Miért ódzkodik az eladó, ha mindketten jól járnánk?
Házat szeretnénk venni, már meg is van a kiszemelt, és pont annyi hitelt tudnánk felvenni, amennyiért adja. Ügyintézőnk azt javasolta - mivel önerő híján vagyunk, és az szükséges a hitelhez - hogy egy bizalmi szerződésben írjuk le egyességklnt, hogy a vételár 20%- át (ami persze ebben a szerződésben magasabb lenne, hogy a kívánt összeget megkapjuk) átadtuk előlegként, így gond nélkül megkapnánk a hitelösszeget, amiért megvennénk a házat.
Pl. 8millióért adja a házat, ennyit max fel is tudnánk venni, de a megegyezés 10milliós eladásról szólna, és 2 millió előlegről, így a 8 milliót biztosan megkapnánk, és megtörténhetne a hivatalos adás-vétel, így mindketten jól járnánk.
Ám sajnos az eladó attól tart, hogy így több adót kellene fizetnie az eladás után. De tulajdonképpen maga az adás-vétel a "fennmaradó" 8millióról szólna, és ez lenne a hivatalos szerződés!
Miképpen beszélhetnénk rá mégis erre a formulára?
"Minek akar az sajatot aki azt a minimalis 20-30% önerőt se tudja összekaparni? "
Ez egy nagyon idióta hozzáállás.
Azért akar az ember sajátot, hogy legyen hol laknia.
Goondolkozz már, az önerő alapesetben több millió ft, ezt valóban kevesen tudják összekaparni.
De ha ezt ki lehet bekkelni, akkor utána csak a havi törlesztő van, ami 30-40-50 ezer, ezt meg elég sokan ki tudják fizetni!
Vagy szerinted akinek nincs több milliója, de van havi 50 ezre, az menjen csak albérletbe, és ugyanazt a pénzt, amit törlesztőre fizetne, fizesse ki bérleti díjként, így soha a büdös életben ne legyen saját ingatlana?
Hát örülj neki, hogy te meg tudtad oldani, mert esetleg a szülők segítettek, vagy örököltél. De aki csak magára számíthat, az dögöljön meg, holott a havi részletet lazán ki tudja fizetni?
Nem olyan rettenetes ez, ahogy előadjátok, egy ügyvéd sem retten el ettől, ha a szerződésbe bele van foglalva, hogy átadott 2 millió előleget, a lehető legegyszerűbb dolog írni egy sima papírra egy másik kölcsönszerződést, hogy a másik ember is átadott 2 milliót. Ott helyben letanúzzák, és kész máris nullán állnak. Mi így csináltuk.
Én voltam a vevő, a szerződésben szerepelt, hogy átadtam XY-nak 2 milliót.
Egy egyszerű fehár A4-es papírra pedig egy teljesen különálló pár sort írtunk, hogy XY is átadott nekem 2 milliót kölcsönként. Ezt persze nem kell csatolni a hiteligényléshez. Amikor megkaptuk a hitelt, vagyis átutalták az eladónak, ügyvéd előtt összetéptük a papírt, így senki nem tartozott senkinek.
"Ez egy nagyon idióta hozzáállás."
Igen, amíg nem te vagy a bank, ugye... Más pénzét kruva egyszerű elkölteni, ehhez nagyon jól értesz, gratulálok! Azzal, aki ilyen szinten gondolkozik, nem is nagyon érdemes tovább beszélgetni a témáról...
' Hát örülj neki, hogy te meg tudtad
oldani, mert esetleg a szülők
segítettek, vagy örököltél.'
Nem segitettek, nem örököltem és nincs saját lakásunk. Olcsó albiban élünk de tudunk félrerakni önerőre, mert nem szórjuk el a fizetésünk, pedig csak átlagos a keresetünk.
De látom ilyen szélhámosan kell csinálni inkább és akkor hamarabb lehet sajat lakás. Csak valahogy nem tudnék akkor tükörbe nézni.
Nos
1. Sajnos 2 gyermekkel minimum 2 szobás albérlet kéne, és az a környékünkön 80.000.- től indul
2. Mindketten minimálbérért dolgozunk, sajnos ezt dobta az élet, és a fent említett 2 gyermek mellett megnézném, hogy tudnál félretenni úgy, hogy ne tizenévekig gyűjts az önerőre ( ami melleskeg addigra már nem is érne annyit....)
3. Nem vagyok szélhámos, nem így akarok pénzt kicsalni, csak szeretnénk összeköltözni párommal, hogy családként élhessünk ( nem ő a gyermekek apja, de ez más lapra tartozik!!)
