Tényleg ekkora a hiány szakmunkásból?
Én írtam, hogy 13 ezret fizettem a vizeseknek.
Dugulás volt.
Igazából 20-30 percet voltak itt. Ketten. Benzin kb 1000 ft, tudom az eszközöket is meg kellett venni, de az ha 10 évig működik, akkor 100 ft-ra jön ki a rám eső része. Akár adózhat is - de nem adott számlát, szóval ebből nem adózott. Vagy nem így számolja. Ha fél órára kaptak 13 ezret, az 26 ezer lehet nekik egy órára, de igazad van abban, hogy nincs mindennap annyi megrendelésük, hogy ezt így lehessen számolni. Vagy a franc tudja... mert mondodm, alig lehet embert találni, egy burkolónak, egy festőnek, egy kőművesnek igenis van annyi munkája, hogy napi 10-12 órát dolgozik.
Ha meg a vizesnek pont nem volt, hát akkor meg nem örülök neki, hogy a napi állásidőt is én fizetem...
A villanyt írta még valaki: nálam is egy nap alatt megcsinálta a vállalkozó, 150 ezret fizettem az új mérőhelyért. Igaz, abban az anyag is benne volt, a szekrény magában 20 ezer, a vezetékek, stb, tehát az anyag volt vagy 50. A többi a munkadíja, ami jelent legalább 10-15 ezres órabért, igaz ő legalább biztosan adózik belőle, mert ezt be kell jelenteni, szerintem ilyesmit nem sunnyognak el. de ha nem mérőhelyet csinált volna, hanem csak a házon belül vezetékcserét, hát abból nemigen adózna... Szóval ha konkrétan az én megrendelésemből adózott, akkor is marad neki tisztán egy 7-10 ezres órabére, ami csakis a haszna. Tehát az egy napos munkájáért zsebre tudott tenni 60-70 ezret legalább.
Szerintem villanyszerelőknek is minden egyes nap van munkájuk, annyi építkezés, új társasház, CSOK-os ház van, hogy ez most évekig munkát ad nekik. Ha ezzel számolok, amit én tapasztaltam 3 ÉVE!!!!, akkor ezzel tisztán megkeres havi 1,5 milliót. Úgy, hogy ebből már adózott!
És mondom, azóta eltelt 3 év, biztos, hogy még drágábban dolgoznak ma, amikor szakemberhiány van.
Jó, hogy vannak olyan helyek, ahol egy faluban van 8 kőművesbrigád. Én is faluban lakom, aki régen dolgozott nálunk kisöreg, az már nem jön, nincs kocsija. Én sem tudom megvenni az anyagot, mert nekem sincs kocsim. Tudtam egy másik pasiról, ő fiatalabb, egy közös ismerősünktől érdeklődtem, hát ő meg azt mondta, ha jót akarok magamnak, keressek mást, ez egy iszákos ürge, a munkájával sem leszek megelégedve. A harmadik egy gyökér, a tesóját ismertem, na azt az embert meg én nem akarm beengedni a házamba.
Most találtam egy brigádot, de jó egy hónapja hívogatom őket, ígéret mindig van, de munka kevésbé. Jönne, csak mindig van fontosabb, nagyobb meló. Vagy nem érem el, fel sem veszi, vagy ha ígérte, hogy jön, nem jött, de nem is hívott. Ha nem lennék nekik kiszolgáltatva, azt mondanám, menjen a 'csába, de nem tehetem meg, mert akkor itt maradok a télre... Szóval miután már egy hónapja kergettük egymást, végre eljöttek és félig megcsinálták. Most szárad, majd előbb-utóbb befejezik. Remélem!
mondhatnám, hogy nem megbízható emberek, én ilyenekkel nem foglalkozom... de az a nagy büdös igazság, hogy az összes mesterember ilyen, meg tudom, hogy az olyan munkát, mint a szigetelés, építkezés, nem tudják napra pontosan előre tervezni, hogy mit mikor fognak befejezni. Nem egy irodai munka, hogy 4 órakor feláll és hazamegy.
Szóval ha nem foglalkoznék velük tovább, hanem elkezdenék mást keresni, akkor megint hónapokig nem találnék senkit, ha meg találnék, pont ugyanezt csinálná, ekkor nem tud jönni, akkor nem tud jönni, most máshova megy, stb.
