600 ezer forintnyi diákhitel nagyon sok?
Nem kevés.
A párom ilyen összegű személyi hitelt 5 évig törleszt.
De ki lehet bírni, mert ha jó állást találsz, akkor 15-20 ezerrel fizeted, az nem vág földhöz.
Nem vonják le soha az egész fizetésed.
Ha egyéb hiteled nincs, akkor a fizetés 33%-át vonják.
De ahhoz, hogy vonjanak, már végrehajtás kell, iylenkor pedig a 600 ezer már nem 600 ezer, hanem az egymilliót üti. Szóval ezt ne várd meg, mert évekre megnyomorít.
Ha most tudnád már fizetni, akkor ezt a kis pénzt tedd félre. Így akkor nem 3-4 hónapod van, hanem lesz egy kis tartalékod, és ez már 6-8 hónapnyi időt jelent.
Hiszen 3-4 hónap múlva kezdenéd, de addigra meglesz az a 3-4 havi tartalékod, amit most félreteszel.
Utána ha esetleg nem kezded azonnal, első vagy második hónapban úgysem lesz még belőle végrehajtás.
Szóval szűk egy éved van munkát találni.
Azért ez nem reménytelen!
Ma már eléggé pörög a piac, sőt munkaerő-hiány van, aki akar, az tud is dolgozni.
Akkor sem dől össze a világ, ha az első munkahelyed nem a szakmádhoz kötődik. Legalább addig is van pénzed, és szerzel némi munkatapasztalatot.
Hacsak nem büfé szakon végeztél, akkor viszont simán van esélyed egy jó állást találni.
Épp most számoltam ki az enyém:
400 000-at vettem fel, a minimum törlesztőt fizettem 61 hónapig, most 193 776 az egyenlegem, összesen 339 642-et fizettem be, ez évi valamivel kevesebb mint 2 400 forint kamatot jelent.
Én még anno 2003-ban a Diákhitel 1-et vettem föl 10 félévre félévenként 125 ezer forinttal. Eleinte csak apránként kezdtem törleszteni, és akkor még a banki alapkamat is magas volt, aminek köszönhetően a tényleges 1 millió 250 ezres tartozásom helyett a végén 2 millió 300 ezer felett járt már az összes tartozásom (tehát közel a duplájára nőtt a tényleg felvett összeghez képest). Most ott tartok, hogy a tőketartozásom már csak 365 ezer forint, idén még visszafizetem ennek egy jó részét, és legkésőbb jövő május-júniusig megszabadulok a teljes hiteltől.
Szóval nem, a 600 ezer nem olyan sok, főleg úgy, hogy most a kamata is alacsony. De ez persze függ attól, hogy mekkora a törlesztőrészleted és mennyi pénzt tudsz még ezen felül előtörleszteni. Ugyanis anélkül szakállas nagyapó leszel, mire mindent visszafizetsz.
A diákhitel csak annak érheti meg igazán, akinek jó eséllyel jól fizető állása lesz az egyetem után és/vagy aki még sokáig számíthat szülői segítségre (mint én is). Akkor viszont nagyon komolyan neki kell állni törleszteni, ha kell a nadrágszíj megszorításával is, különben sokkal több idő alatt sokkal több pénzedbe fog kerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!