Ha próbaidő alatt felmondok?
Átmenetileg elkezdtem dolgozni egy gyárban, egy hete, de közbe találtam számomra jobb állást!
Október 1-tol(hétfői nap) leszek bejelentve.
Azt szeretném, hogy minnel tovább tudjak, a gyárban dolgozni, ha pénteken mondok fel, elotte egy munka nappal, az jó, vagy inkább már hétfőn szóljak.?
(Bocsánat, hogy tudatlan vagyok, pályakezdő vagyok.)
A próbaidő alatti felmondás azonnali hatályú, és nem, nem "szólni" kell, hanem írásban beadni a felmondást.
Azt viszont nem értem, mit értesz az alatt, hogy okt. 1-től leszel "bejelentve", ugyanis a próbaidő alatt ID BE KELL JELENTENI és ugyanúgy szerződést kötni a munkakezdés előtt.
Nem lehet, hogy egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoztál eddig (napi bejelentés)?
Október 1 egyébként kedd lesz.
A mostani helyen meg szeptember 30-án ráérsz felmondani.
Igen, kedd lesz. Elnézést!
Az új munkahelyekre, vinnem kell a kilépő papírokat, azokat a felmondasom után egyből megkapom?
Köszi, hogy válaszoltok.
Gondolom ez az öt nap vonatkozik, a fizetésre is ... ?
Így van. De ha hónap végén lépsz ki, akkor sanszos, hogy a többiekkel együtt kapod a fizetést, amikor az Ő bérelszámolásuk van.
De ez már igazán munkahely-függő, ezt nem tudjuk megmondani - csak azt, hogy mi van előírva törvény szerint.
A pályakezdőség nem mentség arra, hogy az alap dolgokat sem guglizod ki munkába állás előtt.
Próbaidő alatt indoklás nélkül, azonnal felmondhatsz.
Ha október 01-jén (kedd) kezdesz a másik munkahelyen, akkor ráérsz hétfőn benyújtani a felmondást. Persze szükséges, hogy hétfőn még próbaidő alatt legyél, mert csak a próbaidő alatt benyújtott felmondás minősül "azonnalinak".
Ha hétfőn már nem leszel próbaidő alatt, és akkor nyújtod be a felmondást, akkor lesz felmondási időd, és nem fogsz tudni keddig szabadulni a mostani munkahelyedről. Erre figyelj!
A felmondást két egyező példányban kell megírni, az egyiket átadni a munkáltatónak, aki dátummal ellátva vegye át a Te példányodon. Így későbbiek során vita nem lehet, hogy mikor is mondtál fel, akkor még próbaidőn voltál vagy sem, stb.
A leszámolási papírokat, valamint a még Neked járó béred akár a felmondás napján is biztosíthatják, de jogszabály szerint a munkaviszony megszűnését követő 5. munkanapig kell biztosítaniuk legkésőbb. Ha nem személyesen veszed át őket (nem vagy köteles rendelkezésre állnod, ha már nem vagy a dolgozójuk), akkor postázniuk kell az 5. munkanapig.
Ha valahol készpénzes bérfizetés van (ne gondold, hogy ez annyira ritka), akkor a bért is postán fel kell adniuk, ha személyesen nem mész be érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!