Meg persze jön a tél, és vakolni nem lehet, szóval ha nem lesz kész most november első felében, akkor kb fél évet bukok.
Azt hiszem, ennél a kérdésnél írta valaki az elején, hogy nem szakembert nehéz találni, hanem JÓ szakembert. Hát ezt annyiban módosítanám, hogy még rossz szakembert is nehéz lassan találni, de ha találsz, akarsz vele dolgoztatni? Hogy fél év múlva újra meg kelljen csináltatni? Hogy mondjuk vizesedjen a fal, vagy ilyemsi? Többel kötöd be a végén. Meg a munkások egy része alkoholista, ki se bírná pálinka nélkül, úgy meg minden lesz a fal, csak egyenes nem. Köszi...
"Nem ér ennyit de ennyibe kerül sajnos."
Nem, nem kerül napi 200-ba egyetlen villszer 1 napi díja.
Vagy voltak költségek amit nem akarsz levonni, vagy borzalmasan lehúztak.
Pl a merohely kialakitas alapból elég drága de abból nagy részt nem a szerelő részesül.
Mi is költöttünk nem olyan rég pár százezret vezeték athuzasra de messze nem volt 200/fő/nap.
Ne essünk már túlzásokba! Egy SAP tanácsadó napi díja nincs ennyi, pedig azok aztán kiemelkedően jól keresnek a 100-150 ezres napidíjaikkal.
Ja és nem tagadom, rengeteget emelkedtek az árak. De nem napi 200, 20 munkanappal havi 4 millió!
Fix24, joszaki keresőben biztos, hogy lett volna jóval olcsóbb, ha a 200 csak a szaki munkabére.
Nem 200-at írtam, hanem 150-et, és beleírtam, hogy benne volt az anyagköltség, de 60-70 biztosan maradt neki tisztán.
Ez havi 20 nappal számolva 1,2 - 1,4 millió, ha csak ezt csinálja.
Nyilván nem kevés pénz, de azt se mondjuk már, hogy ma ez olyan hű de sok egy vállalkozónak.
Ez még csak egy kisvállalkozó, aki egyedül dolgozik. Teljesen reális, sőt szerintem aki többet vállal, ennél jóval többet megkeres. Igény van rá.
Többségében a valamire való szakmunkások migráltak Nyugat-Európába. A 2010 óta kivándorolt 600-valahány ezer magyar ember egy része diplomás, egy része olyan, aki itthon se való volt semmire, de a legnagyobb rész olyan, aki tud is, és akar is dolgozni, meg ért is valamihez. Tehát szakmunkás, még ha nem is a szorosan vett szakmájában dolgozik kint.
Nyugaton már évtizedek óta az olyan emberekből van leginkább hiány, aki nem csak okoskodni akar, hanem konkrétan meg is fogja a villáskulcsot meg a csavarhúzót. A németek ezért telepítették be a rengeteg törököt. Csakhogy azok gyerekei elég nagy részben már diplomások lettek, és nem hajlandók a lapátnyelet szorongatni. Ezért kellenek most a magyar munkások. És a többi nyugati országba is.
Nálunk meg a szakmunkások 2 csoportja maradt: azok, akiknek nagyon bejött az üzlet, és megszedik magukat, meg azok, akik túl hülyék meg túl lusták ahhoz, hogy rendes munkát tudjanak végezni akár itthon, akár migránsként. (Na jó, ez a kijelentés hiába megalapozott, azért mégis erős sarkítás, meg sokan családi okok miatt nem költöztek ki.)
Változni majd akkor fog a dolog, amikor az ország vezetői meg a nagyvállalatok vezetői belátják, hogy nem csak a mérnököket kell megfizetni, hanem az effektíve munkákat elvégzőket is. Akkor lesz majd nálunk is, meg Nyugaton is elég szakmunkás. De mivel ott már 50 éve nem jönnek rá erre, ezért valószínűtlen, hogy a közeljövőben megtörténne a változás.
Tippem szerint az fog majd enyhíteni a szakmunkáshiányon, hogy a fiatalabb ázsiai meg afrikai migránsok, ill. a gyerekeik első lépésként szakmát szereznek, és valamilyen színvonalon ők lesznek majd Európa munkásai. Aztán persze az ő gyerekeik is lediplomáznak, és ők se akarnak dolgozni. Ugyanúgy, ahogy ez a törökökkel történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!