Van aki nem akar dolgozni, képtelen a munkára, tök alkalmatlan mindenre. Ezeknek az embereknek mi a tervük? Csövesek lesznek, ha már a szüleik nem tartják el?
Egyszerű irodai állást hirdettem (betanított számítógépes munka).
54 jelentkezőből úgy 40-nél rögtön látszott, hogy életképtelen és lusta.
A maradékból behívtam 4-et (egyből próbanapra, sajnos elbíztam magam).
Az egyik nem tudott gépelni (keresgélte a billentyűket, mert neki nem ilyen van...)
A második értelmi fogyatékos volt (talán nem volt papírja, de ilyen Forest Gump stílusa volt... furán beszélt, nyitott szájjal bámulta a gépet, aztán elkezdett a fülében turkálni a tollal).
A harmadik késett, mert a gyereke nem akart oviba menni... aztán vagy 5x felhívta az anyját, hogy mi van a gyerekkel.
A negyedik úgy 20 perc után (mire elmondtam mit kell csinálni), közölte, hogy kimegy cigizni, mielőtt dolgozna... kint 15 percig nyomkodta a telefonját, aztán ezt fél óránként elismételte, vagyis konkrétan 8 órából 3, de inkább 4 órát kint cigizett és telefonozott.
Most úgy komolyan elgondolkodtam, hogy egyáltalán újrahirdessem-e az állást.
Nem egészen értem, ezek szerint a munkaerőpiac egy jó részét olyan munkanélküliek töltik ki, akik teljesen alkalmatlanok mindenre? Ezeknek az embereknek mégis mi a tervük, ha már így 30 évesen a szüleik esetleg nem tartják el őket?
Főnök vagy és nem tudod, hogy nem létezik próbanap?!
Meg első ránézésre 40-ről rögtön láttad, hogy lusta, miből, volt súlyfeleslegük és ez alapján ítélkeztél?!
Szerintem is kamu a kérdés, mert ilyen nincs.
Már eleve sokkal többen jelentkeztek volna egy ilyen betanított irodai melóra, hacsak nem Zepter, vagy biztosítás vagy ilyen hívogatós marketing.
"betanított számítógépes munka" - webáruház, feltölteni a termékeket, és megírni a sablon e-maileket (képzettséget nem igényel, és sokat gondolkodni sem kell).
"próbanap" - Hivatalosan nincs, de gondoltam egyszerűbb élesben kipróbálni, mint csak elmagyarázással húzni az időt (kifizettem, nem ingyenmunka volt).
"első ránézésre 40-ről rögtön láttad" - Igen, aki elvégzett 6 felesleges iskolát (virágkötő, műköröm, könyvtáros, és hasonlók), azt rögtön szűrtem, akinek huszonévesen 5-20 munkahelye volt (jellemzően 1-2 hónap), azt rögtön szűrtem, és aki a középsulit sem végezte el szintén szűrtem... össze is jött a 40.
Ha képzettséget nem igényel és gondolkodni sem kell, akkor pláne nem értem, hogy mit válogatsz, miért nem jó a 8. osztályt végzett (pedig valszeg őt lett volna a legkönnyebb átverni), de már értem, hogy miért nem felet meg neked a többféle képzettséggel rendelkező, tehát széles érdeklődési körű, munkahelyet gyakran váltó, tehát bátor, önmagáért kiállni képes, nem mazochista típusú jelentkező, de jól tetted, hiszen ők már eleve bele sem mentek volna a próbanapozásba.
Valóban túl magasak az elvárásaid.
"ha valaki többféle képzettséget szerez" Huszonéves vagyok, vannak haverjaim... Sokan középsuli után nem akartak dolgozni, így inkább "tovább tanultak", részben hogy a szüleik még eltartsák őket, így aztán mindenféle szakot elvégeztek (most is egy haverom mentősnek tanul, holott nem bírja a vért, mert van egy jó csaj a csoportban).
Na most aki elment "könyvtáros segédnek" tanulni... ez komoly? :)
"aki gyakran kezd új munkahelyen" Fentiből következik, hogy 25 évesen ha már nincs több okj ahol húzni lehet az időt... Aztán amikor a szülőnek elege van, hogy a gyerek otthon ül, elküldi dolgozni, a gyerek el is megy, nem csinál semmit, 2 hónap után kidobják, ekkor megint otthon vagy ár hónapig, ez megy, anyuci apuci meg sajnálja a gyereket, hogy nem tud elhelyezkedni.
Kérdező!
Az a baj, hogy túl sok benned az előítélet!
Pár haver alapján nem kellene másokat is leminősítened.
Legközelebb adj esélyt olyannak is, aki első körben nem a befutó, lehet meg fog lepni pozitívan.
"képzettséget nem igényel" Pl. egy antik könyvet kellett volna feltenni, és az illető a címbe annyit írt: "Régi könyv" majd a leírásban: "Képen látható"
Ez nem a fogyatékos volt, hanem aki a gyereke miatt késett... a könyv pedig egy 1853-as Biblia...
Képzettséget nem igényel, de gondolkodni kell, és egyértelműen elmagyaráztam, hogy cím, szerző, oldalszám, stb. le kell írni, de valamiféle érthetetlen okból nem értette meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!