Osztatlan közös tulajdonú telken jelzálog?
Osztatkan közös tulajdonú telek vásárlásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Ha jól tudom ilyen esetben minden tulajdonos beleeggyezésére szükség van. A telek a következő arányban van felosztva: 27/60, 27/60, 3/60, 3/60.
A tulajok el is adnák nekem a telket, de az eggyik 3/60 tulajdonrészre több jelzálog is be van jegyezve. (APEH, NAV, Provident, Fővárosi parkolás)
A telek értéke 100 000Ft lenne, de erre a kis területre (40nm az adós része) közel 800 000Ft van terhelve. Ilyen esetben a másik 3 tulajtól meg tudom venni a részüket? Ha igen akkor hogyan, illetve a tartózás az egész telekre vonatkozik, vagy csak az adós tulajdonrészére. Ha esetleg van valakinek hasonló ügyben tapasztalata kérem ossza meg velem.
Köszönöm.
Azt (azokat) veszed meg, amit akarsz, nem kell mindet.
A jelzálog csak az adott ember részét terheli és ha megveszed, akkor is csak azon marad rajta és csak azt a kis részt árverezhetik. De nyilván ennek megvan a veszélye.
Viszont ha esetleg elidegenítési- és terhelési tilalom is be van jegyezve arra a részre, akkor azt előbb töröltetni kell vagy beszerezni a jogosult hozzájárulását.
Nem kell a többi terület tulajdonosának beleegyezése, csak elővásárlási joguk van.
Nem kell a zálogjogosult hozzájárulása sem (nem ők rendelkeznek vele), kivéve - ahogy írtam - ha elidegenítési és terhelési tilalom is van rajta. Viszont ettől függetlenül ha megveszed a terhelt ingatlanrészt, akkor neked tűrnöd kell, hogy azt az átruházás után is terhelje a jelzálog, és a későbbiekben esetleg árverezzék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!