:
A felsoroltakon kívül másra is nyitott vagyok, de új alapképzésbe már nem tudnék belevágni sem időben, sem energiában, sem anyagilag. Nem azt várom a fenti képzésektől, hogy varázsütésre megoldják az elhelyezkedési problémáimat, de ha már eggyel több vonzó lehetőség adódik általa, akkor szívesen belevágnék.
2021. jan. 20. 18:18
 5/23 anonim ***** válasza:

Tanítani felnőtteket vagy gyerekeket tanítottál?

A tanári pályának annyi előnye van, hogy hiányszakma, és egyre inkább az lesz

2021. jan. 20. 18:24
 6/23 A kérdező kommentje:
Szociológiával nem lehet közoktatásban tanítani, mivel nem közismereti tárgy és mivel nincs pedagógus végzettségem. Egyetemen tanítottam.
2021. jan. 20. 18:26
 7/23 anonim ***** válasza:
Tb ügyintéző, bérszámfejtő tanfolyam?
2021. jan. 20. 18:43
 8/23 A kérdező kommentje:
Az eléggé kimerítené az unalmas, monoton irodai munkakört. :D
2021. jan. 20. 18:48
 9/23 anonim ***** válasza:
A fordítás nem rossz, de elég telített a piac.
2021. jan. 20. 18:51
 10/23 A kérdező kommentje:
Ha fordítás akkor inkább a német felé hajlok. Az az erősebb nyelvem is, meg az talán az angolhoz képest nem is annyira telített. (Pár éve egy ismerősöm német fordítót keresett egy szakcikkhez és borzasztó nehezen talált rá embert, ebből gondolom.)
2021. jan. 20. 18:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!