A barátnöm kölcsön kért tőlem 1 nagyobb összeget. Van lakása , és hogy tudom bebiztosítani magam hogy a pénzt visszakapjam? Én tudok jelzálogot bejegyeztetni az ingatlanra, vagy mi a teendő?
" hogy tudom bebiztosítani magam"
Úgy hogy nem adsz neki kölcsön. Főleg nem nagyobb összeget. A baráti kapcsolatnak meg így úgy is lőttek, mivel ha nem adsz kölcsön besértődik, ha meg kölcsönadsz nem tudja törleszteni - szintén sértődés plusz a pénzednek is lehet lőttek.
Te nem tudsz jelzálogot bejegyeztetni.
A következőt tudod csinálni:
írtok egy kölcsönadási szerződést, 2 tanú adataival, aláírásával, közjegyző előtt hitelesítitek (ez+pénz), s ha nem fizet időben, akkor a közjegyző fizetési meghagyást tud kibocsátani, ha még mindig nem fizet, átadja végrehajtónak, de ha közben a barátnőd eladja a lakást, akkor sajna nem nagyon mit tudsz tenni. Max a fizetéséből tilthatnak - ha van neki épp...
Csak úgy adj neki kölcsön, ha el tudod viselni azt, hogy esetleg nem kapod vissza. (én nem tenném...)
Persze attól is függ, mi az a nagyobb összeg, mert nemrég szinte ugyanezt kérdezte valaki, s a végén kiderült, hogy csupán 50 ezer ft-ról van szó :D.
Kedves negyedik válaszoló!
Miért ne tudna jelzálogot bejegyeztetni? Ha írnak egy ügyvéd által ellenjegyzett (vagy közjegyző előtti) szerződést, ami beleírják, hogy feltétlenül és visszavonhatatlanul hozzájárul a tulaj a jelzálog bejegyzéséhez akkor szerintem nincs akadálya, az ügyvéd beadja a földhivatalba és bejegyzik. Vagy szerinted ez így nem jó?
Persze, ha már megtörtént a kölcsönadás, akkor nyilván utólag egyoldalúan nem tud jelzálogot bejegyeztetni, de szerintem nem erre vonatkozott a kérdés.
De szerintem tud.
Miért ne tudna megfelelő szerződéssel?
Nálunk is ez volt csajszi 2m-ot akart puszira, megadja fél éven belül, 10% többlettel, stb.
Mondtam neki nem kell többet visszaadni, lehet egy év is, de az erdejükre írjunk adásvételit, ahol garantálom, hogy nem nyúlok az erdőhöz 2 évig, első évben eladási áron visszaveheti, második évben meg rámegy az árra az a 10% felár, 2 év lejárta után pedig megszűnik a visszavásárlási joguk.
Szerinted belement? Nem, sőt lapátra kerültem, mivel szerinte csak ki akarom használni a jóhiszeműségét :)
Jaj, istenem, tényleg ennyire érthetetlenül írok? :D
Magánszemély, hivatalos személy közreműködése nélkül nem tud, mivel a kérdés így hangzott:
"Én tudok jelzálogot bejegyeztetni az ingatlanra?"
Nem kell ehhez hivatalos személy sem, elég az ügyvéd is.
Amúgy bocsi, akkor elbeszéltünk egymás mellett :)
Csak szerintem logikusan arra vonatkozott a kérdés, hogy van-e arra jogi lehetőség, hogy biztosítékként jelzálog kerüljön bejegyzésre, nem konkrétan arra, hogy ha ő besétál a földhivatalba, akkor neki ott helyben bejegyzik-e. (még ha ténylegesen úgy is volt megfogalmazva, ahogy te értelmezted.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!