Szerintetek mi lenne a legideálisabb adórendszer Magyarországon? Mivel lehetne igazán beindítani a magyar gazdaságot?
Ööö nem tudom merre jártál az elmúlt évtizedekben, de amikor autópályákat 15-20 év alatt építünk meg, a vasúti rendszerünket pedig gyakorlatilag Trianon óta nem sikerült lábra állítani akkor igen bátor 2-3 évekkel dobálózni. Mondjuk úgy hiszem, ha látom.
Az EÜ is abszolut hosszútávú ágazat, mert mindenhol a világon a megelőzésben van a ráció, nem a gyógykezelésben. Nyilván gyógykezelni kell, de 100x hatékonyabb és célravezetőbb megelőzni. Arról viszont a mostani 35+-os korosztály sajna lekésett.
Az oktatás pontosan 8+8 év.
A nyereségadótól meg egy ici picit próbáljunk már elkülönülni, nyilván te sem szeretnéd a fenti pár ezer milliárdos lyukat a nyereségadó megemeléséből betömni...
A vasút nem hirtelen csoda lenne, hanem inkább a lassú feljavítás, akár általános hálózat tekintetében is nem egy több ezer Mrd-os tétel. Ha csak a lassújelek, majd a pályán a tartós lassításokat kivennénk, már az komoly előrelépés és MÁV szempontjából és költségtakarékossággal is járna. Ezen felül a 160-as kocsi és mozdonypark sem elérhetetlenül drága, a magyar IC+ 200km/órára is képes annak a tömeggyártása is elég nagy szintemelés lenne, ráadásul a 160km/órára Ganz is tud forgóvázat, amiből több előny is itthon csapódna le.
A mellékvonalak 100km/órája vagy akár csak az általános Bz-vel is elérhető 80km/óra bontott fővonali anyagból is elérhető áron lenne.
Egészségügy: már az olcsóbb és jobb lenne, ha a műtétek, vizsgálatok sebességének növelését csak a kvóták törlésével elérnénk, ezzel megelőzhetnénk a betegségek súlyosbodását ezzel kevesebb kezelési költség, rövidebb kezelés, jobb betegesélyek lennének elérhetőek.
Több olyan eszköz is van, ami azonnali eredményhez vezet (érrögöt eltávolító műszer) ami ha van, akkor azonnal javít az ország helyzetén még a 40-50-60-70 évesén is. Infarktusok tipikus munkaellehetetlenítők, rehabilitációt igénylők, és hosszú lábadozási idővel rendelkeznek, de itthon van 3 olyan hely, ahol infarktus alatt is meg lehet előzni a problémát, több ilyen hely és/vagy mentőhelikopter hálózat jelentős, azonnali hatással jár.
A társasági adó nem az egyetlen lenne, a progresszív szja is ezt finanszírozhatná. Ezzel a kettővel közel évi 1000Mrd-ot lehet beszedni, ami jelentősen javítaná ezeket az alrendszereket.
Talán igazságosabb lenne mindent kihelyezni a verseny szektorba, nem állami pénzen működtetni olyanok adójából, akik nem is használják. Nem kell erre adót fordítani, mert eleve szarul működik. Fenn tartunk egy csomó dolgot, ami nem versenyképes. Az egészségügyön jól tetten érhető, hogy miért szar ... mert 5-ször annyi ember használja, mint amennyi a költségeit fizeti. Menj át pl Medicover-hez és meglátod mennyivel másabb mikor megkapod a szolgáltatást, amiért fizettél (sokszor már az nap délutánra kapsz időpontot, nem kell várakozni, az orvos emberként kezel ... stb.).
Ha magánbiztosítós rendszer lenne állami helyett, akkor hirtelen szembesülne a 200 kilós, láncdohányos barátunk azzal, hogy neki bizony 3-szor annyi a biztosítási díj. Nem más fizetné meg az ő rossz életvitelét. Ugyanígy az iskoláknál, ha fizetős lenne az oktatás a fele szak hirtelen megszűnne, mert semmi szükség rájuk és nem fogsz olyanra költeni, ami nem térül meg és nem azért fogsz főiskolára menni, hogy állami pénzen végig bulizd a 4 évet.
Azért olyan a szolgáltatás, mivel többszörös áron veszed igénybe, nálunk is van olyan kórház, ahol megkapod a szolgáltatást Honvéd,SOTE,MÁV kórház.
Az usában, is elég nagy népszerűségnek örvend az Obamacare, ami lényegében az állami szerepvállalás növelése, állami alapszolgáltatás.
A privát intézmények esetében, arról feledkezel el, hogy nem látnak el sehogy, ha nincs pénzed.
Az iskolák esetén, a nem támogatott Gazdálkodási és Menedzsment szak vezeti a hallgatók listáját, legrosszabb esetben 5. legnépszerűbb szak, elég jó lehetőségekkel.
