Mit csinál egész nap egy HR-es? Mire jók egyáltalán?
Jelenleg állást keresek és egyszerűen sírni van kedvem ezektől a se BTK se GTK végzettségű, üresfejű, krumplisütőbe se való p*csáktól. Elküldöm az önéketrajzom, semmi reagálás, amikor felhívom a céget, hogy kapcsolják a "háert" jaj a kollegina most nincs itt, nem tudjuk hol van, a másik szabadságon...?! Akkor nagy nehezen kapcsolnak egyet, a hangjából ítélve kb. 90-es IQ, lehet max. 25...
-jaaaa megkaptam az önéletrajzát igeeen...pont keresünk is ilyen végzettséggel több embert is igeeen. Háááát 2-3 hét nem ígérhetek semmit.
...mihez kell ennyi idő?! 2 perc átnézni a cv.-t, küldd tovább te üresfejű, semmirekellő, aztán az illetékes szakember majd megnézi, jó oké, hívjuk be interjúra/nem őt keressük, kész, ennyi.
Miért egy ilyen - a szakmához zéró kompetenciával rendelkező - senki dönti el, hogy interjúztat-e illetve miért van beleszólásuk abba, hogy engem felvesznek-e?! Miért fizetik őket a cégek, ha lassítják a folyamatokat? Sőt akár miattuk kidobják a jó jelentkezőket?
HR-en nem csak jelentkezőkkel foglalkozunk egész nap. Ahol én dolgozok kb 3000 munkavállaló van akiknek az ügyeit intézni kell kezdve az új belépők oktatásával, papírozásával, a távozó kollégákat ki kell léptetni, a dolgozók meg folyton jönnek valamivel (belépőkártyát kell intézni, tréningeket/továbbképzéseket szervezni, bizonyos konfliktusokba minket is bevonnak stb), plusz bizonyos rendezvények miatt irodán kívül vagyunk amikor a céget kell képviselni pl állásbörzén, partneregyetemek programjain. A legtöbb dolog hamar meglenne ha nem kéne előtte még 40 ember ügyét-baját elrendezni.
2 perc átnézni az önéletrajzot, kiszűrjük az előre megadott szempontok alapján majd azt tovább kell küldeni a csoport vagy műszakvezetőnek amelyik teretre keressük az embert. Most annak a vezetőnek ugyanúgy van rengeteg egyéb dolga, nem az lesz az első hogy megkapja az emailt és mindent dob is félre. Plusz tényleg várunk általában 1-2 hetet miután kiírunk egy pozíciót, átszűrjük és nem naponta több üzibe küldük át az illetékesnek.
Nem sok beleszólásunk van abba kit vesznek fel. Az önéletrajzot előre megkapott lista alapján szűrjük, majd a jóváhagyott embereket hívjuk be ahol melletünk ott ül valaki a részlegről aki aztán dönt, mi max elmondjuk a véleményünket aztán teljesen figyelmen kívül is hagyhatják. Nem nézünk rá az önéletrajzra hogy jaj ő XY egyetemen tanult vagy nem szimpi a képe és kidobjuk az önéletrajzát.
Nekem amúgy abból van elegem hogy üresfejű protekciós p*csának vagyunk itt folyamatosan beállítva olyanok által akiknek lövése sincs hogy megy ez az egész kiválasztásni folyamat vagy mennyi mindennel kell HR-en foglalkozni.
Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ekkor már 2 hete az asztalukon hevert az önéletrajzom! És még várjak 2 hetet, vicc.
Amúgy meg belépőkártyákat intézni meg adminisztrálni egy betanított munkás is tud, ehhez nem kell diploma. Amikor még diákként állásbörzén voltam, a komolyabb cégek nem mertek odatenni HR-est, mert tudták, ha kapnak egy szakmai kérdést, akkor lefő a kávé. De elmondásod szerint, ha nincs is beleszólásotok, hogy felveszik-e az illetőket, meg séma kell ahhoz is, hogy átnézzétek az önéletrajzokat, akkor meg tényleg nem tudom minek vagytok. Ehhez meg aztán főleg nem kell diploma. Az előző munkahelyemre úgy kerültem be, hogy a főnökkel közvetlenül kerültem kapcsolatba, csak, hogy ne kelljen veletek jópofizni. Csak most egy nagyobb céghez mennék, itt meg sajnos muszáj. De ott is (előző, kicsi cég) kellett sürgősen ember és persze a hr kiválasztotta a legbénábbat, a szegény srác akinek visszadobták a cv-jét a portára hívatta az egyik kollégát és úgy vették fel...vicc. de tudnék még mesélni. 9-re belibegtek, cigizgetések az udvaron, röhögcsélés az étkezőben stb...de valamiért sose rúgták ki egyiket sem. Pedig úgy tudom a büfészakosokból túlképzés van mindig.
Kérdező!
Te most komolyan a HR-esekre akarod kenni, hogy akkora birka vagy, hogy nem vesznek fel semmi normális helyre?
Aztán még van képed őket hívogatni, hogy hogy áll a kiválasztás? Na, ezek után garantálom, hogy nem téged fognak felvenni. Jesszus, 4 hetet kell várni? Addig éhenhalsz vagy, mi? :D
Amúgy a HR feladata, hogy kiszűrjék a szakmailag megfelelő, de emberileg nem megfelelő embereket, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!