Meg érné az asztalos szakmát kamatoztatni?
2012-ben végeztem asztalosként. Viszont nem ebben helyezkedtem el,mivel mindenhol 3-5 év tapasztalatot kértek.. De miből,ha sehol nem alkalmaztak?
Végül tanultam egy vendglátóit is.. Hát ugyan az a helyzet..
Jelenleg már 1 éve egy automatikaigépkkel foglakozó cégnél dolgozom.. Jó, elvagyok vele,de nem ezeket tanultam.
Viszont ha tanulnék akkor lehetnék a cégnél gépészmérnök,viszont félek,hogy nem menne az egyetem,nehéz lenne nekem..
Az asztalossal viszont az a gond,hogy nincsenek gépeim,amik fontosak lennének,hogy legalább itthon pár bútort tudnek csinálni,amiből lehetne pénzt csinálni.. Viszont ha mindent bérlek vagy másnál csináltatom, akkor oda is fizetnem kell,így akkor valahol nekem is rá kell tennem a hasznom és így akkor egy éjjeli szekrény nem 40 000 ft lesz hanem 80 000 amit meg nem fognak meg venni. Szeretnék feljebb lépni egy vállalkozást indítani vagy úgymond magasabb körökben dolgozni,mint ez a gépészmérnöki.. A lehetőség még is adott,de nem tudom,hogyan indulhatnék el így 21 évesen!
Lehet jól keresni az asztalon munkával, de ahogy magad is mondod, gépek kellenek (jó gépek, amik nagyon nem olcsóak), és jó ügyfélkör.
Úgy semmiképpen nem érdemes belevágni, hogy felmondasz a munkahelyeden, befektetsz egy csomó pénzt a gépekbe, és várod, hogy legyen megrendelés. Inkább eleinte másodállásként csinálni, kis melókkal kezdeni, és ahogy fut fel az üzlet lehet egyre komolyabb dolgokat bevállalni, és otthagyni a melóhelyet.
Az a baj, hogy mindennek rögtön a közepébe akarsz vágni - az pedig úgy tényleg nem megy.
Lehetnék gépészmérnök - ezt ki mondja, Te vagy a céged? Ha a céged, akkor esetleg támogat is benne?
Asztalosként - ahogy az előző is írta - nem rögtön a nagy munkákkal kell kezdeni és aztán befuccsolni, mert nincs megrendelő (meg nagy a konkurrencia bútorral), hanem fűrész, gyalu, munkaasztal - ennyit még simán be lehet ruházni, esetleg csiszoló és apróbb munkákkal kezdeni - akár a mostani mellett is. Nézz körül a környezetedben, nincs-e szüksége vkinek apróbb asztalos munkákra, csináld meg neki és akkor terjed a híre, hogy jól vagy rosszul dolgozol.
A 2 munka közül meg el kellene döntened, hogy melyiket válaszd.
2-es vagyok: azt is fel kell mérni, hogy a környékeden van-e asztalos ill. igény a munkára?
Nekem itt, Pesten van egy asztalos ismerősöm (alkalmazott volt), 2 éve munkanélküli ill. közhasznű munkás felváltva, mert nem talál munkát. Egy másik, vállalkozó ismerősöm - szintén bútorokat készített - most ment csődbe. Szóval, ha pesti vagy, nem ajánlom.
És igen, jól mondta az első, hogy jó ügyfélkör is kell. Az emberek nagy része nem fog 40 ezerért éjjeli szekrényt venni, ha megkaphatja bármelyik bútoráruházban pl. 10-15 ezerért.
utolsó: sajnos nem teszi meg az első körben sem az olcsóbb gép. Jó körfűrészt 50k alatt nem nagyon kapni, és sajnos ez nem olyan dolog, hogy "jó lesz az elején az olcsó is".
Az olcsó fűrésszel nem fogsz szép egyenesen vágási felületeket csinálni, ha pedig sorjás a vágás, vágás helyett tépi a fát, akkor nem fogod tudni eladni... Ha ehhez hozzáteszem, hogy az olcsó barkácsáruházi géppel nem csak szép munkát nem fogsz tudni végezni, de gyorsan is tönkremegy, akkor nagyon rossz ötlet az olcsó is megteszi filozófia.
(sajnos vannak egy körfűrész olyan dolog, hogy nem lehet kispórolni belőle az anyagot, ez nem mobiltelefon, hogy a 3ezressel meg a 180ezressel is lehet telefonálni, ha pedig benne van a megfelelő anyag, csapágy, stb, akkor annak ára is van, itt nem szoftver dönti el, hogy mennyit tud a cucc).
"Az olcsó fűrésszel nem fogsz szép egyenesen vágási felületeket csinálni, ha pedig sorjás a vágás, vágás helyett tépi a fát, akkor nem fogod tudni eladni..."
Dehogyis nem! Vágás függ a fordulatszámtól, a fűrésztárcsától + fa anyagától. Ha mind a 3 megfelelő, akkor nem fog sem tépni, sem vágni.
De akkor vegyen 50e-es fűrészt. Akkor is 2 év alatt, havi 25e-rel számolva megvan a minimális gépparkja amivel elindulhat! mi kell neki? Fűrész, fúró, gyalu, munkaasztal. Ha 100e-est vesz mindegyikből, az is csak 400ba van.
Ha meg buta és ikeás lapra szerelt sz@rokkal akar versenyezni, akkor ne csodálkozzon, hogy nem keres vele semmit. Asztalosok, az egyediségükkel tudnának vagyonokat keresni, és az nem az éjjeliszekrényben merül ki.
