Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » IT szakma/Webfejlesztés/Progra...

IT szakma/Webfejlesztés/Programozás otthagyása. Más is tett/tenne így?

Figyelt kérdés

Érdekelne, hogy másban is felmerült-e ilyen érzés, aki ezeken a területeken dolgozik.

Érdekelne, hogy mi volt a fő ok, amiért elhagytad/elhagynád az IT-t, mint fő szakma. Kiégés? Stressz, stb?

Érdekelne, hogy milyen területre váltottál.

Privátban is jöhet válasz, ha esetleg leírva túlzottan rátok ismerne valaki.

Én is le fogom írni dióhéjban, én miért gondolkodom a váltáson.

2020. okt. 5. 15:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Kieges, elegem lett a szárnyal is szarabb projektekbol.

A nejemmel nyitottunk egy panziót, meg elkezdtünk borral foglalkozni.

Jó döntés volt szerintem.

2020. okt. 5. 15:29
 2/12 anonim ***** válasza:
93%

Átérzem a helyzetedet. Én 3 éve vagyok webfejlesztő, a stresz nekem abból fakad, hogy olyan dolgokat kérnek tőlem ami nem programozói feladat.

A kedvencem: "Legyen szép!" Erre már nem reagálok semmit.

A másik forrása a stresznek, hogy ha szakmailag gyenge a vezető fejlesztő (van ilyen), akkor magadat kell menedzselni, illetve neked kell a terméketfunkciókat kitalálni. Ez megint nem fejlesztői meló.

Szerencsére én le tudtam lépni, a kiegés ellen ez védett meg.

Neked mi a sztorid?

2020. okt. 5. 19:24
 3/12 anonim ***** válasza:
80%
#2 menj nagyobb céghez, ott mindenre van külön ember és tényleg csak a fejlesztői részt kell csinálnod.
2020. okt. 5. 21:01
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

40 éves vagyok, szabadúszó programozó, nagyrészt webre. Kb. 20 éve ezt csinálom, de még mindig imádom, egyben hobbi is. Változatos, tele van még mindig kihívásokkal.

Egyrészt azért hagyom abba, mert több szabadidőt szeretnék magamnak, másrészt elgondolkoztam azon, hogy mi lesz 10-20 év múlva? 50-60 évesen már nem hinném, hogy lépést fogok tudni tartani a változásokkal.

2020. okt. 6. 11:01
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat, kicsit féltem, hogy nem lesz érthető, mire vagyok kíváncsi, de jó válaszokat írtatok!

Az én sztorim, hogy több mint 7 éve vagyok foglalkozásszerűen is webfejlesztő. Support területet viszek, full-stack fejlesztőként dolgozom. Jelenleg egy kis cég, így nem egy fényes fizu, de cserébe stabilnak mondható, ami nekem mindig is fontos volt. A full-stack mivolt nekem nem olyan probléma, mint a 2-es válaszolónak, mert sajnos nem tartom magam top backend, vagy top frontend arcnak. Tényleg inkább komplex vagyok. (Sajnos)

Nálam most jelentkezett egy olyan szintű kiégés, hogy nem csak a céggel kapcsolatban, hanem azzal kapcsolatban is felmerült bennem a kérdés, hogy tudom-e tartani a szakmában a lépést, motiváltságot. (Ahogy a 4-es írta)

32 éves, családos ember vagyok, a harmadik gyermek érkezik. Én bármennyire is ezt az utat vágytam mindig is a magánéletben, azt érzem ez hátrányt jelent ezen a területen, főként a vezetőség szemében.

Annak ellenére, hogy a saját projektjeim mondhatni megbízható módon elkészülnek, a supportra általában dicséret érkezik az ügyfelektől, a főnöktől sem anyagilag, sem szimplán szóban nem érkezett visszajelzés már több mint 2 éve(!).

Tudom, lehet nézni más céget: hát volt egy bomba lehetőségem, amit a koronavírus cseszett el... Lehet ez is csak egy lapáttal tett arra az érzésre, hogy hagyjam a fenébe az egészet. A lehetőségek meg úgy látom egyre specifikusabbak: már nem az a lényeg, hogy mondjuk jó PHP tudása legyen az embernek, hanem mondjuk legyen Laravel. Mellette pedig nem jó a jQuery, React, Vue.js, ha X cég márpedig pont Angular-t használna. Tehát egyre jobban azt érzem, hogy ebben a szakmában már mindenhez IS kell érteni. Nem hazudok, magam nem is az élvonalhoz sorolom, de úgy látom általában a megkövetelt tudás kontra fizetés sok helyen nincs egyensúlyban itthon.

Jelenleg egy teljesen más területet tanulok ki, de ezt csak priviben fedem fel. (Bár nem katasztrófa, ha valaki a cégemtől beazonosítana, de inkább kerülném)

Azon gondolkodom, hogy a jövőben csakis projekt alapon űzném ezt a szakmát, ha sikerrel tudok váltani mondjuk a jövő év elején.

Még egyszer köszönöm a válaszokat!

