Miért kell gyárakba terelni egyre több munkavállalót, főleg fiatalokat?
Az oktatási rendszer egyre inkább ebbe az irányba halad, hogy szellemi munkát csak zsenik végezhessenek.
Aki pedig nem diplomás azt élete végéig 4 műszakos gyártósori életfogytiglannal bünteti a munkaerőpiac.
Teljesen rendben van, hogy keressen dupla vagy tripla annyit egy diplomás, megérdemli mert többet tanult, de miért kell szándékosan tönkretenni 4 műszakkal és rabszolga körülményekkel annak az életét aki nem diplomás? Miért nem lehet csak 2 műszak? Hogy éjszaka aludni lehessen, ahogy minden normális ember?
11.-nak.
De NEM kötelező ott dolgozni! Pláne nem soron!
Egy targoncás vizsga nem agysebész diploma.
Boltok ölnek az árufeltöltőkért.
Napi 3 millió vagyonőr hírdetés van.
Sereg.
Posta.
Szóval 10-ből 7 embernek van lehetőség!
A gyárimunkás réteg nem fogja megérteni a gazdaság működését (emelkednének az árak etc). És nem azért, mert buta lenne hozzá, hanem mert neki a kapitalizmusban SOHA nem lesz jobb. Egyféleképpen javulhat a helyzete egy picit, ha a hatalom lenyom a gazdaság torkán bizonyos feltételeket. Lásd minimálbéremelés. És ilyen módszerekben tudnak csak gondolkodni, ahogy fentebb is egyből az éjszakai munka betiltását kérték.
Pedig szóba jöhetne egy targoncásvizsga meg ezer egyéb lehetőség. Vannak kétműszakban üzemelő gyárak, ha mást nem. De ez a réteg nem tájékozott, nem nyitott a változásra.
Én egyetértek annyiban veled, hogy a 4 műszak tönkreteszi az ember szervezetét és hosszú távon igen káros.
Ugyanakkor hidd el, hogy ha diplomás is vagy ugyanúgy sokat kell dolgozni, van, hogy éjszakánként és ugyanúgy tönkretesz. Egy orvos sokszor éjszaka is ügyel, én ügyvédként van, hogy otthonról is hajnalokba menően folytatom a munkát mert sok a munka, hétvégék sokszor nincsenek, állandó a készültség, a stressz, nem 8 órát dolgozok naponta. Informatikusként is sokszor több műszakban jársz, szerintem kevés olyan szakma van, ami egészséges munkaidővel végezhető (pl. tanár, ovónő stb.).
15#-ös, értem én hogy otthonról dolgozol, de mégsem álldogállsz, pakolsz rakodsz egész éjjel, és ha megszólal a csengő, kimehetsz pisilni (5 percre).
Szóval van különbség.
Ne menjünk el ebbe az irányba, hogy csak a fizikai munka munka, és az nehezebb, mint a szellemi, mert ennek nincs értelme.
Éjszakáztam sokat gyárban. Meg dolgoztam informatikusként a nyolc órán túl oncall dutyban nem egyszer egész éjjel, vagy a hétvége 48 óráját végig. Egyik se fáklyás menet.
"Inkább az a baj, hogy csak a nagyvárosi gazdagok gyerekeinek van esélye lediplomázni, a zseniséghez semmi köze a dolognak."
Ez egyszerűen hazugság. Legalábbis itt Magyarországon.
Kollegium van szinte ingyen, millió fajta ösztöndíj, szociális támogatás. És akkor még ott a suli melletti diákmunka és diakhitel lehetősége is.
Mindenkinek van lehetősége, kivétel nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!