1000 ft-os órabér a takarítónőnek,850-es órabér a diplomás munkaerőnek diplomás munkakörben?
Mit gondoltok erről? Egy cég ahol egy nyugdíjas vénasszony takarít 4 órában, 1000 ft nettóért. A cég örül mint majom a farkának hogy van aki ennyiért elvállalta egyáltalán. Csakis nyugdíjas jöhet szóba, egy aktív korú ennyiért nem jön el takarítani, egy nyugdíjas nyugdíj mellett igen.
Ugyanezen munkahelyen diplomás emberek (köztük én is meg még 20 másik) diplomás munkakörben vannak 850-es nettó órabérben kb. Van aki a 9-et is megkapja (hurrá).
A cég nem törődik ezen emberekkel különösen fel se merül hogy többet adjon nekik, ha elmegy egyik másik nagynéha röhögve talál a helyére újat még ennyiért is. Akik itt vannak többnyire be vannak betonozva nem mennek azok sehova, max kihalásos alapon cserélődik a többség.
Azért ez így együtt elgondolkodtató szituáció nem?
Hogy egy takarítónő többet kap és nagyobb kincs mint egy diplomás munkaerő?
El lehetne filozofálni az egyetem a tanulás és a hozzáadott érték fogalmáról!!
Milyen hozzáadott értékkel rendelkezik a takarítónő és milyennel az aki 5 évet volt egyetemen? És mégis ki kap többet?
Egyébként amig nem áll fell kollektíven a közszféra és nem csap aza asztalra, addig marad ez az éhbér. Csak persze a magyar nem összetartó nemzet.
A takarítónő miért keres annyit, amennyit? Mert a sok alulképzettel együtt volt bátorsága a társainak (nem sok vesztenivalója volt), fogta, és kiment külföldre. Így akkora munkaerőhiány alakult ki itthon, amire a bérek kötelező növekedése volt a válasz.
"A honatyákat kellene ezekkel az észrevételekkel bombáznod, nem az itteni olvasókat.
"
A szakszerv (PDSZ és tsai) kb 10 éve mást se tesznek és hova jutottak? Sehova.
Én mezei dolgozóként ugyan mit tehetek az államapparátussal szemben? semmit.
„Így akkora munkaerőhiány alakult ki itthon, „
Csak úgy halkan mondom pl Győrben az egyik kormányhivatal BEZÁRT mert A-Z-ig MINDENKI felmondott..... mindenki az egyszerű üi-től az osztályvezetőig..... Na azért ez combos sztori nem? És eredmény? Volt? Semmi.
Pár ellenzéki semmiség (ATV index hvg ) elnyammogott az ügyön egy darabig és ... és? És semmi. Minden maradt ahol volt....
Azért én megkérdem a nagy versenyszférában a vezetőség meddig maradna a helyén ha egy reggel üres lenne a gyár mert az összes melós felállt volna? Hát úgy b***nák ki a vezetőséget ahogy kell egytől egyig nem??? Itt meg? Semmi. Mi lenne.
Az én válaszomnak se fogsz örülni, de.........
sztem is nagyon helyes, hogy nálatok az van jobban megfizetve aki a nehezebb munkát végzi. Bár mindenhol így menne ez.
Szóval ha én lennék a Viktor mindenhol ez így is lenne: tehát minél keményebb, és/vagy nélkülözhetetlenebb munkát végez vki, annál jobban meg volna fizetve, és minél inkább csak s*ggmeresztés egy meló, annál kevésbé.
Tehát ha rajtam múlna, pont hogy a takarítónők, meg a kukások, szalag- és egyéb segédmunkások, útépítők, stb., nameg az egészségügyben dolgozók keresnének a legtöbbet. Tehát mindig, mindenhol és mindenkor.
És hogy miért? Képzeld már el, hogy mi lenne ha 1xcsak nem lennének többet takarítónők és kukásemberek! Napok, vagy max. hetek alatt elöntene mindent a mocsok és a szemét!!!! És tudod képzelni mekkora káosz lenne belőle?
De nálatok is ám, ha az a "nyugdíjas vénasszony" 1xcsak azt mondaná hogy befejeztem, felmondok, innentől csináljátok ti!
Viszont pl., ha te nem végeznéd el a munkád x hétig, hónapig, akkor mi történne? Jól gondolom hogy semmi olyan ami nagyon vészes lehetne?
"1xcsak azt mondaná hogy befejeztem, felmondok, innentől csináljátok ti!"
10000000x megtörtént...... 10000x. Hány és hány taknő volt már itt. Millió. Pár hónap vagy akár csak 1-2 hét és lépnek-
És olyankor mi van? semmi.
Mi lenne. Felvesznek újat addig meg mi takarítjuk a saját irodánkat az van!!
Mi lenne.
Mert míg én meg tudok fogni egy partvist addig megnézem ő hogy csinál meg egy bérszámfejtést elektronikus KSH jelentéssel és államkincstári modullal helyettem....
érdekes az én kezemben volt már partvist ha épp nem volt tak személyzet de olyat még sose láttam hogy betegállományban levő kollega helyett a takarító írta volna az adatbázist.....
hM?
Ellenvetés?
„ el a munkád x hétig, hónapig, akkor mi történne?“
Megmondom. Csomó ember nem kapna állami támogatást szoctámot keresetpótlót stb. stb Családok egzisztenciák omlanának össze egyik napról a másikra.
Folytassam?? Épp a te fajtád vonyítana a leghangosabban ha nem jönne meg időre a „segíííjjjjjj“
Eltaláltam???
„Szóval ha én lennék a Viktor mindenhol ez így is lenne: tehát minél keményebb, és/vagy nélkülözhetetlenebb munkát végez vki, annál jobban meg volna fizetve, és minél inkább csak s*ggmeresztés egy meló, annál kevésbé.“
És ebben a rendszerben a te Viktorod meg az összes trágya politikus mocsokszar az mennyit kapna??? 0 ft-ot?? Mert ha a hasznosságuk meg a keménymunka alapján kapják a pénzt akkor egy politikus 1000 évre tartozik nekünk.....már most mínuszban van, még a 0 ft is sok nekik.
Részemről a te Viktorod kaphat egy műanyag lakatot és amíg az le nem ro**ad a cellájáról addig benn marad.
#28-as: hát nem, k*rvára nem segélyen élek, ezt nagyon nem jól tippelted be.
De oké, akkor én sem téged, mert amit leírtál azalapján elismerem hogy a te munkád is fontos (csak éppen máshogy mint egy takarítóé vagy egy agysebészé).
Egyszóval akkor felajánlok egy döntetlent :)
Mert amúgy ugye te is megértetted az én mondandómat? Ami tehát lényegében az lett volna, hogy az a "nyugdíjas vénasszony" is egy igencsak fontos munkát végez, és mivel ezek szerint azért volt már a te kezedben is takarítóeszköz tudhatod hogy egy egyáltalán nem könnyű (+a tetejébe sokszor még gusztustalan is, pl. WC takarítás, broáf) meló, szóval igazából még örülj neki hogy nem neked kell csinálni! ;)
#29: igen, a politikusok az én (álom)országomban nemhogy nem keresnének egy fillért se, hanem elkezdhetnék szépen visszatörleszteni azt amit addigra elloptak a néptől :)
De amúgy persze tudom hogy mindez csak egy soha be nem következhető utópia.
Amúgy meg nem értem ezt a "te Viktorod"-at, hiszen nemcsak az enyém hanem mindannyiunké (sajnos), így a tiéd is, hacsak nem külföldön élsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!