Ha iratok egy programozóval bérmunkában egy szoftvert, milyen jogi s egyéb eszközökkel s hogyan tudom megakadályozni, hogy ellopja, felhasználja?
Érdekes, én ép forditva tudom, a feltaláló koldusként hal meg a tőkés pedig tovább gazdagszik...
Ép az a ritka amikor a feltalálónak lesz jelentős pénze, a kisemmizés pedig a gyakori.
Akkor rosszul tudom?
Mert oké vannak gazdag feltalálók is akik a semmiből jöttek s a találmányaik által lettek milliárdosok, na de hány kisemmizettre jut egy ilyen?
Ez egyrészt perifériális, másrészt nem abból fakad, mert a feltalálót meglopják, hanem abból, hogy az nem képes magát jól menedzselni és aláír olyan szerződést, amit nem kéne.
Ezzel együtt, Steve Wozniakot is baromira kihasználta Steve Jobs (Wozniak szülei ki is keltek emiatt), aminek az lett a vége, hogy Steve Wozniak vagyona ma több milliárd dollár.
Ha nem használja ki őt Jobs, a világ jelenleg legtöbbet érő vállalatának (Apple) alapítója, akkor Wozniak az életét szürke irodák falai között töltötte volna, beosztottként és ugyanúgy számítógépeket tervezett, fejlesztett volna, mint így, csak hát, nem lenne ma annyira gazdag. Magyarán, akkor használták volna ki őt igazán.
Na jó de egy példa még nem jelent semmit ha nem tudjuk mennyi az ellentétes példa mellette.
a másik pedig akkor nem is innen kell megközelíteni, hanem hogy tudom e menedzselni magam.
Ez csak erről szól, hogy képes vagy-e menedzselni magad. Semmi másról.
Azaz, még arról, hogy dönthetsz, vagy részt veszel egy jó üzletben 10 %-kal (esetleg 40-nel, vagy többel), vagy részt veszel egy rosszban 100-zal.
A döntés a tied.
Én azt gondolom, hogy inkább keressek egy ötletemen keveset, mint ne keressek rajta semmit, de ez az én döntésem.
Na de adott egy helyzet.
A: te gyártod le a szoftvert, amelynek a minősége nyilván hatással lesz az eladási példányszámra.
B: Mással gyártatod le, megfelelő minőségben, ami szintúgy hatással lesz az eladott példányok számára, de pozitívan.
A esetben eladsz 3 év alatt 100 példányt, B esetben meg 1 év alatt 100 ezer példányt. Nos, mikor jársz jobban?
Biztos, hogy akkor, ha csak te keresel a bolton?
ebben az esetben nem igy van, mert nem a program az árú, a program csak szerszám.
persze felmerül az eladása is, de ez akkor már egy egészen más kérdés. pl. van e igény rá egyáltalán 100 000 darabra.
ha nincs akkor csak a saját esélyeinket rontottuk az eredeti helyzetben.
hogy példát is mondjak:
ha barkácsolok egy kapát azzal jól tudok kapálni és olcsóbb mintha kapát vennék.
késöbb ha már nem vagyok nincstelen vehetek bolti kapát ami nyilván jobb valamennyivel.
még késöbb gyárthatok is kapát nagyüzemben, na de ahhoz hogy az gazdaságos legyen sok minden más is kell.
pl.konkrét példát véve nem viszek hogy csak kapa gyártásból meg lehet élni, akkor mást is kellene gyártani ergó valami nagy üzem kellene ami még több pénz s mégnagyobb bukásveszély.
persze kereskedni is lehet a kapával, na de ahhoz kell jó beszerzési ár és tőke és ott se hiszem, hogy 100 000 kapa eladásában kell gondolkozni hanem sokféle árut kell tartani, köztük kapát is.
"A esetben eladsz 3 év alatt 100 példányt, B esetben meg 1 év alatt 100 ezer példányt. Nos, mikor jársz jobban?
Biztos, hogy akkor, ha csak te keresel a bolton?"
Szóval könnyen megeshet, hogy B esetben csak 2-300 példány lenne eladva s kevesebbet keresek mintha magam gyártottam volna illetve akár bukás is lehet belőle.
vajon érdemes e kockáztatni? nem jobb e ha magam megcsinálom?
#2-es vagyok.
"A szerzői jogi védelem kiterjed a számítógépi programok bármely formában történő kifejezésére, azonban a szoftver bármely elemének alapjául szolgáló ötletekre, elvekre, elgondolásokra nem. Az a mód esik az oltalom alá, ahogyan a szoftver funkcióinak konkrét kifejezését a szerző megvalósítja. Ennek megfelelően a szerzői jog megsértését az jelenti, ha egy számítógépes program funkcióinak kifejezését jelentős részben reprodukálják, utánozzák.
A számítógépi programelemek közül sem a számítógépi program funkcionalitása, sem a számítógépi program keretében, a program bizonyos funkcióinak a használata céljából alkalmazott programnyelv és adatfájlformátum nem minősül e program kifejezési formájának, nem terjed ki rá az oltalom. Ha a számítógépi program funkcionalitása szerzői jogi védelemben részesülhetne, azt eredményezné, hogy az ötletek a technikai haladás és az ipari fejlődés rovására kisajátíthatók lennének. A számítógépi programok szerzői jogi védelmének alapvető jellemzője, hogy kizárólag a mű egyéni kifejezésére korlátozódik, és ezért meghagyja a kívánt teret más szerzők számára azt illetően, hogy hasonló, vagy akár azonos programokat hozzanak létre, amennyiben ezt nem másolás útján teszi."
[forrás: [link]
Elég világos, hogy ötletet nem tudsz levédeni.
Üdv.
ettől tartottam. akkor mégis az egyetlen megoldás, ha magam valósítom meg...
„Narancs! Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”
Mondanám ha nem lenne ennek manapság más jelentése is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!