Szerintetek az jogilag megengedett, hogy munkára adott számítógépen a tevékenységet előzetes tájékoztatás nélkül figyelik?
Ideadták a munkára adott számítógépet, munkához szükséges internettel, és egy szót sem szóltak arról, hogy személyes célokra nem használhatom. Nem tájékoztattak arról, hogy figyelik a gépet, és milyen módszerekkel gyűjtenek adatot a tevékenységről (meglátogatott oldalak, billentyűleütés-figyelő, képlopó, akármi). Nem gondoltam, hogy probléma lehet belőle, ezért használtam a közösségi médiát, személyes célokra. Azon keresztül megtudtak rólam olyan személyes információkat, amihez semmi közük. Egyébként nem mondták meg, honnan tudják, de kizárólag onnan tudhatják (sőt, azt sem mondták meg, hogy tudják, csak én jöttem rá, lebuktattam véletlenül). Egyébként több kollégát láttam használni még személyes célokra.
Egészen felháborítónak tartom ezt a viselkedést. Ha már látták, hogy rendszeresen ilyen dolgokra is használom a gépet, szólhattak volna idejekorán, hogy nekik erre van rálátásuk és ne osszak meg magamról olyan dolgokat, amihez semmi közük. De nem tették, hagyták továbbra is, hogy használjam a gépet és figyelték, mit csinálok, mik derülhetnek ki rólam, aminek nem szabadna. Kétségeim vannak afelől, hogy ez jogilag korrekt: szerintem kötelessége egy cégnek tájékoztatni előzetesen az embert a megfigyelési módszereikről.
Utánaolvastam, és azt találtam neten, hogy a munkáltatónak nincs joga belenézni a dolgozó személyes adataiba, maximum annyira nézhet bele a dolgozó személyes adataiba, amíg el nem tudja dönteni, hogy az adat munkával kapcsolatos, vagy sem.
Én megbotránkoztam. Nem sérti a személyi jogaimat?
#11 Amikor a paranoia a butasággal párosul :D
Komolyan azt gondoljátok, hogy munkáltatónak nincs jobb dolga, mint, hogy a ti privát tevékenységeiteket figyelje? Elrejtett mikrofon stb wtf?
MEgteheti és valószínűleg logolja is a látogatott oldalakat. Főleg, ha VPN fut a gépen, akkor aztán tényleg azt lát a hálózati tevékenységedből, amit akar.
Fog ezzel foglalkozni, ha nincs rá oka? Nem. Viszont ha valami gond van a munkáddal, akkor simán felhasználhatja ezeket az infókat ellened.
Céges gép = munkaeszköz. Privát ügyek = privát gép. Ennyire egyszerű. Nálunk lehet használni privát célokra is, szerződésbe van foglalva. Mint ahogy az is, hogy bizonyos mértékig a munkáltató hozzáfér a használati statisztikákhoz. Rengetegen hazsnálják is privát célokra és furán is néznek rám a kollégáim amiért én nem vagyok hajlandó bejelentkezni rajta fb-ra, gmail-be stb helyekre. Ezekre ott a telefonom, otthon meg a saját gépem.
Az előzményeket gond nélkül látják, ha nem vagy elég körültekintő. A többiről meg nem tudhatod, mi állhatott a háttérben, lehet, hogy egyszer kimentél egy kávéra vagy kisdologra, és az egyik fülön nyitva hagytad a facebookodat. De abban biztos lehetsz, hogy senki nem hallgatja a mikrofonodat, meg figyelgeti keylogerrel a billentyűleütéseidet valami sötét szobában. Vannak cégek, akik kamuprofilokkal figyelik a munkatársaikat az általuk látogatott zárt csoportokban, de szerintem még nekik sem lenne kapacitásuk minden alkalmazottat ilyen módszerekkel naphosszat figyelni. Túl sokat gondolsz bele, holott nagyobb eséllyel sokkal egyszerűbb a magyarázat a kérdésedre.
Egyébként meg tényleg nem kéne magáncélokra használni a céges gépet, mert nem arra van, az, hogy a többiek körülötted mire használják, legyen az ő bajuk. Nálam bent csak a youtube van nyitva, ami nem feltétlenül munkához szükséges (azon keresztül hallgatom a zenét), facebookra, gyakorira max a telefonomon kukkantok rá, ha van egy kis időm.
Összesen kétszer látogattam meg azt az oldalt, talán háromszor, amiből rájöhettek az egyik személyes dologra rólam. De nagyon sok oldalt látogattam a napok során. Hogy pont azt az egyet megtalálja aki ezt figyeli, ahhoz az kell, hogy minden nap minden létező oldalt, amit megjelenítek, tüzetesen részletesen átnézze, azaz a teljes előzménytörténetemet. Csak így tudhatta meg, vagy úgy, hogy van billentyűzetleütés figyelője és látja mit irkálok...
Máshonnan ezt nem lehetett megtudni. Más embertől nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!