FHT-ra jogosult leszek?
A helyzet az, hogy tavaly dolgoztam 8 hónapot, idén meg dolgoztam 2 hónapot hivatalosan. A munkaügyi központban azt mondták, hogy mivel nincs meg a munkanélkülihez szükséges idő, csak regisztrálni tudnak munkanélküliként.
Kérdésem az lenne, hogy így jár 3 hónap regisztrációs idő után az FHT? Unokahúgomnak csak 1 év regisztráció után jár, na de ő még sohasem dolgozott.
Szerintem 1 év után jár neked.
Vannak olyanok, mint a gyes, a rehabilitációs jártadék, talán a munkanélküli járulék is ilyen, amiknek a folyósításának a megszűnése után 3 hónappal már lehet igényelni az FHT-t, de ha semmi ilyet nem kaptál, illetve nem voltál rá jogosult, akkor én azt gondolom, hogy csak 1 év után járhat neked.
Szerintem most is megpróbálhatod, nekem nem kellett 3 hónapot várni, azonnal beadhattam volna, ha az ügyintéző átvette volna, de mivel az 1 főre eső jövedelmet pár ezerrel túlléptük, így át se vette. Nézik az 1 főre eső jövedelmet, ami 25 ezer/fő körül van és a második személy már nem számít egy egész embernek, és vagyonnyilatkozatot is ki kell tölteni, ott se nehéz elcsúszni, elég rugalmatlan.
Unokahúgod azért 1 év után próbálkozhat az igényléssel, mert nem dolgozott eddig.
"nekem nem kellett 3 hónapot várni, azonnal beadhattam volna, ha az ügyintéző átvette volna, de mivel az 1 főre eső jövedelmet pár ezerrel túlléptük, így át se vette"
Legkorábban 3 hónap múlva kaptad volna meg te is, ha nem haladtátok volna meg a keretet.
És mivel az ügyintéző tudta, hogy kiestetek a keretösszegből, így persze, hogy nem vette át, mert úgysem kaptad volna meg! Eleve nem járt volna.
Viszont a kérdező hiába ad be bármilyen kérelmet, ha nem lesz meg az 1 év munkanélküli regisztráltsága, alapból el fogják utasítani. Tehát ha meglesz az 1 év, akkor van értelme igényelni.
Csak akkor számít az 1 főre jutó jövedelem, ha az elmúlt 2 évben legalább 1 évig regisztrált álláskereső voltál.
Ha nincs meg az 1 éved, nem vagy jogosult FHT-ra (az 1 év csak azoknál nem szükséges akik álláskeresőit kaptak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!