Mi a véleményed arról hogy egy életeket mentő mentősofőr havi nettó 100 ezer huf körül keres, egy informatikus meg 200-600 ezreket kaszál?
"Ez konkretan nem igaz, a netto 2500 az az informatikus fizetesek alja Ausztriaban is."
Akkor miért mondta nekem eddig az összes Ausztriában dolgozó informatikus hogy ez a fizetések teteje? Hazudtak? Direkt kevesebbet mondanak? :)
Ha utánanézel bérekkel foglalkozó oldalakon, akkor is remekül látszik hogy mennyik a fizetések.
Net 2500 nagyon a teteje már, milyen legalja?
A legalja az nettó 1300, bizony sok informatikust annyiért szivatnak.
Buta vagy kérdező. Az hogy informatikus elég tág fogalom olyan mintha azt mondanád sofőr, de nem mindegy hogy buszt vezet vagy F1 autót.
Egy fejlesztő itthon is megkeres 2000-2500 eurót, kint alaphangom 2-3 szorosát. Egy mezei rendszergazda lehet kint csak 1500-2000 körül keres de azok itthon is csak 100k körül keresnek.
"Egy mezei rendszergazda lehet kint csak 1500-2000 körül keres "
Hangosan felröhögtem.
Egy mezei rendszergazda örül ha megvan a nettó 1400 és akkor már sokat mondtam.
"gy fejlesztő itthon is megkeres 2000-2500 eurót, kint alaphangom 2-3 szorosát"
Itt nem keres többet egy fejlesztő, az fix.
Azt értem hogy Budapesten is elérhető a nettó 2000, de ettől még nem igaz az hogy Bécsben a tarifa 4-6 ezer euró lenne nettóban. Orvosok se keresnek ennyit.
Lehet hogy atlagosan nincs meg a 4x szorzo, de atlagosan Magyarorszagon sincs meg feltetlenul
Az aranyok mindenhol nagyon hasonloak, kiveve persze ott ahol az allam beleszol a fizetesekbe.
Meg aztan a brutto eves bereket kell osszehasonlitani, mert az osszes tobbi adopolitika kerdese, es az megint mas tema.
En mernokkent keresek netto hatezret Nemetorszagban. Az informatikusok jelentos resze nalam is jobban keres, bar az igaz hogy ez a mernoki fizetesek teteje korul van, ettol tobbet nem sokan keresnek.
A mentosofor egyebkent nem ment eleteket, o autot vezet.
Ez a nettó 6 ezres fizetés nagyon kirívó példa, az évi szinten legalább bruttó 150 ezer euró, de valszeg annál is több.
Egyáltalán nem tipikus mérnök fizetés.
KImásolom az IT kollektív szerződések nagyon rövidített összefoglalóját
Mindestlohn/Mindestgehalt
Einfache Tätigkeiten: von € 1.428,00 bis € 2.100,00
Qualifizierte Tätigkeiten: von € 1.678,00 bis € 3.114,00
Hochqualifizierte Tätigkeiten: € 2.834,00 bis € 4.764,00
Na, ennyikért dolgoznak általában az informatikusok. (Ausztria)
Látszik hogy a teteje is bruttó 4-5 ezer között van.
Abból meg adózás után marad 2000-2500, és ez a teteje.
Brutto 115 korul van.
A kollektiv szerzodes a versenyszferaban csak a minimumbereket rogziti. Tehat annyit minimum kell adni, de lehet tobbet is.
Es tobbet is adnak.
Az en cegemnel is van tariftabelle, elmeletileg az IG Metall tablazata ervenyes, csakhogy az minimum osszeg, nekem fizet a ceg egy csomo penzt a tariftabelle-ben meghatarozottakon kivul is.
Majdnem a duplajat keresem mint amit a tarif szerint kellene keresnem. Ez a versenyszfera, ha kellesz a cegnek akkor fizet.
Amugy be is masoltad: Mindestlohn.
Azaz minimalber.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!