Örökség elkérése - de milyen áron?
Szülők még élnek, a gyermek meg akarja kapni a házból az örökségét.Csakhogy sem a szülők, sem a követelő testvére nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy ki tudnák fizetni neki az örökség ráeső részét, tehát csak úgy tudnák kifizetni őt, ha személyi kölcsönt vagy valami hasonlót vennének fel, ergo eladósodnának ezáltal a szülők vagy a testvér vagy mind akár.
Másik része a dolognak, hogy örökség téma ejtve, de csak úgy kapna hitelt a banktól az illető, ha a szülők házára ráterhelnék a hitelt, ha az illető nem tudja fizetni a részleteket, ergo vinnék az egész házat fejük fölül.
Ha veletek tenné meg ezt valaki, ti mit szólnátok hozzá? Csak szerintem durva ez, vagy ugyan már, nincs ebben semmi?
"jelzálogot az újra is rá lehet terhelni, ehhez tényleg nincs szükség a szülők házára, sem készpénzre."
Valószínűleg pont ezt nem akarják, illetve az illető, aki az örökségét kéri.
Szerintem a párja nem is akar nagyobb házba költözni, jó neki a mostani, de ez már más tészta.
Nem a testvér vagyok, de valamilyen szinten mégiscsak közöm lenne az egészhez,érthető, ha nem szeretném, hogy megigya ennek bárki is a levét.
Azt írtad, a család hajlana rá. Nem szabad.
Ez csak úgy lenne korrekt a másik testvérrel szemben, ha a házat, vagy egy részét egyből az ügylet után átíratnák az ő nevére.
De ha a szülői házra jelzálog kerül, akkor erre nem lesz lehetőség még 10-20 évig.
És ha tényleg bukjátok a házat, akkor az egyik testvér kapott "örökséget", a másik nem?
Személyes példám nagyon hasonló, a mai napig sérelmezem.
A bátyám idősebb nálam 7 évvel, én még javában tanultam, amikor ő megnősült és építkeztek. A szüleink kp-val is segítették őket, de hitellel is. Akkor még minden rendben volt, anyagilag is jól álltunk, én nem is értettem a pénzügyekhez, de egyébként sem zavart, hogy őt segítik. Aztán szép lassan tönkrement a házasságuk, csak egyikük dolgozott, ő elveszítette a munkáját, a hitelt nem tudtuk (tudta) tovább fizetni, odalett a hatalmas családi házunk.
Teltek az évek, én is megtaláltam a párom, mi is össze akartunk költözni, persze semmink nem volt. És senki semmit nem tudott adni, nem volt miből segíteni. Igen, fáj, hogy a testvérem kapott jónéhány milliót az életkezdéshez, a családalapításhoz, én pedig semmit. És örökségünk sem lesz, tehát én később sem fogom megkapni, amit ő megkapott. Soha. Ők így felépítettek egy kis családi házat, persze van némi hitel is, de nem rokkannak bele. Mi a nulláról indulva szintén felvettünk egy hitelt, de nem volt meg hozzá az az 5-6 millió önerő, és egy rossz állapotú, rozoga házunk van, hitel mellett meg nem tudjuk igazán felújítani.
Te is ezt akarod? Próbáld megértetni a szüleitekkel, hogy ez nem lehet megoldás. Vagy ha őt kifizetik, fizessenek ki téged is.
Örökségről szó sem lehet, amíg élnek. Addig maximum szülői segítségnek hívják. Az meg csak akkor van, ha tudnak adni. Ha egyszer nincs miből, akkor kár is erről tovább beszélni.
Hidd el, ha ez a testvér már most ilyen kapzsi és önző, akkor később, a szüleitek halála után nem fog lemondani a jogos örökségéről, azaz a ház felét akarja majd. A bíróságot nem fogja érdekelni, hogy ő már kapott pénzt, mert annak semmi köze nem volt az örökséghez a szülők halála előtt!
Akkor mondom mi van:
a gyermek összejött egy nála pénzesebb nőcivel, gyakran megkapja azt, hogy te nem hoztál ide semmit!
Erre ő úgy gondolja, hogy eladatom a szülőkkel a házukat (lényegében) és én is adok pénzt az új lakásba, hogy ne halljam a szemrehányást.
Utolsó, lehet abban valami, hogy kapja a szemrehányásokat a párjától, és azért szánja magát ilyen lépésre.
Csak azt nem értem, ezek után mire számít, ha pl. tönkremenne a kapcsolata a leendő háztulajdonos (pénzes) emberrel? Miután ilyen dolgot kér a szüleitől és testvérétől, vissza akarna esetleg menni a szülői házba, ha a kapcsolat befuccsol?
Meg ami még eszembe jutott: gondolom ha az örökséget tényleg oda akarnák adni (remélem, nem lesznek ilyen balfékek), akkor gondolom első lépésben egy becsüssel felbecsültetnék a ház értékét, majd elosztanák a tesók (plusz szülők??) között.
De ha az illető most megkap x összeget az most x állapotban lévő házra, és később, pl. a szülők halála után a tesó is kérné az örökségét, akkor meg kapna egy már lehet, hogy 10-20-30 évvel öregebb (ki tudja, meddig élnek a szülők) kalyibát, amit agy toldozhatna-foltozhatna élete végéig, vagy megpróbálhatná eladni, a jelenlegi állapotban lévő ház értékének töredékéért???
Meg a tesónak majdan, ha megörökli ami "neki jutott osztályrészül", nem kellene még valami örökösödési adót / illetéket...valami hasonlót is fizetnie az öröksége után?
Nem kérném az örökségem, mert azért ők dolgoztak meg nem én, ergo az az övék.
Nem is terheltetném rá senki házára a hitelem, következő nap elcsaphat egy autó, és úszik mindkét ház. Ugyanilyen szempontok miatt azt sem engedném hogy az én házamra bárki is bármit ráterheljen. Egy nyugdijas, vagy nyugdij előtt álló ember mehetne az utcára, mert egy másik ház árát a mai világban már nem tudná kitermelni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!