Mi lehet a valódi oka annak hogy alig érdekli a fiatalokat a szakmunka és mindenki inkább többet tanul és diplomát szerez?
Mindenki szeretne könnyen boldogulni az életben. Szakmunkásként ugyan jól lehet keresni, ha értesz a szakmádhoz, de némelyik szakma eléggé koszos, fárasztó tud lenni. Aljzatbetonon csúszni-mászni, szabad ég alatt tetőt ácsolni, nyakadba-hátadra-fejedre csorgó emulzióban, kitekeredett pózban mikrométerrel mérni a CNC-marógépben minden, csak nem kényelmes. Huszonévesen nem számít, csak fizessék meg, 30-asként már jó lenne, ha lenne éjszakád és hétvégéd, amikor a családoddal lehetsz, aztán valahol a 40-es éveid felé már nem nagyon tudod elképzelni, hogy minden áldott nap erőlködj a munkáddal. Sokkal kényelmesebb irodában ülni és csépelni a billentyűzetet, amihez jelenleg még diploma kell a munkáltatóknál. Az sem leányálom, de sokkal kevésbé épülsz le benne fizikailag, ráadásul az esetek túlnyomó többségében éjszaka alhatsz és hétvégén nem feltétlenül kell dolgoznod.
Ja, meg az egyetem jó buli, az sem utolsó szempont. Mint ahogy az sem, hogy alig-alig vannak olyan szakiskolák, amik nem a Kolompár család bikás rajkóival vannak tele és akár még szakmai ismereteket is lehet ott szerezni. Az esetek többségében a fejtetűn, hepatitisen és egyéb érdekes betegségeken kívül nem sokat tud összeszedni a tanuló a szakképzés során.
"Szerintem azzal van az igazi gond hogy sok a kamu egyetem ahol mindenki kap diplomat"
"Azt hiszik, hogy egy gagyi diplomával, amit kettessel megszereztek"
Az ilyen szöveggel legtöbbször azok az emberek jönnek, akik még egy ilyen "kamu" diplomát sem tudtak összehozni, jó eséllyel, valahogy leérettségiztek, de az egyetemnek már a közelébe se jutottak.
Egyébként normális ember nem hiszi azt, hogy attól még, hogy lediplomázott egyből jól fizető, könnyű melója lesz és légkondis irodában fog ücsörögni...
A különbség "annyi" a diplomás és a nem diplomás ember között, hogy az előbbinek VAN / TÖBB esélye van "feljebb" lépni, szemben azokkal pl. akik legyen bármennyire is jók a szakmájukban, örökre "csak melósok" maradnak... A szakmunkások is ilyenek, lehet, hogy több fizetéssel és biztosabbnak látszó munkahellyel kezdik a karrierjüket, de egy kőműves, nem nagyon fog tudni feljebb lépni PUSZTÁN a kőművesi tudásával. Akármennyire is profin csinálja. Lehet vállalkozóként is majd keres milliókat havonta, de az egészsége biztosan rámegy.
Míg egy diplomás ember szépen lassan tud fejlődni, kevesebb fizikai megterheléssel járó munkát tud végezni, nem kell műszakoznia, nem kell egész nap megszakadnia. Munka mellett tudja magát tovább képezni és ez által előrébb léphet karrier terén, jobb állásokat csíphet meg, vagy csak egyszerűen kényelmesebb életet élhet, még ha kevesebb is a pénze.
Ahogy 5-ös mondja.
Most ne a bölcsész,filozòfia szakos kamu sz_r diplomàkat említsük,mert azzal tènyleg max ezt a kèrdèst teheted fel az ügyfélnek?
,,Kèszpènzzel fizet vagy kártyával?,meg Adhatok egy szatyrot?".
Valóigaz,ha nyelveket beszèlsz fejleszted magad akkor lèphetsz felfele.
Piackèpes szakmàval meg jóval többet keresel.
Kenheted a hajadra 8-as.
Tudod miből van hiàny?
Mérnök,IT,orvos,szakmunkàkból.
Bölcsèszeket hagyjuk,nem hinnèm,hogy vàlogathat a jobbnál jobb melók között.
Menj fel a professionre,monsterre.
Nèzd meg ennyi.
Kivève kínai,japàn,pszichológia szakosok.
Nos én villanyszerelő vagyok ,aki ügyes igen jól kereshet vele ez igaz dolgoztam külföldön is de felmondtam ... Nem nekem való se kétkezi munka se a csapatmunka hosszú távon annyira stresszes volt meg olyan embereket keltet napi szinten elviselnem hogy egyszer csak átéreztem a tömeg gyilkosok lelkivilágát ... :) Attól függ ki milyen beállítottságú de ez idejekorán fel kell ismerni.
Így már inkább értékpapír elemzőnek mennék vagy olyan jelegű munkát csinálnék amit nagyrészt magam csinálom szabad kezűleg .. máshoz ne keljen alkalmazkodnom és elméleti síkú tevékenységet .. De ez mentalitás kérdése ja meg szeretnem kell amit csinálok és érdekeljen.. Ha ez megvan mindegy mi a tevékenység.Csak kis hazánkban érdekes értékrend uralkodik..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!