KATA vállalkozásnál tudtommal van egy olyan kikötés, hogyha 1 cégnél több mint 1 milliót keres valaki éves siíntén, akkor adatszolgáltatási kötelezettsége van. Ez pontos mit jelent?
Adatszolgáltatási kötelezettség terheli mind a katás számlájának befogadóját, mind a katást, ha a számlák ellenértéke éves szinten meghaladja az 1 millió forintot és ha ezt a katás vállalkozást kiválasztja az adóhivatal ellenőrzésre, akkor vélelmezni fogja, hogy a számlák bújtatott munkaviszonyt lepleznek.
Az adózónak kell ennek az ellenkezőjét bizonyítani, de ebben az esetben a törvény azt is megmondja, hogy ezt hogyan tegye és milyen feltételek teljesítése esetén dől meg az adóhivatal „bújtatott munkaviszony” feltételezése.
A jogszabály úgy fogalmaz, hogy ezt a vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette,
a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem egy megrendelőtől szerezte (a kapcsolt vállalkozási viszonyban álló megrendelőket egy megrendelőnek kell tekinteni),
a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan,
a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll,
a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére,
a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
Vagyis, lehet, hogy adatot kell szolgáltatnunk, lehet, hogy még adóellenőrzés is lesz, de ha a fenti hat feltételből legalább kettőt teljesíteni tudunk, akkor legfeljebb megdolgoztattuk az adóhivatalt, és volt egy ellenőrzésünk megállapítás nélküli jegyzőkönyvvel.
Én is köszi a hasznos választ: Katas vagyok, nagyjából tudtam is a választ, de ennyire pontosan nem, így inkább nem írtam semmit - és milyen jól jártam! :-)
El is mentettem magamnak a válaszod :-)
Ment a zöld kéz is.
Ez egy hasznos válasz volt köszönöm de lenne még egy kérdésem az adatszolgáltatás az miből áll pontosan?
Napról napra le kell írnom,hogy hol mit végeztem? Illetve akkor ezek szerint asszisztensként katásként 1 cégnél lehetek?
Az pontosan le lett írva, mit jelent az adatszolgáltatás - le kell jelenteni a NAV felé a munkát, a bevételt, stb.
Ha CSAK 1 cégnek dolgozol asszisztensként és máshol nem, akkor jó eséllyel bujtatott/rejtett foglalkoztatási viszonynak fogja minősíteni az adóhivatal (és vkit megbüntetnek: jó eséllyel a munkaadót, de lehet, hogy Téged is)
Rejtett foglalkoztatás alatt azt kell érteni, hogy néhány cég úgy próbálja csökkenteni a dolgozó utáni járulékokat, hogy kiváltatják a a dolgozóval a KATA-s vállakozóit és úgy alkalmazzák tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!