Melyiket érdemesebb csinálni? Elmenni egyetemre és diplomát szerezni vagy kitanulni egy szakmát és egyéni vállalkozóként dolgozni?
Szerintem rossz példa az SSC, mert az tulképp egy szellemi szalagmunka és ugyanúgy kiéget, mint egy gyári meló - a sok pénzt meg költheti gyógyszerre.
A 20-as meg megint jót szólt, mert semmi valódi tudás, szakértelem nem áll a mai diplomák mögött és még programozni sem egyetemen tanul meg a delikvens. A papír csak azt bizonyítja, hogy besggelte és visszamondta azt, amit a tanár hallani akart, valamint igazolás arról, hogy felkészült az alkalmazotti létre szolgálni a rendszert, de a valódi tudás nem ott kezdődik, amit a munkaerőpiacon ténylegesen hasznosítani tud magának.
Diploma = memória. Mennyit tudsz bebiflázni x idő alatt és azt visszamondani. Na, meg hogy képes vagy-e eltűrni a tanári szívatásokat, túlélni, hogy bedarál a rendszer.
Önképzés = valódi tudás.
Ezt csak szeretnétek hinni, hogy az SSCk nem fizetnek, meg szellemi szalagmunka. 600 nettót keresek hófehéren plusz cafeteria, és egyáltalán nem éget ki. Rengeteg embert ismerek az iparágban, és a többség kiegyensúlyozott, hiszen biztos állásuk van, válságban is, home officeból dolgozhatnak, ha akarnak, és ha egy adott cég nem jön be, ezer másik állás közül választhatnak. Ráadásul előrelépési lehetőség is van.
A diploma pedig a tanulás képességét is megadja, hogy egy adott cég 2-3 hét alatt be tud valakit tanítani.
BT, ITSH, Tata, de csak mert három példát kértél. Van még jónéhány. Sokan keresnek ennyit, és mindegyik cégnél tömegével vannak nyitott pozíciók. Nem mondtam, hogy ennyi a kezdőfizetés, de pár év tapasztalattal, okos építkezéssel (cég pénzén szerzett ITIL vagy CCNA certivel pl) simán elérhető. Én 30 vagyok amúgy.
Lehet hitetlenkedni, attól még ez a realitás az SSC iparágban. A mihaszna bölcsészek között...
Mert mint mondtam, a kezdőfizu nem ennyi, és a kezdőmeló nem olyan kellemes. Telefont kapkodni, emailezni, chatelni, időre mindent, kedvesen. Ott le kell húzni 1-2 évet kb 300 nettóért. Ez egy befektetés, időben, energiában. Sokan ezt nem teszik bele, mert nem is látják, hogy fentebb már feleekkora szívás a meló és kétszerennyi a pénz.
Meg mert sokan nem beszélik a nyelvet, csak van nyelvvizsgájuk. Az meg ide kevés.
Amúgy ami a kérdés szempontjából a lényeg: egy diplomával sokkal több munkakört be tudsz tölteni, akkor is, ha néha ehhez pluszban kell ezt-azt tanulni (erre a képesség a diploma által megvan). Míg ha az építőipar pl megmakkan, mint 2009ben, akkor a burkoló is meg a villanyszerelő is munkanélküli lesz, és ők nem képzik át magukat egy-két hónap után valami egész mássá. Egyszerűen több lehetőséget ad egy diploma, még akkor is, ha könyvtár-ruhatár-büfészak.
26os
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!