Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit lehet ilyenkor csinálni?...

Skullflower kérdése:

Mit lehet ilyenkor csinálni? Jogos lenne reklamálnom?

Figyelt kérdés

Július elején kezdtem dolgozni egy bankban, mint gyakornok. (Nem diákszövetkezet által, hanem közvetlenül az ő alkalmazásukban). Az első 3 hétben szépen elkezdtem beilleszkedni, azonban egy váratlan neptun üzenet kizökkentett kissé: minden tárgyam meglett, holott a diplomamunkám még hátravan. Így abszolvált lettem, és megszűnt a hallgatói jogviszonyom. Rohantam a munkahelyemre elrendezni a dolgot, de a főnök elég laza volt, és aztán elvileg simán lerendezte a HR-el.

Azonban ma utalták a fizut, és feltűnt, hogy mind a kb 32%-ot levonták, mintha teljes állás lenne. Ami még jogos is lenne, hiszen nincs hallgatói jogviszonyom, a fizum viszont így a minimálbért se éri el (a 15%-os levonással lenne pont minimálbér körül). Azonban, ami a legmeglepőbb, nem csak én jártam így. A másik gyakornoktól is ennyit vontak le, és megkérdeztem az előzőt is, aki szintén erről a 32%-os levonásról számolt be. Holott a gyakornoki ajánlatban többször is szerepelt a diákmunka szó, kellett hallgatói jogviszony igazolás stb. Mégis, itt ez a bevett szokás, ezek szerint.

Nekem ugye már nincs hallgatói jogviszonyom, de a TB pl jár nekem dec 16-ig, ahogy tudom. A bérjegyzékben fekete-fehéren ott van azonban, hogy levonták. Kérdésem: ez mennyire törvényes? Másik kérdés, hogy megteheti ezt egy vállalat, hogy kevesebbet fizet a minimálbérnél, holott ez nem az a klasszikus szakmai gyak, ahova elég a minimálbér 30%-át fizetni? (Nem is tudom, lehet-e még egyáltalán szakmai gyakról beszélni, hiszen már nem vagyok hallgató papíron).

Előre is köszönöm a segítséget!

2017. júl. 31. 20:07
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Tuti? Csak mert én úgy tudom, a bérminimum feltétele a középfokú végzettség + hogy maga a meló is igényeljen ilyen végzettséget.
2017. aug. 2. 20:16
 12/13 anonim ***** válasza:

ROsszul tudod.

Először is az érettségi nem középfokú végzettség, hiszen nem ad szakképzést.

Másodszor garantált bérminimum akkor jár a dolgozónak, ha:

- A munkakör igényli

- A dolgozónak megvan a végzettsége

- A végzettéségek listája megtalálható a jogszabályokban

2017. aug. 2. 21:08
 13/13 A kérdező kommentje:
Értem, köszi !
2017. aug. 3. 15:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!