Mit szóltok, hogy már rengeteg a munkanélküli IT fejlesztő is? Mi lesz így?
Ha még ezen a területen is sok már a munkanélküli, akkor minek menjen az ember? Legyen mindenki ukránnak álcázott építőipari segédmunkás?
A cikknek van egy negatív üzenete, de azért nézzétek már máshogy: 50-60% igenis el tudott helyezkedni hamar.
Ennyit arról, hogy nem ér semmit.
Az mondjuk valóban probléma, hogy miért ígérnek 90% feletti sikert. Egyáltalán minek ez az álláskeresés segítség.
Sose jártam bootcampre, de egyetemre igen. Tudom mennyire sok haszontalan, elavult dolgot tanultunk. Ennél egy naprakész ismereteket adó bootcamp akár jobb is lehet.
Amit tudok azt nagyrészt munkahelyen tanultam vagy egyedül.
És az se igaz, hogy nincs jó fizu: én még mindig erősen kezdő fejlesztőnek mondanám magam, mégis kapok bruttó 600-at.
Hozzánk jöttek ilyen green foxosok interjúra, nem sok jót lehet mondani róluk.
Az a baj ezekkel, hogy a kőfejtő Gyurikával elhitetik, hogy ő majd programozó lehet, csak algoritmikus gondolkodást, meg problémamegoldó készséget nem fog tanulni, pláne nem ilyen "szuperintenzív" szarokon.
Még az egyetemek sem adnak használható gyakorlati tudást. Több ismerősöm van, aki informatikus diplomával nem tudott elhelyezkedni, mert:
-pár éjszaka alatt valami kampánytanulással, puskázással összehozta a ketteseit a vizsgákon, amit a vizsga utáni nap már el is felejtett
-igazából nem foglalkozott a dologgal soha az iskolán kívül
-nem tud angolul.
Akiket ismerek, és jól keresnek, azok hobbiból tanulták otthon könyvekből a programozást, és nem az iskolában. És a nyelvtudás nagyon-nagyon fontos!!! A legtöbb főiskolán a diploma előfeltétele az angol alapfokú nyelvtudás. (Tudom, ez most változott.) De könyörgöm! Az összes multinál az angol a munkavégzés nyelve, mint akarunk már egy alapfokú nyelvtudással. Szakmai felső. Na, azt meg egy OKJ-s tanfolyamon végképp nem fog összehozni senki.
Az is igaz, amit korábban írt valaki, hogy speciális tudás kell. Pl Oracle, meg SAP rendszergazda. Nem tudom ezt hol tanítják, de gyanítom nem sok helyen. Ugyanis ezek a programok nagyon sokba kerülnek, ha egy iskola akar pl. egy 50 fős évfolyamot képezni, akkor azt a szoftwert 50-szer meg kell venni. Na, ezt egyik iskola sem fogja megtenni. Még a mérlegképes könyvelőket is úgy képezik, hogy papír-ceruza, könyvelőprogramot nem is mutatnak nekik, pedig a való életben már mindenki azt használ, és nem is nagyon veszik fel őket sehova, ha nem értenek hozzá. Kezdőként protekcióval lehet csak elindulni, vagy sehogy.
"Akiket ismerek, és jól keresnek, azok hobbiból tanulták otthon könyvekből a programozást, és nem az iskolában. És a nyelvtudás nagyon-nagyon fontos!"
És ők mennyit keresnek? Gondolom ilyen 800 és 1,5 millió között ugye?
Csak mert a kezdők ahova ezek a bootcamp cégek képeznek nettó 200-300 körül fizetnek csak.
Ami fejlesztőként kevés, de a nagy magyar átlagfizetéshez képest nem annyira rossz még ez sem.
Hát azért az iskoláknak nem túl húzós ezeknek a szoftvereknek az ára, sőt nagyon sok cég (Orcale, Microsoft) direkt ingyen adja.
A Microsoft legnagyobb húzása az Office csomaggal kapcsolatban is az volt, hogy MINDENHOL a világon ingyen adja iskoláknak, így azok azt fogják oktatni informatika órán és így a munkáltatóknak is muszáj azt használniuk, mert mindenki ahhoz ért.
Nálunk egyetemen tanítottak kötelezően választhatóként annó SAP-ot is, meg Microsoft Dynamics-ot is pl.
Angoltudás: komolyabb nélkül is bőven el lehet lenni. A legtöbb helyen a tényleges elvárás, hogy annyira tudj angolul, hogy a dokumentációkat értsd. Ez pedig aztán nem egy nagy was ist das, az egész szakmai szókincs maximum pár száz szó.
28-as, azért az office-t ne keverd már ide, de egy vállalatirányítási rendszer azért elég drága. Nem fogják az egyetemek 50 példányban megvenni, hogy oktathassák.
Nem tudom nálatok milyen az állásinterjú, de én dolgoztam már pár multinál, igaz, nem IT-s területen, de az első lépés általában a telefonos angol interjú. Sőt, volt olyan is, hogy külföldi volt a főnököm, és az egész interjú angolul folyt. Sok helyen a betanítás is külföldi kollegáktól folyik telefonon, webexen. Én nem tudom elképzelni, hogy egy komoly cégnél ne kelljen az angol nyelvtudás.
"28-as, azért az office-t ne keverd már ide, de egy vállalatirányítási rendszer azért elég drága. Nem fogják az egyetemek 50 példányban megvenni, hogy oktathassák."
Ezt mondom, hogy nem fogják megvenni, mert megkapják ingyen, vagy valami nevetségesen nagy kedvezménnyel.
Ismétlem: nálunk anno egyetemen oktatták, és nem 50 fővel, hanem inkább pár százzal egyetemi szinten.
"Nem tudom nálatok milyen az állásinterjú, de én dolgoztam már pár multinál, igaz, nem IT-s területen"
Eddig csak magyar cégeknek dolgoztam, illetve olyan multinak aminél - hogy is fejezzem ki magam - erősebb volt a magyar szál és nem külföldi volt minden felettes, sőt nem is találkoztam külföldivel.
Ráadásul nem csak multik vannak. Sőt, már elég régóta inkább csináltam céget (mint a fejlesztők jó része) és alvállalkozóként vagyok jelen projektekben.
Mindenesetre nyilván nagyon jó és hasznos ha tudsz angolul akármilyen iparágban, de szerintem túlzás azt állaítani, hogy perfekt nyelvtudás nélkül nem tudsz dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!