4. Mivel nekem is az ügyintézőm ajánlotta ezt, - hiszen a közel 20 év alatt lett annyi tapasztalata, hogy merek hinni és bízni benne - több ügyfelének is így sikerült ingatlant vásárolnia tulajdonképpen önerő nélkül....
5. Mivel - mostmár csak leírom - Fundamenta lakástakarékosságról van szó - így mindenképp benne van a mi pénzünk is, de az eddig befizetett összeg nem is lenne elegendő sajnos az önerőre....
6. Igénybe venném a gyermmekek után a CSOK-ot is, de ahhoz is minimum egy elő- adásvételi szerződés kéne, mert csak úgy igényelhetem, ha van mire!
Mivel a ház nem vadiúj építésű, így nyílván nem kapnám meg a maximum 1.3 milliós támogatást, ami még mindig kevés lenne az önerőhöz, lévén 8milliós ingatlanról beszélünk! Ha a 8 milliót megkapnánk a CSOK-on felül, egyrész lenne miből kicsit rendbehozni (tisztasági festés, rendes szigetelés) másrészt vannak járulékos költségek, amiket így ki tudnánk fizetni (értékbecslő, közjegyző, ügyvéd....stb)
Kérném a kedves albérletes kommentelőt. Árulja már el, mégis mióta gyűjtöger, és hol áll most??
Ja és persze egy életkort is kérnék
Mi a párommal 35 évesek vagyunk, így már nem nagyon ugrálnánk munjahelyileg sem, hiszen manapság az ember örül, ha van munkája!
Hidd el, ha ketten megkeresnénk havi 4-500ezret, valószínűleg már lenne annyi félretett pénzünk, hogy nem agyalnánk ilyeneken!
Ja, és hogy el ne felejtsem! Ha neadj Isten úgy,alakulna, hogy mégsem kapnánk hitelt az ingatlanhoz, 1000%, hogy semmissé lenne az a szerződés, amit bizalmilag kötnénk az önerő/ előleg tekintetében!
Mi nem átverni szeretnénk a hökgyet, hanem megvenni a házat, de nagyon-nagyon!!!!
Tudom, hogy hihetetlen, de a módszer milyensége ellenére én világéletemben becsületes,ember voltam, és vagyok! Mindig tartom magam a megbelszélt egyességekhez!
"én világéletemben becsületes,ember voltam, és vagyok!"
Szuper, és éppen most készülsz letérni erről az útról..
Amúgy figyelj: ha 35 éves korotokra nem sikerült összeszednetek fejenként 1-1 millió forintot, akkor baj van... Most havi 20-20-at kell majd törlesztésre fordítanotok, pedig 2 gyerek is van. Ha ezt eddig meg tudtátok volna tenni, mára fejenként lenne minimum 4m forintotok, hitelmentesen meg tudnátok venni a házat! Hogy fogtok most havi 40 ezret nélkülözni, ha eddig nem ment? A gyerekek egyre nagyobbak, a költségek velük együtt nőnek. Amíg kicsik, jó a másik kinőtt ruhája, de 14 évesen mit mondasz neki? Mert a hitelt azt 20 évig nyögöd majd, és a törlesztője, hidd el, emelkedni fog. Szóval ha eddig nem tudtatok félretenni, akkor vagy az igényetek túl magas a fizetésetekhez, vagy az önuralmatok alacsony. Ez utóbbival egészen addig nincs baj, amíg hiteletek nincs, ugyanis hónapról hónapra újrakezdhetitek. Hitellel ez nem így lesz. Ott egyszer elmaradsz, majd megindulsz a lejtőn. Adósság, frusztráció, boldogtalanság, (válás, alkoholizmus, öngyilkosság,) boldog szülők nélkül felnövő, lelkileg sérült gyerekek az eredmény.
Megsúgom, neked (két minimálbérrel) nem való a saját ház. Béreljetek, és ne 80-ért. 40-ért, ha kell, nem a környéketeken, hanem kicsit távolabb a civilizációtól.
Persze igazad van, simán lehet, hogy mindez, amit mondtam, hülyeség, és nem vonatkozik a te speciális esetedre...
"Nem segitettek, nem örököltem és nincs saját lakásunk. Olcsó albiban élünk de tudunk félrerakni önerőre"
mi 3-an vagyunk, minimum 2 szoba kellene, az pedig itt 60 ezer alatt nincs. Ennél kevesebb a törlesztőm.
Mi a hitel előtt nem tettünk félre, nem mindenkinek ebből áll az élete.
Fiatalok voltunk, igaz nem éltünk túl nagy lábon, de megvettük, amire szükségünk volt.