Persze kifogásokat, hogy miért nem jó, miért nem lehet előre jutni egyszerűbb gyártani. Ahhoz nem kell se pénz, se géppark.
"Persze kifogásokat, hogy miért nem jó, miért nem lehet előre jutni egyszerűbb gyártani. Ahhoz nem kell se pénz, se géppark."
Hát igen, ez bizony nagyon találó - nemcsak a kérdező kérdésén érződik ez, hanem sajnos néha még magamon is észreveszem ezt :D (2,3 vagyok)
"Dehogyis nem! Vágás függ a fordulatszámtól, a fűrésztárcsától + fa anyagától. Ha mind a 3 megfelelő, akkor nem fog sem tépni, sem vágni."
sajnos továbbra is azt kell mondanom, hogy ez így szükséges, de nem elégséges feltétele a jó szerszámnak... Ha a barkácsáruházi, "kispóroltam belőle az anyago, vacak, és kevés a csapágyazása" fűrész már a 0. percben anélkül, hogy bekapcsolnád mindenhol kotyog, akkor bármilyen ügyesen is állítod be a szerszámot, bármilyen profi is vagy, nem fogsz szép eredményt kapni.
(a többivel egyetértek, be kell ruházni a megfelelő felszerelésbe, és ez nem feltétlen milliós dolog, másrészt ahogy az elején is írtam, nem rögtön egy komplett kastélyszálló intarziás bútorzatával kell kezdeni, apró javítások, kis méretre csináltatott cuccok, és ha jön a vevőkör, elkezd terjedni a neve, akkor lehet egyre komolyabb munkákat bevállalni.
Abban is nagy az igazság, hogy nem az ikea meg a jisk 5k HUF-os éjjeliszekrényével kell versenyezni, mert azzal nem lehet, olyan igényekkel kell, hogy valakinek az ágy és a fal között nincs helye 40 szabvány centis éjjeli szekrényre, mert csak 32 centi helye van, akkor neki megcsinálom, de az elején a javítások is jó lehetőséget nyújthatnak ahhoz, hogy a szerszámra valót megkeresse az ember és közben elkezdjen ügyfélkört építeni.
Nem véletlenül mondtam, hogy a helyében belevágnék, de nem úgy, hogy felmondok és ezzel kezdek foglalkozni, ki kell próbálni először kicsiben, persze 0 befektetéssel kicsiben sem fog menni, de akinek ennyire sincs pénze, az ne kezdjen vállalkozni).
Semmiképpen sem akarok felmondani a jelenlegi helyemen főleg olyan miatt,ami még megsem valósult! Munka után/ mellett, hétvégén akarom!
Jelenleg 1 asztalost ismerek a környéken,de az olyan is,annyira szerintem nem törekszik a dolgokra így szerintem csak alkalmi munkái vannak,aztán éppen,hogy meg él ebből..szerintem!
A szomszéd településen is van egy ,ott voltam tanuló,na annak megy,mondjuk apuci után vinni a dolgokat még könnyebb,nem kellett azt megteremteni,csak továbbvinni ésfeljebb emelni. Viszont az hirdeti magát, reklámozza, saját honlap.. Meg hát ugye az így kialakult kapcsolatok.. Emlékszem,amikor ausztriába kértek 50 ajtót ésnem csak egy sima ajtót.. Biztos volt 2 millió az egész .. Főleg ha egy csöves ajtóért kér 80 000 körül.. Akkor a díszes mennyi lehet.. Az biztos,hogy az jól megy.. Van ott Audi a6-os meg 3-as Bmw.. Svájcból is volt megrendelés..
Na én most nem ilxen megrendeléseket akarok egyből, hanem valami egyszerűbbeket elsőre, mert azért a gyakorlat is kellene.
Aztán,hogy a kérdésből mi érződik azt megúgy leszarom,mint mást azt,ami nem érdekli!
21 évesen nem olyan könnyű elindulni,főlegha az ember kezdő,mert előttenem dolgozott 20 évet a szakmában vagy másbaan
Már az is jó lenne, ha mondjuk egy 50-80 000-es bevétel lenne kisebb javításokból,meg egyszerűbb bútorokból éskezdésként már ez is jó. Aztán idővel nagyobb megrendeléseket fogadni és több pénzt keresni.. Vehetnék gépeket,de azt a pénzt kocsira szánom,mert jelenleg most az előrébb szorul a gépekkel szemben..
"Aztán,hogy a kérdésből mi érződik azt megúgy leszarom..."
Kár, hogy így állsz hozzá, pedig nem szekírozásból írtuk ezt, hanem észrevételként, amin talán elgondolkodhatnál, jogy min kellene változtatnod... Én pl. nem félek beismerni, hogy néha tényleg azon kapom magam, hogy kifogásokat gyártok - ahelyett, hogy csinálnék valamit.
Azt érzem, hogy magad sem tudod, hogy mit akarsz - márpedig így nem lehet elkezdeni valamit, csak úgy, ha kitűzöl magad elé egy célt és arra mész - de akkor annak kell alárendelni mindent.
Ha most a kocsivásárlás fontosabb (amit meg is értek, mert az pl. egy asztalosnak is jól jöhet), akkor viszont felesleges itt túráztatni minket, mert akkor egyenlőre úgysem fektetsz be szerszámokba.
És mégegyszer leírom: egy vállalkozást, egy szakmát - mint pl. az asztalosság - csak apránként lehet felépíteni, az egész kicsi dolgoktól kezdve - és akkor majd lesz gyakorlatod is :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!