Határozott idejű munkaszerződés alatt gyerekvállalás?
Ha határozott időre szól a munkaszerződésem, de mondjuk a lejárta előtt fél évvel megtudom, hogy babát várok, akkor az hogyan befolyásolja? Elmehetek onnan GYES-re és jogosult leszek egyéb támogatásokra?
Most is így dolgozom, és sajnos több helyen is azt tapasztaltam, hogy GYES-en lévő kolléganő helyére vennének csak fel, határozott időre (általában 1 év). Értem én, hogy vissza akarnak jönni dolgozni, de az eléggé elszomorít, hogy emiatt lehet, hogy csak a minimum GYES összegét kapnám, ha én is gyereket vállalnék.
a GYES nem függ a munkaviszonyodtól, a gyermek 3 éves koráig kaphatod, de az csak kb. 25 ezer forint.
Szerintem te a GYED-re gondolsz, ami biztosítotti jogviszony alapú és a fizud bizonyos százaléka a gyermek két éves koráig. Ennek eltétele, hogy a születését megelőző időszakban legyen biztosítotti jogviszonyod. Összege pedig függ attól, mennyi ideig dolgoztál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!