Egyetem nélkül nem sok esélyem van informatikával foglalkozni?
Sziasztok! Még korábban írtam ki egy kérdést az IT-s certificatekről, amikből most szeretnék egyelőre 3-at megcsinálni (CompTIA A+; Network+ és Security+). Ezek nemzetközileg elismert certek, és bár ezek nem felső szintű bizonyítványok, de ettől elég részletes és biztos tudás kell a letételükhöz. Viszont, ezt a tervemet most elmondtam egy pár ismerősömnek, és mind azt mondták, hogy "nemhogy egyetemre mennél". Ennek bár nem lenne akadálya (jelenleg érettségivel dolgozom, viszont van nyelvvizsgám úgyhogy csak egy emeltet kellene tennem a felvételihez), de a tantervet nézve az egyetemen főként programozással foglalkoznak, én pedig inkább az üzemeltetés+hálózatok irányba akarnék elmenni. Viszont annyiban igazuk van, hogy egy diploma azért mégiscsak egy diploma.
Ráadásul olvasgattam egy két kérdést itt a GyK-n is és itt is inkább a diplomát tartják előnynek, főként az OKJ-vel szemben. Ezek a certek viszont (szerintem) komolyabb tudást adnak, mint az OKJ-k. Ezekkel sincs sok esélyem az IT világában? Ti mit választanátok?
Én is ilyen "certeket" tervezek letenni, CCNA-t is de főleg szerveres vonalon vmiket. Azért a CCNA annyira nem piskóta főleg ha vkinek foghíjas az IT tudása.
Szerintem el lehet velük helyezkedni és utána munka mellett levelezőn főiskola(egyetem). Ez a terv részemről.
Az a baj az egyetemmel, hogy sok esetben 'out-dated' oktatást kapsz és krva sok felesleget 4 éven keresztül (+ 1-2 év ha elhasalsz). Ezzel szemben egy comptia v cisco v mcsa certet meg kiseggelsz pár hónap alatt és sokkal többre mész vele az életben.
Magyarországon van ez a berögződés, hogy diploma szükséges a jó álláshoz. Lfaszt. Simán el lehet helyezkedni jó munkában, jó fizetésért a certekkel.
De mindenkinek azt javasolom, hogy ilyen certekkel külföldön keressen állást 4x annyi fizetésért, mint Mgyarországon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!