Köteles fizetni a munkáltató ilyen helyzetben? Ügyvédek, jogászok?
XY munkáltatónál dokgoztam 2 ÉVET. A koronavírus járvány miatt egyoldalúan mondott fel nekem a cég, és a felmondási szerződésben benne volt, hogy a munkáltató az én részemre egy havi végkielégítést fizet. Ezt a papírt az igazgató egyoldalúan aláírta. Vendéglátó egység, így alaphelyzetben 3 év munkaviszony után járna végkielégítés.Kérdésem: a szerződés alapján jár nekem a végkielégítés? Ügyvéddel beszéltem, ő azt javasolta vigyük hivatalos útra a dolgot, mert kötelesek fizetni.
Viszont az igazgató azt mondta nekem, hogy az ő ügyvédje szerint nem kell fizetnie, mert a munka törvénykönyve alapján nem jár. Ami mondjuk igaz is, de én úgy tudom, hogy pozitív irányba el lehet térni tőle.
Köszönöm előre is.
Mégis milyen alapon járna még valami?
Felmondtak neked, adtak egy havi végkielégítést - ami HÁROM év után járt volna csak - , ennél többet mire föl adnának?
A szerzöség alapján ennyi sem járna, inkább örülj, hogy ilyen rendes volt a fönököd!
Az igaz, hogy pozitív irányba el lehet térni - NEM kötelezö - , de ez csak a munkaadótól függ, ahogy éppen a te esetedben is történt.
Ha van arról írásod, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója engedélyezte azt, hogy annak ellenére, hogy nem jár, 1 havi végkielégítést kapsz/fizet/biztosít a munkaviszonyod megszűnésekor, akkor az JÁR!
Ha nincs írásod róla és tanúd sem arra, hogy ezt mondta a munkáltató, akkor hiába ígérték meg, nem fogod tudni bizonyítani.
De ha van, akkor kezd el intézni a fizetési meghagyást, mert onnantól kezdve, hogy ezt írásba foglalták, már nem csak adható, hanem JÁR!
Tényleg nem járt volna, de! beleírták a felmondásba. Kvázi megállapodást kötöttetek. Érdemes lehet futni ebben még egy kört. Nyilván hibázott valaki, de attól még, hogy a törvény szerint 3 év után jár, semmi nem tiltja, hogy más esetben is adjanak. Az is lehet, hogy nem hibáztak, hanem a helyzetre tekintettel így jártak el.
Szóval, ha megállapodtatok ebben, akkor járhat.
Azért mondom feltételes módban, mert igazából én sem értem: ha van ügyvéded, akkor miért nem vele konzultálsz? A papírokat látni kell, nagyon félre tudja vinni az embert egy itt feltett kérdés, hiszen nyilván úgy fogalmazod meg, ahogy te érted/gondolod...
Szóval: vissza az ügyvédedhez, és rá hallgass.
Ja, és még annyi, hogy a másik ügyvéd a munkáltatód, tehát ellenérdekű fél ügyvédje, ráadásul nem neked mondta, hanem hallottad valakitől, hogy ezt mondta... matekozd már ki, ez mennyire irányadó neked.
Lehet, megkérdezték tőle: "Jár végkielégítés annak, aki csak két évet dolgozott itt?" - aztán azt elfelejtették hozzátenni, hogy egyébként megírtuk neki, hogy adunk...
Az ügyfelek háromnegyede így és hasonló módon kérdez.
Köszönöm szépen a válaszokat. Igen papirom van róla, melyben adnak nekem egy hónap végkielégítést.
A munkáltatót pedig már megkerestem kétszer, hogy fizessen, de nem hajlandó. Így akkor marad a hivatalos út.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!