Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Osztatlan közös tulajdonú...

Horvathgaboor kérdése:

Osztatlan közös tulajdonú telken jelzálog?

Figyelt kérdés

Osztatkan közös tulajdonú telek vásárlásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Ha jól tudom ilyen esetben minden tulajdonos beleeggyezésére szükség van. A telek a következő arányban van felosztva: 27/60, 27/60, 3/60, 3/60.

A tulajok el is adnák nekem a telket, de az eggyik 3/60 tulajdonrészre több jelzálog is be van jegyezve. (APEH, NAV, Provident, Fővárosi parkolás)

A telek értéke 100 000Ft lenne, de erre a kis területre (40nm az adós része) közel 800 000Ft van terhelve. Ilyen esetben a másik 3 tulajtól meg tudom venni a részüket? Ha igen akkor hogyan, illetve a tartózás az egész telekre vonatkozik, vagy csak az adós tulajdonrészére. Ha esetleg van valakinek hasonló ügyben tapasztalata kérem ossza meg velem.

Köszönöm.

#végrehajtás #jelzálog #végrahajtási jog
2017. dec. 10. 11:30
 1/4 anonim ***** válasza:

Azt (azokat) veszed meg, amit akarsz, nem kell mindet.

A jelzálog csak az adott ember részét terheli és ha megveszed, akkor is csak azon marad rajta és csak azt a kis részt árverezhetik. De nyilván ennek megvan a veszélye.

Viszont ha esetleg elidegenítési- és terhelési tilalom is be van jegyezve arra a részre, akkor azt előbb töröltetni kell vagy beszerezni a jogosult hozzájárulását.

2017. dec. 10. 17:15
 2/4 A kérdező kommentje:
Ok, de osztatlan közös tulajdonnál ha valaki el akarja adni a részét akkor a többiek beleeggyezése is kell, de a jelzáloggal terhelt terület felett nem a bejegyző hatóság rendelkezik? Tehát az ő beleeggyezésük kellene?
2017. dec. 11. 04:47
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem kell a többi terület tulajdonosának beleegyezése, csak elővásárlási joguk van.

Nem kell a zálogjogosult hozzájárulása sem (nem ők rendelkeznek vele), kivéve - ahogy írtam - ha elidegenítési és terhelési tilalom is van rajta. Viszont ettől függetlenül ha megveszed a terhelt ingatlanrészt, akkor neked tűrnöd kell, hogy azt az átruházás után is terhelje a jelzálog, és a későbbiekben esetleg árverezzék.

2017. dec. 11. 08:06
 4/4 A kérdező kommentje:
Ok. Igazad van, ma beszéltem ügyvéddel, mehet az adásvétel. Köszi.
2017. dec. 11. 18:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!