Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit lehet ilyenkor csinálni?...

Skullflower kérdése:

Mit lehet ilyenkor csinálni? Jogos lenne reklamálnom?

Figyelt kérdés

Július elején kezdtem dolgozni egy bankban, mint gyakornok. (Nem diákszövetkezet által, hanem közvetlenül az ő alkalmazásukban). Az első 3 hétben szépen elkezdtem beilleszkedni, azonban egy váratlan neptun üzenet kizökkentett kissé: minden tárgyam meglett, holott a diplomamunkám még hátravan. Így abszolvált lettem, és megszűnt a hallgatói jogviszonyom. Rohantam a munkahelyemre elrendezni a dolgot, de a főnök elég laza volt, és aztán elvileg simán lerendezte a HR-el.

Azonban ma utalták a fizut, és feltűnt, hogy mind a kb 32%-ot levonták, mintha teljes állás lenne. Ami még jogos is lenne, hiszen nincs hallgatói jogviszonyom, a fizum viszont így a minimálbért se éri el (a 15%-os levonással lenne pont minimálbér körül). Azonban, ami a legmeglepőbb, nem csak én jártam így. A másik gyakornoktól is ennyit vontak le, és megkérdeztem az előzőt is, aki szintén erről a 32%-os levonásról számolt be. Holott a gyakornoki ajánlatban többször is szerepelt a diákmunka szó, kellett hallgatói jogviszony igazolás stb. Mégis, itt ez a bevett szokás, ezek szerint.

Nekem ugye már nincs hallgatói jogviszonyom, de a TB pl jár nekem dec 16-ig, ahogy tudom. A bérjegyzékben fekete-fehéren ott van azonban, hogy levonták. Kérdésem: ez mennyire törvényes? Másik kérdés, hogy megteheti ezt egy vállalat, hogy kevesebbet fizet a minimálbérnél, holott ez nem az a klasszikus szakmai gyak, ahova elég a minimálbér 30%-át fizetni? (Nem is tudom, lehet-e még egyáltalán szakmai gyakról beszélni, hiszen már nem vagyok hallgató papíron).

Előre is köszönöm a segítséget!

2017. júl. 31. 20:07
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

A levonás teljesen törvényes. Csak SZJA-t csak és kizárólag a diákszövetkezeten keresztül dolgozó diák kap, mindenki mástól mindent levonnak, amit le kell a munkabérből.

Viszont ennek kapcsán az nem törvényes, hogy minimálbér alatt foglalkoztatnak.

Mi van a szerződésedben (óraszám és bruttó bér)?

2017. júl. 31. 20:43
 2/13 A kérdező kommentje:

Kb 95k a bruttó és heti 30 órában vagyok.

Szóval azt mondod, hogy ez a fizu se rendes munkavállalónként, se diákként nem törvényes? Amúgy az a fura az egészben, hogy kifejezetten aktív nappalis diákot kerestek. De ha nem tudják kisebb adókulccsal alkalmazni a diákot (mivel nem diákszövetkezet), akkor ugyan miért volt ez feltétel?

2017. júl. 31. 20:54
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Ez pont minimálbér, teljesen törvényes
2017. júl. 31. 21:03
 4/13 anonim ***** válasza:

A minimálbér 127,500 ft heti 40 órában. Tehát 33 órában 96600 körül van. Tehát teljesen legális.

Amúgy meg mi az, hogy kb? Ennek benne kell lennie a munkaszezrődésedben pontosan...

2017. júl. 31. 21:12
 5/13 anonim ***** válasza:
Azért kerestek (rész)munkaidőbe nappalis diákot, mert a felnőtt emberek nem szeretnek részmunkaidőbe dolgozni. És 30 órás minimálbérért már takarítók sem nagyon hajlandóak dolgozni. De ha "gyakornoknak" hívják a balek állását akkor lenyeli a békát ideig óráig.
2017. júl. 31. 21:14
 6/13 A kérdező kommentje:
Ti a tényleges minimálbérről beszéltek, de rám a kötelező bérminimum vonatkozna, ami már 160k bruttó. (Ezt hívtam eddig minimálbérnek.)
2017. júl. 31. 23:56
 7/13 anonim ***** válasza:
Ezek szerint mégsem az vonatkozik rád.
2017. aug. 1. 00:16
 8/13 anonim ***** válasza:
81%
Miért is vonatkozna rad a berminimum?
2017. aug. 1. 07:25
 9/13 A kérdező kommentje:
Mert a középfokú végzettség előfeltétel. (Hiszen egyetemistákat kerestek. De ebbe a részlegbe amúgy se vennének fel valakit érettségi nélkül szvsz).
2017. aug. 1. 16:15
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
A bérminimum nem így működik. Jogszabály felsorolja kinek jár. Gyakornok pozíció nincs a felsorolásban. Tehát nem jár.
2017. aug. 1. 17:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!