Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Vonatkozik-e bármilyen jogszab...

Vonatkozik-e bármilyen jogszabály arra, hogy mennyire előre kell közölni a munkabeosztást?

Figyelt kérdés
Fél éve egy kávézóban dolgozom,kisegitőként,ill. cukrász végzetségem, háromféle desszertet készitek.Amióta itt dolgozom,nem volt beosztásom,a főnököm előtt munkavégzéskor szólz,hogy menjek másnap,vagy sem.De elég gyakori az,hogy sms-t ír ese 10 után,amit én sokszor csak reggel olvasok el,hogy menjek dolgozni!Így nem lehet tervezni semmit,kisgyereks anyuka vagyok.Ha közlöm a főnökasszonyommal,hogy jó lenne végre beosztást csinálni nekem is,félek hogy nem tetszene neki
2017. jan. 26. 18:44
 1/3 A kérdező kommentje:
Még anyi,4 órásban vagyok bejelentve,és télen nem nagyon van forgalom,erre a hónapra nincs meg a 80 órám,csak 50 órám a munkahelyen.Ami papiron jarna,45 ezer nettót sem kapom meg,mert a munkáltatóm nem tud munkát asni.Errol ugye nem tehetek...a sok szabadnapomat kiirja fizetetlen szabadságnak.Ez igy szabályos?
2017. jan. 26. 18:47
 2/3 anonim ***** válasza:

Egyik sem szabályos. A munka törvénykönyve előírja, hogy mikor kell közölni a munkavállalóval a munkabeosztást, illetve annak változását. Amit te leírsz az teljesen jogellenes.

A bérezésed még felháborítóbb. A munkaszerződés mint szerződés mindkét félre ró kötelezettségeket. A munkáltató vállalja, hogy 4 órában biztosít neked munkát és ezért bért fizet. Te vállalod, hogy a munkarend szerinti munkaidő kezdetén ( ami ugye nincs szabályozva ) megjelensz a munkahelyeden és munkát végzel.

Ha a munkáltató nem tud munkát biztosítani és nem akarja hogy a munkaidődben a munkahelyeden ücsörögj utasításra várva, akkor lehetősége van arra, hogy hazaküldjön és állásidőt fizessen. Fizetés nélküli szabadságra nem küldhet. Az a munkáltató üzleti kockázata és felelőssége, hogy mennyi munkát tud biztosítani a munkavállalónak. A munkavállaló azért lesz alkalmazott és nem vállalkozó, mert nem kíván üzleti kockázatot vállalni. Ő eladja a munkaerejét és ezért havi bért kap. Az üzleti kockázatból eredő bizonytalanság nem hárítható át a munkavállalóra.

Na ennyit a jogi oldalról.

A valóságot meg látod magad is. Ennyit ér a híres magyar vállalkozó.

2017. jan. 27. 00:42
 3/3 anonim ***** válasza:
Mondd azt, hogy nem kaptad meg az SMS-t.
2017. jan. 27. 00:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!