Biztosan tudtunk volna félretenni, ha csakis ez a cél, de akkor nem veszünk meg semmit, ami megtetszik, nem járunk moziba, nem megyünk nyaralni, stb.
Nekem örök emlék, hogy tengerparton nyaraltunk.
Ha letettük volna ezeket a pénzeket, lehet lett volna 1-2-3 milliónk.
De mi úgy álltunk hozzá, hogy ha már megdolgozunk a pénzért, akkor ne kelljen már szűkölködnünk, meg vajas kenyéren élnünk, mégis mire emlékszel majd vissza öregkorodban? Hogy nem volt fiatalkorod, nem volt életed?
Elmentünk ide-oda, megvettünk műszaki cikket, idővel kocsit, most pedig törlesztünk.
Hihetetlen undorítónak tartom azt a megjegyzést, hogy akinek ennyi idős korára nincs pénze letéve, annál baj van.
Nincsen semmi baj, csak nagyon nem a pénzük alapján kéne megítélni az embereket. Ezek az emberek lehet tanultak, amiért százezreket ki kellett fizetni, vagy gyereket neveltek (pl kérdező), vagy az idős szüleiket segítették, eltartják (pl. én), vagy egyszerűen csak éltek, szórakoztak, mert FIATALOK.
Olcsó albi is több tízezer, emellett félretenni nem mindenki tud, de ez nem jelenti azt, hogy a törlesztőt ne tudná fizetni.
"nem a pénzük alapján kéne megítélni az embereket"
Persze, nem az embert ítéljük, hanem a pénzügyi kultúrájukat. Arra pedig nincs jobb mérce, mint az eddig tanúsított költekezési szokások. Az emberek, akik minimálbért keresnek, ÁLTALÁBAN nem tanulásra költöttek fiatal korukban. Az emberek ÁLTALÁBAN nem az idős szüleiket gondozzák. Minden lehet, ezért írtam, hogy lehet, hogy a leírtak NEM vonatkoznak a kérdezőre (meg rád).
Ugyanakkor érthető, hogy az ember költ, és élményeket szerez az életében, hogy "legyen mit mesélni az unokáknak". Ugyanakkor elgondolkoztató, hogy eddig nem tettem félre, mert "éltem", most viszont törlesztőm van, tehát megszűnök élni? Hogy van ez? Nincs itt valami baj szerinted? Szerintem van. Szerintem nem csak fiatalon kell élni, hanem gyerekkel is, és a házvásárlást követő 5-10-15-20. évben is..
Ha egy ember életét ennyire megváltoztatja egy hitel, akkor ott baj van, akárhogy is csűröd-csavarod..
Szerintem meg nincs baj.
Normális, hogy megváltozik az ember élete, ez ezzel jár.
Nem csűröm-csavarom, hanem teljesen elfogadhatónak tartom, hogy utána már nem jut mindenre, mert onnantól az otthon az első.
Meg onnantól, hogy van egy saját lakásod, lehet a mozi árából inkább egy új vázát veszel, a nyaralás árából festesz, és hasonlók.
Átalakul az életünk, nincs ebben semmi furcsa.
Más lesz a fontos, ez így van rendjén.
"Más lesz a fontos, ez így van rendjén."
:) A legveszélyesebb a pénzügyi rabszolgaságban az, hogy fel sem tűnik, hogy úgy veszik el az életed, hogy ezt rendjén valónak találod.. (a legvidámabb barakk :))
Úgy látszik, szépen elkanyarodott az eredeti téma az egymás zsebében való turkálásig....
A kedves válaszolónak üzenném, ha érdekli, hogy 18- éves koromtòl hogyan alakult az anyagi életem, és miért,privátban nagyon szívesen leírom....
Nyílván, ha van 2 gyermek, akkor volt, amikor még ennyim se volt....
Jelenlegi párommal nem vagyunk olyan marharégen együtt, hogy mára - még együtt félretéve - se lenne annyi, amire szükség lenne....
Persze, menjünk albérletbe havi 80+rezsiért.... a törlesztőnk lenne 60.... hosszútávon imkább megoldjuk az utóbbit, mert akkor nem s levegőbe fizetünk, hanem a sajátunkra!!!
Költözzünk messzebb a civilizációtól?
Miért nrm írod inkább, hogy llakjunk a szabad ég alatt...
Hogyne, lennd olcsóbban is ház is, albérlet is, de valószínűleg onnan nemhofy mi nem tudnánk dolgozni bejárni, de a gyerekeknek is kilométerekre lenne az iskola, meg egyáltalán... bolt, orvos, posta....stb. és mindez GYALOG! Erre is gondolnunk kell....
A továbni off-postokat kérem mellőzni, csak érdemi válaszokat kérnék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!