Itthon azért nincsenek a fizetésükkel elégedett emberekm mert aki az volt már lelépett Nyugatra, akik maradtak meg elégedettek?
Gondoltam, hogy nem jön majd rá itt válasz :-)
2009-es bérpapírt már nem fogok találni, de valóban annyi volt a fizetés amiből se szállásra se kajára nem kellett költeni, ergo félre tettem az egészet, mert a jattból megéltem kint, ha nem épp itthon voltam és fektettem be a pénzeket.
Én Chef De Partieként kaptam ugyanilyen kondíció mellett nettó 1.299-et. 2012-ben 290-es árfolyammal sem jön ki a 400 nettó félre téve:
Sikeres ember vagy. Nekem nem sikerült. Igazából ebből a pénzharácsolós dologból is elegem lett 2015 környékén mikor elindultak az ingatlanárak rakétázva itthon.
Rájöttem hogy nem fog összejönni, így inkább hagytam utána azt is.
Igazából Nyugaton szociális segélyen a legjobb élni. Semmi stressz, a pénz jön és csak fetrengeni kell.
Azt mondod, Balázska, hogy ne hasonlítgassák már magukat kinti mosogatókhoz, akik itthon többek.
De bizony, helye van az összehasonlításnak.
Sok területen ugyanis csak a fizikai melósok, mosogatók képesek jobban élni kint mint itthon.
Aki azelőtt itthon mosogatott minimálbérért, kiment, az mit csinál ott 10 év múlva? Mosogat. De örül, hogy nem az itthoni minimálért, hanem az ottaniért.
Aki mondjuk történelemtanárnak, jogásznak, vagy szociológusnak tanult itthon, ha kimegy, elkezd mosogatni minimálért, tiszta sor. Valahol el kell kezdeni. Na és ezek mit fognak ott 10 év múlva csinálni?
Mosogatni fognak, Balázs.
Legfeljebb átnyergelnek gyorsétterembe aztán isznak mint te.
De semmi komoly, a szakmájukhoz bármi módon köthető, jobban fizető munkát nem fognak kapni, mert vagy nem ismerik el ott az itthoni végzettségüket, vagy nem képesek csinálni, mert egy tárgyalóteremben nem lehet makogni idegennyelvtudás címén, amit egy mekdonálcban meg a gyárban még elnéznek a minimálos melósaiknak.
Akinek meg nincsenek ilyen gondjai nyelvvel meg egyébbel, az itthon is elég jól tud érvényesülni.
24: akinek nincs végzettsége, annak miért lenne ez rossz életpálya?
Én amúgy 18 éves korom óta vagyok alkoholista, még a kinti éveim előtt azzá váltam már.
Én pont azt mondom, hogy csak azoknak jó életpálya. Sőt, keresett fizikai munkával akár aranybánya is lehet, mint pl. hegesztő, ács stb.
De egy olyan értelmiségi szakmával, ahol a nyelvet kell is.erni, használni, ez csak szívás kint, ugyanúgy mosogatni fog. Akkor már jobb itthon a szakmájában dolgozniuk, gyakran a kinti mosogatói minimálbért is meghaladó fizetésért, kényelmes munkával.
Én pl. képzetlen vagyok, és sokkal jobban éltem Nyugaton. Magyarázhatod nekem napestig hogy nekem itthon is ugyanolyan jó, amikor bőrömön érzem hogy nem.
Ennyi.
28: tönkrement az életem, nem lett belőlem semmi, s ha már választani kell mustározok nyugati bérért mekis zsömlét.
Viszont én hazajöttem honvágy miatt + beszoptam a Fidesz dumáját hgy itthon már nagyon jó.
Hát erre pont ellenpélda vagyok és vagyunk sokan akkor. Én pl. azért kezdtem mosogatással mert sem az itthoni nyelvtudsom nem volt elegendő, sem az itthoni szakács gyakorlatból nem ismerhettem meg a nemzetközi standardeket. Anélkül meg képesítéssel is nehéz beállni, ahogy egy jogász sem fog tudni magyar jogszabályokkal mit kezdeni kint a szakmájában, vagy egy tanár sem feltétlen, stb. Más technológia, más eszközök, más kultúra.
Mégsem kell beragadni 10 évig mosogatónak, vagy egy pozícióban. Szakmaidegenek nálunk is mind lépkedtek előre, ki jobban ki kevésbé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!