Ügyvédjelöltek! Ti mennyit kerestek és hol dolgoztok az országon belül?
Én ezt csak volt osztálytársaktól hallottam osztálytalálkozón akik ügyvédnek tanultak:
Egyetem után még évekig piti pénzért kéne ügyvéd bojtárkodniuk, és még utána is kérdéses hogy sikerül-e majd ügyvédnek lenniük mert az egész ügyvédszakma totál belterjes és családi-kihalásos alapon működik.
Figyelj, ügyvédnek lenni vagyis azzá válni ma nem nagy kunszt, az más kérdés, hogy nem biztos, hogy jól fogsz keresni ügyvédként, telített ez a pálya. Ügyvédjelölti fizetés minimálbér körüli (jobb helyeken több, ahova nem könnyű bejutni vagy csak kapcsolattal), az ügyvédek nagy része vergődik, egy titkárnőt nem tud alkalmazni, téged meg ügyvédnőikként a legszarabb munkákra fognak be (pl.földhivatalba, postára rohangálás).
Szerintem gondold át mégegyszer, sokat kell ahhoz tanulni és mégis lutri az egész. Ha nagyon jogász akarsz lenni, menj egyetemre külföldre, ott nincs ez a balkáni hangulat a jogászoknál mint itthon. Sokkal több fizetést kapnak, megbecsültek.
Én 200-at kapok kézhez, de garantált bérminimumra vagyok bejelentve persze. Ez szerintem egy jobb fizetés, volt ahogy 175-öt ajánlottak de szerintem van, ahol annyit sem akarnak adni. Céges telefon nincs, viszont sokat kell telefonálni, szóval ez gáz. BKV bérletet sem adnak. Gyakorlatilag semmit nem kapunk pluszban a fizetésen túl, már a kávét is magamnak viszem, mert hetek óta az sincs. Irodaszerekért is könyörögni kell, 100 éves laptopokon dolgozunk, iszonyat káosz van az egész irodánkban.
A munka sok, főleg minél tapasztaltabb vagy, mi sokat járunk tárgyalni videkre, szóval a kollégáim gyakran 7-kor már a vonaton ülnek és elvárják tőlük, hogy bemenjenek az irodába akár 5-kor is, hogy az aznapi feladatokat elkezdjék legalább. Gyakori a délutáni, esti túlóra mert gyakran 6 után jönnek az ügyfelek, így persze tervezni sem lehet érdemben, az elmúlt 2 hónapban vagy 8 dolgot kellett lemondanom az utolsó pillanatban vagy késtem emiatt. Péntekenként is 6-ig bent kell lennünk, pedig 4 után érdemben már semmit nem csinálunk, üres már az egész épület, de mi azért bent malmozunk még... És tuti, hogy ez csak a szívatásunk miatt van, hiszen ők pénteken már nem dolgoznak.
Home office nincs, pedig a gépen kattintgatni bárhol tudunk, nem kell csapatban sem dolgozni stb.
2 ügyvéd alatt dolgozunk, 2 felfuvalkodott p*cs, akiknek általában fogalmuk sincs semmiről, napokig nem látjuk őket sokszor, az ügyfelek is a jelöltekkel kommunikálnak. Szerintem mindannyian utáljuk őket, a hideg kiráz tőlük mindenkit. Képtelenek normálisan kommunikálni vagy megírni egy egyértelmű emailt, rendszeresen hisztiznek (2 férfi), inkább hozzájuk sem szólunk ha nem muszáj.
Én 1 évnél tovább nem tervezek itt maradni, de kell a tapasztalat és helyileg nekem megfelelő.
Nehéz jó helyet találni, ez is hónapokba telt nekem. Ezért maradok még. Plusz próbálom kizárni a stílusukat, a hozzáállásukat és csak tenni amit kell.
Egyébként voltam szebb, szimpatikusabb irodában is interjún de végül ide vettek fel először, ezért jöttem idr, plusz nagyon közel lakom hozzá.
Egy multinál biztos jobb, de engem nem hívtak be tőlük és kell tapasztalat hozzá.
Hogy ügyvédként milyen a helyzet azt nem tudom, szerintem senki sem éhezik, sőt.
DE szerintem ne menj jogi egyetemre, nagyon nehéz, unalmas és nincs arányban a beletett munka a későbbi lehetőségekkel.
Inkább valamilyen gazdasági szakot végezz el és menj egy multihoz.
Nem csak ügyvédnek lehet ám lenni jogászként.
Én nem is szerettem volna az lenni soha, alkatilag, személyiség szempontjából nem nekem való. Apám közgazdász volt, így mostanra, vállalatnál dolgozva rájöttem, hogy ez az, ami engem is vonz, a nagyvállalatok, cégek világa. Persze, gondolkodom azon, hogy jobb lett volna inkább közgaz egyetemet végezni, de a helyzet az, hogy nem tudtam volna elvégezni a matek miatt, fel se vettek volna. Így hát abból főzünk, ami van. De nettó 400 felett így is megvan már a bérem, pedig még szakvizsgám sincs.
Persze ez sehol sincs egy jólmenő ügyvédhez képest, de ugyebár mint írák, nem minden ügyvédnek megy jól a bolt, nekem pedig még megszakadni se kell a munkában. Amit én megkeresek, ahhoz közelit vagy jobbat sokféle diplomával el lehet érni egy vállalatnál egy idő után, pláne ha vezető leszel.
De ha neked van lehetőséged rá, én is inkább a közgázt ajánlanám.
Szellemi pályán a lényeg akkor is az, hogy legyen valamilyen nem kamuszakos diplomád, és a jogi diploma nem kamu, még ha a vele elérhető lehetőségek nem is olyan jók már, mint egykor. De akkor is jóval több lehetőséged van vele érvényesülni, mint a többi lébecolós humánszakos diplomával.
4-es vagyok.
Én sem tudom meddog bírom még ezt csinálni pedig csak pár hónapja vagyok benne.
A megbecsülés nulla, a körülmények nem túl jók, a főnökök p*csök.
Tényleg csak gyűjtöm a szükséges tapasztalatot, de valószínű én is egy nagyobn cégnél kötök ki.
Szakvizsgázni viszont mindenképpen szeretnék, ezért is van megkötve a kezem.
Csak szakvizsga miatt nem kell ügyvédnél szenvedni, ha nem akarsz ügyvéd lenni. A jogi szakvizsga egységes, ugyanúgy meg lehet szerezni a jogosító időt közigazgatásban, vállalat jogi osztályán, vagy ügyvédjelöltként is. Ha a jogi osztályon sikerül elhelyezkedned egy vállalatnál jogi előadóként, akkor ugyanúgy megy tovább a gyakorlati időd.
Én nem ilyen munkakörben dolgozom, így nekem ez az opció ki van lőve, de igazából már annyira nem is érdekel. Inkább egy középvezető szeretnék lenni egyszer a cégnél, vagy másiknál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!