2020. okt. 6. 23:22
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"A lehetőségek meg úgy látom egyre specifikusabbak: már nem az a lényeg, hogy mondjuk jó PHP tudása legyen az embernek, hanem mondjuk legyen Laravel. Mellette pedig nem jó a jQuery, React, Vue.js, ha X cég márpedig pont Angular-t használna. Tehát egyre jobban azt érzem, hogy ebben a szakmában már mindenhez IS kell érteni. "

Ezt az álláshirdetések alapján én is így tapasztalom, gyakorlatilag viszont nem így működik az esetek nagy részében. A webfejlesztést csak "muszáj" szinten űzöm, a PHP-t sem ismerem (.NET fejlesztő vagyok), de az az ismerősi köröm alapján a tapasztalat, hogy az álláshirdetésekbe sokszor beleírják a jó istent is a HR-esek, de inkább stabil alaptudást várnak el, és nem bánják, ha elmegy 1-2 hónap arra, hogy szintre hozd magad mondjuk Angularból vagy valami másból. Végülis ezek mind js frameworkök.

Néha én is marhára beleunok a munkába (pedig csak 27 vagyok és 5-6 éve csinálom, egyetem alatt is dolgoztam), de úgy vagyok vele, hogy előbb-utóbb minden munka unalmas lesz hosszú távon. A fejlesztés, weblapkészítés vagy valami hasonló pedig még mindig sokkal de sokkal kreatívabb, izgalmasabb és kényelmesebb munka, mint amit a környezetem 99%-a csinál.

Szerintem mielőtt végleg ejted az egész iparágat és elmész sajtkészítőnek vagy bérszámfejtőnek, inkább próbálj meg munkahelyet váltani. Az új környezet valószínűleg fel fog dobni és a munkavégzés is kicsit újszerűbb lesz.

2020. okt. 7. 10:57
 7/12 anonim ***** válasza:

3:

Nagyobb cégnél meg sokkal több az adminisztratív körítés, így összességében kevesebb időt lehet fejlesztéssel tölteni, sőt sok esetben a L3 supportot is a fejlesztők csinálják.

2020. okt. 12. 08:23
 8/12 anonim ***** válasza:

5:

Ugyan nem PHP, hanem Java vonalon mozgok, de eddig minden cégnél más keretrendszereket, technológiákat használtam, egyedül a Spring volt átfedés 2 munkahelyre nézve, de azt is úgy kezdtem munkahelyen, hogy előtte más volt. Sosem volt belőle gond munkakeresésnél, beletanultam az új technológiákba.

2020. okt. 12. 08:26
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Én 20 éves korom óta vagyok IT területen. Kis cégeknél kezdtem, voltam "mindenes", kábeleket húzigáltam, nyomtatókat állítottam be, mellette először Delphiben desktop programokat, később PHP-ben web rendszereket programoztam. Sajnos bármennyire is a programozást szerettem, kellő referenciák hiányában support területen maradtam, mert ott jobb volt a fizu. A kis céget később multira váltottam, de most 7 év után már ott tartok, hogy a tököm tele van az egésszel. Ami a dokumentációt és a teljesítmény metrikákat illeti olyan fejetlenség van a cégnél, hogy csak na, ennek fényében az előléptetések, bónuszok pofára mennek, nagyon erősen kettős mérce van, én meg nem vagyok az a széles-nyelvű típus...

Váltanék, mert a kiégés már nem csak a teljesítményemre, hanem a hangulatomra és házasságomra is hatással van, de sajnos ugyanaz a helyzet, mint évekkel ezelőtt: képességek megvannak, referencia nincs. Hiába csinálom meg az interjúra a programozás tesztet 95%-ra, ha van valaki, akinek több tíz referenciája van és ismeri az összes mai js frameworköt.

Nálam az a baj, hogy az IT-n kívül nemigen értek máshoz. Kézügyességem zéró, vezetőnek teljességgel alkalmatlan vagyok, nem vagyok az a nagy közösségi ember sem. Más dolgokhoz meg vagy a végzettségem vagy a tőkém nincs meg. Pl. pénzügyi terület, statisztika érdekelne, de ahhoz minimum gazdasági diploma kellene és nem hiszem, hogy még egy egyetemet el tudnék végezni levelezőn. Szívesen tenyésztenék kutyákat is, de azzal meg nemigen lehet keresni manapság, meg panellakásban nem is megoldható.

2020. okt. 12. 19:53
 10/12 anonim ***** válasza:

18 eves korom foglalkozom IT-val, jocskan 20 eve. Mindvegig webes teruleten, PHP es adatbazis a szakteruletem, de amugy fullstack vagyok/voltam, mivel szepen a rangletran vegiglepkedve voltam architect, vezeto fejleszto, fejlesztesi vezeto, most pedig tech projektmenedzserkent dolgozom.

Mindegyik pozicionak megvan a maga szepsege, de azert igy is - hogy munkahelyen mar vagy 5 eve nem kellett kodot irnom - a kodolas tud kikapcsolni (nem mellekallas, sajat vagy onkentes munka), amikor valamit tenyleg EN keszitek.

De nem eloszor beszelgettunk ezen az erosen kozepvezetoi szinten egy-egy felsovezetoi-megrendeloi agymenes utan, hogy el kene menni asztalosnak/orasnak, kinek mi a hobbija. Vagy akar vissza fejlesztonek, az tiszta szanatorium ehhez kepest. :)

De nyilvan emellett a munka mellett is eros ervek szolnak, magyar szinten kiemelkedo fizetes es sok HO, kb havonta egyszer kell bemenni, amugy otthonrol dolgozhatsz az atlagban ket gyerek mellol. :)

2020. okt. 13. 00:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!