Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » KATA vállalkozásnál tudtommal...

KATA vállalkozásnál tudtommal van egy olyan kikötés, hogyha 1 cégnél több mint 1 milliót keres valaki éves siíntén, akkor adatszolgáltatási kötelezettsége van. Ez pontos mit jelent?

Figyelt kérdés
Ha én egy cégnél afféle asszisztensi munkát látnék el és túlhaladnám az éves 1 millió ft-os határt, akkor mire számíthatok, egyáltalán von valamit maga után?

2016. szept. 23. 23:01
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Adatszolgáltatási kötelezettség terheli mind a katás számlájának befogadóját, mind a katást, ha a számlák ellenértéke éves szinten meghaladja az 1 millió forintot és ha ezt a katás vállalkozást kiválasztja az adóhivatal ellenőrzésre, akkor vélelmezni fogja, hogy a számlák bújtatott munkaviszonyt lepleznek.

Az adózónak kell ennek az ellenkezőjét bizonyítani, de ebben az esetben a törvény azt is megmondja, hogy ezt hogyan tegye és milyen feltételek teljesítése esetén dől meg az adóhivatal „bújtatott munkaviszony” feltételezése.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy ezt a vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:

a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette,

a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem egy megrendelőtől szerezte (a kapcsolt vállalkozási viszonyban álló megrendelőket egy megrendelőnek kell tekinteni),

a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan,

a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll,

a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére,

a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

Vagyis, lehet, hogy adatot kell szolgáltatnunk, lehet, hogy még adóellenőrzés is lesz, de ha a fenti hat feltételből legalább kettőt teljesíteni tudunk, akkor legfeljebb megdolgoztattuk az adóhivatalt, és volt egy ellenőrzésünk megállapítás nélküli jegyzőkönyvvel.

[link]

2016. szept. 24. 01:32
 2/4 anonim ***** válasza:

Én is köszi a hasznos választ: Katas vagyok, nagyjából tudtam is a választ, de ennyire pontosan nem, így inkább nem írtam semmit - és milyen jól jártam! :-)

El is mentettem magamnak a válaszod :-)

Ment a zöld kéz is.

2016. szept. 24. 07:43
 3/4 A kérdező kommentje:

Ez egy hasznos válasz volt köszönöm de lenne még egy kérdésem az adatszolgáltatás az miből áll pontosan?

Napról napra le kell írnom,hogy hol mit végeztem? Illetve akkor ezek szerint asszisztensként katásként 1 cégnél lehetek?

2016. szept. 24. 09:50
 4/4 anonim ***** válasza:

Az pontosan le lett írva, mit jelent az adatszolgáltatás - le kell jelenteni a NAV felé a munkát, a bevételt, stb.

Ha CSAK 1 cégnek dolgozol asszisztensként és máshol nem, akkor jó eséllyel bujtatott/rejtett foglalkoztatási viszonynak fogja minősíteni az adóhivatal (és vkit megbüntetnek: jó eséllyel a munkaadót, de lehet, hogy Téged is)

Rejtett foglalkoztatás alatt azt kell érteni, hogy néhány cég úgy próbálja csökkenteni a dolgozó utáni járulékokat, hogy kiváltatják a a dolgozóval a KATA-s vállakozóit és úgy alkalmazzák tovább.

2016. szept. 24. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!