Az állami alulfinanszírozottság addig feltűnő, amíg van, akkor is hatalmas hiányosságok mutatkoznak, ha "csak" 100Mrd hiányzik.
"Azért olyan a szolgáltatás, mivel többszörös áron veszed igénybe"
Dehogy többszörös ár ... 8500 ft havonta. Ennek a sokszorosát befizetem állami egészségügybe. Csak itt nincs még rajtam kívül 5 Lákátos Ronáldó, akit az én pénzemből látnak el.
"Az usában, is elég nagy népszerűségnek örvend az Obamacare"
Persze hogy népszerű. A lakosság 40%-a naplopó, aki welfare-ből él. Az Obamacare az egyik legrohadtabb dolog, amit Obama eddig művelt.
"A privát intézmények esetében, arról feledkezel el, hogy nem látnak el sehogy, ha nincs pénzed."
Nem értem mi ezzel a probléma. Miért kéne bármit is ingyen kapnom? Az élelmiszerboltban kiszolgálnak ha nincsen pénzem? Nem. A köcsögök!
"Az iskolák esetén, a nem támogatott Gazdálkodási és Menedzsment szak vezeti a hallgatók listáját"
Ez nem cáfolja azt amit én mondtam. Ettől még a fele szak hülyeség.
"Az állami alulfinanszírozottság addig feltűnő, amíg van, akkor is hatalmas hiányosságok mutatkoznak, ha "csak" 100Mrd hiányzik."
Továbbra sem gazdasági alapokon működik, vagyis semmi nem biztosítja, hogy jól fog működni, ha van pénz. Amúgy hülyeség az is, hogy nincs pénz. Van egy csomó, csak rosszul van elosztva, meg csomót elvisz a korrupció. Ez is megoldódna ha kihelyeznénk a lehető legtöbb dolgot a versenyszférába.
Te tényleg nem érted, hogy nem elérhető eü esetén az emberek simán meghalnak, így nem igazán fognak dolgozni később se?
Ha valaki szegényebb családba születik ne lássák el?
A te általad vágyott rendszer 17. századi, ott is volt magánorvos, magánoktatás, magánegyetem, senkit nem tartottak el a nemesek. És nem igazán volt a "jólét és gazdagság" időszaka.
A gazdasági alapon működésbe az is tartozik, hogy ha monopollá válik az ellátó, akkor árat emel, és a profitot megtartja szociális érzékenység nélkül. Angol vasút sincs a SNCF vagy a DB esetleg az ÖBB szintje felett, sőt..., pedig magánvállalat.
Itt irigység csak a te álláspontodban van, konkrétan hagynál embereket meghalni, csak azért, hogy több pénzed legyen. Nem csak simán sok, hanem még több, még úgy is, hogy nem költöd el.
" csak az részesüljön belőle, aki hozzájárul" Szóval ha te születésednél kórházban voltál, akkor már a felfogásod szerint rendszeren élősködő vagy. Hogyan tudsz ezzel együtt élni?
Az oktatás során szintúgy egy fillért nem fizettél be még a rendszerbe.
Gondoltad eleget vettél ki a közösből, most már, amikor bele is kellene fizetni, akkor egyből az "mindenki a magáét"?
Attól függetlenül, hogy a kérdezővel nem értek egyet a teljesen privát vonalú egészségügy kérdésében, de:
"Azért olyan a szolgáltatás, mivel többszörös áron veszed igénybe,"
Ez simán nem igaz. Én jelenleg minden áldott hónapban 35e forintot fizetek be EÜ járulékként az államkasszába. Az évi 420,000 ft. Egy sérvműtét egy magánklinikán, gyorsan, precízen, sokkal modernebben, mint az állami kórházban 180e ft. Minden ilyen kis és középkategóriás műtét kb. ennyi. Tehát évente durván 3-ra is befeküdhetnék, vagy 2 évente egy nagyobb műtétre.
30 éve nem voltam kórházban (mióta megszülettem), a legnagyobb EÜ támogatás, amit igénybe vettem, hogy receptre vettem egy 1500ft-os fájdalomcsillapítót 800 ft-ért. Igen, persze, benne van, hogy majd 65 évesen kell egy csípőprotézis és az drága lesz. De azt lássuk be, hogy Kolompár Májküldzsekszon aki a büdös életbe 1 fillért nem fizetett be semmibe (csak ellopta a szobatársa telefonját a lábadozóba) ugyan olyan ellátást kap tök ingyen, mint én. Vagy én úgy döntök, hogy befekszem a magánkórházba, mert ott nem 8-an vagyunk egy szobában, van budipapír és nem 6x4 emberre van 1 fő nővér. Akkor meg tisztán azért fizetek évi 420e forintot, hogy Kolompár Ronáldó meg Lakatos Dzsennifer kitolhassa a 7. pulyát.
Ilyen szempontból az USA EÜ-je 100x igazságosabb, ahol konkrétan elhárítják az életveszélyt ha muszáj, aztán ha nincs biztosításod hagynak megdögleni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!