Budapestre költözés, munka és fizetés?
Frissdiplomás vagyok (IT), a régiómban nem igazán találok munkát, így elkezdtem költözésen gondolkozni. Kb. 2 éves tapasztalatom van (support). Mekkora hátránnyal indulok, álláskeresésnél ha még nincs Bp-i címem ? Párhuzamosan nézek albérletet és munkát, csak hát nem egyszerű dolog. Plusz a fizetések nagyságrendileg mennyire mások Bp-n, mint vidéken? Tudom, hogy ez eléggé pozíció és cégfüggő, de jó lenne előre belőni valami reális dolgot amiből fent tudnám tartani magam.
Ha valaki megtudna osztani pár tapasztalatot költözés, munkakeresés, fizetés, vagy akár megélhetés felől annak örülnék.
A Bp lakcím hiánya nem jelent hátrányt. Úgy vannak vele, hogy a te problémád megoldani a munkábajárást és feltételezik, hogy azért jelentkezel az állásra, mert át tudod hidalni valahogy ezt a problémát. Most a vírus miatt ez amúgy sem számít. Otthonról dolgozunk, van aki lemondta a budapesti albérletét és külföldről dolgozik be, de lehet más cégnél másképp van.
Ha mindenképp kell albi, akkor a keresésbe kezdj bele, mert augusztusban a leendő elsőéves egyetemisták lerabolják a teljes albérletkínálatot. Bár attól is függ most, hogy lesz-e rendes helyi oktatás szeptembertől vagy marad a távoktatás. Bp környéki városokban is érdemes nézelődni. Egy csomó kolléga ingázik/ingázott autóval vagy vonattal.
Költségcsökkentés miatt érdemes az első 1-2 évben elgondolkodni azon, hogy 1 vagy akár több emberrel együtt bérelj. Szerintem a legnagyobb hülyeség valakinek odaadni a fizetésedből 150+ ezret azért, hogy egyedül lakj egy lakásban, miközben a nap nagy részét amúgy is munkahelyen és utazással töltenéd a pre- és postcovid korszakban. Ennyi lóvét lakáshitel törlesztésre is ki lehetne dobni akkor már.
Nálunk van budapesti és szegedi iroda is. Budapesten általában 30-40%-al többet fizet ugyanaz a pozi. Munkalehetőségből sokkal több van, mint vidéken. Ez fejlesztésre igaz, support vonalon nem tudom mi van, de szerintem hasonló lehet.
Sok függ attól is, hogy milyen pozit nézel ki. Ha support vonalon maradsz, akkor a 2 év tapasztalattal bőven nem számítasz már kezdőnek. Ha más IT területre jelentkezel, akkor 0 km-el frissdiplomásként azért majd nem ver földhöz a lehetőségek tárháza a jelenlegi helyzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!